Звіт директора школи у Мізяківських Хуторах з самого початку обіцяв бути бурхливим. Кілька нарядів поліції, котрі стояли неподалік, означали одне — ситуація між батьками, учителями і директором досягла точки кипіння.

Бо ще на початку навчального року всіх обурило те, що 186 школярів та 43 дошкільнят змушені були прийти навчатися у невідремонтовану школу. Інтерактивні дошки — не працюють, бо розукомплектовані, у класах холодно. Тоді батьки навіть приїхали на сесію Вінницької районної ради і позбавили директора школи щорічної премії. Ремонт таки закінчили всі гуртом. Завершився і екстремально-нервово-дистанційний навчальний рік. Але проблеми залишилися. Тому традиційний звіт перетворився на великий скандал.

– Керівник школи виконала всі зобов’язання, котрі були прописані у колективному договорі. Оксана Гавура дуже чесна і порядна людина, котра не буде щось собі привласнювати, — намагалася захистити директора школи завуч Галина Штифурко. — Директор на своєму місці.

Але претензій назбиралося чимало!

– Харчування у навчальному закладі погане. Батьки не мають права зайти до школи. Бо я на перше вересня посміла виказати свою точку зору і відразу стала «неугодна», — обурюється Валентина Туз. — Вчителі скаржаться, що я влаштовую булінг, що я когось обзиваю! Але це ви влаштовуєте булінг, наговорюєте дітям на батьків. Чому наші діти сиділи вдома навіть тоді, коли не було жодного хворого в селі? А Інтернет є далеко не у всіх, і діти були змушені купувати по 10 гривень на день Інтернет, щоб навчатися онлайн.

Оксана Гавура не вирішує тих проблем, з котрими доводилося нам стикатися. Холодно в садочку? Пелети погані. І взагалі я як тодішня медсестра у навчальному закладі не мала права про це розповісти батькам! — висловлює своє наболіле Вікторія Матяш. — Чому була школа не готова до навчального року? Бо директор кілька місяців сиділа на самоізоляції.

– Хочеться подякувати тим вчителям, котрі справді вели дистанційні уроки. Але про нашого директора я такого сказати не можу, — каже Алла Маркевич, учитель. — Батьки приходять з роботи і починають вчити дитину — хіба це правильно? Наші діти дуже відстають у навчанні навіть якщо порівнювати зі Стрижавською школою. У нас цілий рік діти фактично не навчалися! Тому робота директора вкрай незадовільна.

– З самого початку люди зійшлися не слухати звіт директора, а щоб вихлюпнути агресію, — каже вчитель історії Тетяна Ванжула. — Вже за тиждень всі знали, хто і що буде говорити. Але для того, щоб знайти компроміс, потрібно слухати один одного. Виходить, батьки знають, як краще вчити, які уроки проводити, які оцінки ставити, а діти керують батьками. Так не повинно бути.

Після таємного голосування учасники емоційного зібрання визнали роботу директора незадовільною. Світлана Томусяк, начальник відділу освіти, сім’ї, молоді, культури та туризму Стрижавської селищної ради від коментарів утрималася, зазначивши, що свої висновки відділ зробить згодом. Утім, зазначила, що вперше звіт директора отримав оцінку «незадовільно».

Тетяна КОНДРАТЬЄВА