Мені вже 30, і друзі часто запитують: «Чому не одружуєшся?» Хочу про це розповісти. Десять років тому я вранці їхав на своїй машині додому по трасі.

І збив невідомого мені пішохода. Зупинився підбіг до нього, побачив, що це молода красива дівчина-циганка, вона не дихала. Озирнувшись навсібіч, зрозумів, що ніхто цього ДТП не бачив. Поспішно сів у машину і погнав геть…

Цілий місяць я жив, як на голках, чекаючи, що до мене прийдуть правоохоронці і відправлять за грати. І совість строго та справедливо гризла мене. Постійно згадував цей нещасний випадок. Але ось, коли вже настав травень, мені наснилася загибла циганка.

Сон був дуже цікавий. Іду я рано-вранці на сході сонця до церкви з золотим куполом. Нікого з людей немає, крім цієї дівчини, що стоїть біля воріт і привітно мені усміхається. Я підійшов до циганки і сказав: «Я винен перед тобою, але ненавмисно вбив тебе. Прости, якщо можеш». Дівчина відповіла, що зла на мене не тримає, але в дівках залишатися не хоче, і попросила взяти її заміж. Я відповів, що радий би був це зробити, але вона вже на Тому Світі, а я ще на Землі.

Але циганка говорить: «Поклади під вінок, що висить на дереві біля місця моєї загибелі, обручку. І я буду твоєю дружиною». Я погодився і прокинувся. Цей сон мені запам’ятався. І в найближчі вихідні я поїхав до місця ДТП і побачив, що хтось дійсно повісив на гілку однієї з сосен похоронний вінок. Я дістав з кишені золоту каблучку з ювелірної крамниці і поклав під дерево. З душі як ніби відразу камінь спав і полегшало. Я навіть повеселішав … А через тиждень мені знову приснився сон. Стоїмо ми з цією дівчиною перед священником всередині церкви і вінчаємося. Мені запам’ятався вінок з яскраво-червоних квітів на її голові. Вони були немов живі. І ще солодкий поцілунок губ моєї нареченої, після якого я прокинувся… Ось вам моя відповідь на питання: «Чого не одружуєшся?»

Валентина Лісова