Російського артиста Філіпа Кіркорова включили до списку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України.

– Відповідно до пункту 6 частини 1 статті 1 Закону України «Про національну безпеку України» загрози національній безпеці України – це «…явища, тенденції і чинники, що унеможливлюють чи ускладнюють або можуть унеможливити чи ускладнити реалізацію національних інтересів та збереження національних цінностей України».

Складно заперечувати, що Ф. Кіркоров – незвичайна, видатна людина у сфері театру і кіно, але в контексті вищезазначеного Закону він (як окрема особа) ніяк не може бути ні явищем, ні тенденцією, ні чинником, що заважає реалізації нашого національного інтересу: деокупації Криму і Донбасу.

Сприймалось би як відносно правове рішення про внесення у відповідні списки усіх публічних представників російського мистецтва (дійсно розглядаючи їх як явище і чинник): архітектури, скульптури, живопису, телебачення, літератури тощо. Але практично воно виглядало би ще більш абсурдним.

Логічним і законним було б внесення у такий список Кіркорова Ф.Б. (чи іншої конкретної особи), якби йому було повідомлено про підозру у вчиненні злочину (злочинів) проти основ національної безпеки України (Розділ 1 Особливої частини Кримінального кодексу України), як, наприклад, «посягання на територіальну цілісність», «диверсія», «шпигунство» тощо.

Наполягав би на внесенні у відповідні списки (і не тільки) Філіпа Кіркорова також у випадку, якби було встановлено, що він кадровий співробітник, або офіцер діючого резерву, або резидент/агент ФСБ РФ чи ГРУ МО Російської Федерації.
Це правова позиція. Не меломан, не слухаю ні Кіркорова, ні Лорак, ні Полякову…, але мені до душі українські народні пісні!

Валентина Лісова