У селі Гонорівка Піщанського району батьки школярів занепокоєні, що їхню школу реорганізовують.

У селі ходить розмова, що освітній заклад замість учнів 1-9 класів тепер випускатиме дітей тільки початкової школи. Іншим доведеться долати дорогу за знаннями майже у 20 кілометрів, ще й через сусідні громади їхати, а дорога, яка могла б скоротити цю від­стань, в аварійному стані! Тому батьки, директорка та вчителі вкрай занепокоєні!

– П’ять років то­му Гонорівка об’єд­налась зі Студенецькою гро­мадою. У нас школа НВК, де дитячий садочок та навчаються діти І-ІІ ступенів. Школа наша працювала, все було добре, заклад матеріально забезпечений, маємо нову техніку, комп’ютерний клас, Інтернет-підключення, — розповіла директорка школи Людмила П’ятківська. — Торік у нас навчалось 47 учнів, це нормально. В цьому році у зв’язку з об’єднанням уже після виборів додалось три школи, які вже менш спроможні. І виходить, що нас планують понизити в ступені у зв’язку з тим, що не вистачає коштів державної субвенції на виплату заробітної плати вчителям. Чиновники планують залишити один опорний заклад Студеної – 11 класів, а нас понизити до початкової школи — 1-4 класи. Їхати до цього села складно, тому що дорога дуже погана.

А об’їжджати можна тільки через районний центр Піщанку — 18-20 кілометрів. Якось я навіть сказала, що який сенс тоді їхати через Піщанку, ми можемо там зупинитись. Дорогу мали робити навпростець, але віз і нині там. Якщо сухо, то ще полями якось доїдеш у Студену, а в дощ – туди зась! Ще й діти закачуються, тож автобус мусить по кілька разів зупинятись. В нас не було великого обговорення з батьками. Тож вони самі зібрались і самі поїхали на виконком. Але сказали – тільки кільком можна. Але ж кілька – це не всі. Такі рішення не потрібно приймати нашвидкуруч! Куди ж діватись вчителям, хто їм запропонує працевлаштування? На даний час вчителі пішли у відпустку, не знаючи, як будемо починати 1 вересня. Ми вже звертались до багатьох інстанцій, батьки їздили куди тільки могли. Сподіваємось, що до нас таки дослухаються і заклад ми збережемо!

Ось як прокоментувало ситуацію керівництво Студенянської ОТГ:

– Проєкт про пониження ступеня поки що не розглядався на сесії. Поки що ведеться обговорення проєкту. Є різні варіанти. Наразі ще зарано говорити про те, що буде прийнято. Будемо питання розглядати на виконкомі, голова має зустрічатись з батьками, з колективом. Поки що людям нема чого панікувати.

Вікторія Снігур