До редакції «33-го каналу» звернувся вінничанин Михайло, якого останнім часом регулярно безпідставно турбують колектори або шахраї, що під них маскуються. Вони пишуть СМС і телефонують із проханням переказати знайомій людині про нібито великий борг, який необхідно терміново сплатити. Мовляв, той вказав контакт Михайла як поручителя. Причому знайомий категорично спростовує існування цієї заборгованості. Водночас представник колекторської агенції ці пояснення не сприймає – мовляв, ваша справа змусити боржника повернути гроші.

Яким має бути вірний алгоритм дій в цій ситуації, прокоментувала речниця обласної поліції Анна Олійник:

– Найпростіший спосіб захисту – заблокувати телефон людини, яка вас безпідставно турбує. Якщо ж до вас приходять погрози із вимогою сплатити кошти і при цьому ви жодних відповідних документів не підписували – це вже має ознаки шахрайства. Або, можливо, на вас без вашої згоди хтось оформив кредит. Тоді варто писати заяву до поліції, яка розбиратиметься із кожним конкретним фактом.

Анна Олійник нагадала, що останнім часом є й багато інших спроб шахрайств за допомогою мобільного телефону. Приміром, шахраї вимагають кошти за нібито звільнення із поліції або як компенсацію за участь у ДТП. За її словами, нерідко цим займаються особи, які перебувають у місцях позбавлення волі.

– Є різні люди. Деякі перераховують шахраям певну суму лише для того, що вони від них відстали. Вони побоюються проблем із дозвонювачем. Але правильно в таких випадках звертатися до правоохоронців. Кожен такий факт розбирається окремо від інших, – додала Анна Олійник.

Фелікс ЖАНІН