23 та 24 червня, як завжди в кінці кожного місяця, законослухняні вінничани сплатили комунальні платежі зі своїх карток у “Приваті”. І яким же було їхнє здивування, коли есемска від банку повідомила, що гроші з людей зняли двічі. Що і підтвердили залишковим балансом.
Якщо серед відповідальних платників за комуналку зараз переважно пенсіонери, то можна уявити яким шоком був для обмежених в коштах літніх клієнтів фінустанови такий сюрприз.

Бо перед Днем Конституції України, яка гарантує соціальну справедливість і відповідальність держави перед народом, через державний банк найвразливіша частина цього народу залишилась з пустим гаманцем. І, навіть, заплановану мандрівку з онуками в парк, багатьом довелось відкласти. А комусь не вистачило навіть на святкові смаколики. Пряма лінія банку просто горіла, тисячі обурених клієнтів добивалися особистої аудієнції. Все було марно, банкіри “розбиралися”.

Лише через дві доби, тобто в суботу, дописом речника у Фейсбуці банк повідомив, що стався “технічний збій”. І що вилучені у громадян кошти будуть повернені протягом доби з відшкодуванням додаткових витрат. Але вже минуло більше двох діб, а на рахунках у більшості платників – ніяких змін, гроші не повернуті, і добитися якогось адекватного пояснення неможливо.

Тепер припустимо, що цей збій напередодні довгих вихідних – не випадковий, а спланована шахрайська схема. Адже йдеться про тисячі платників і, очевидно, мільйонні суми, якими банківська установа користуватиметься, як мінімум, до середи. А тим часом знервовані і перелякані клієнти питимуть валер’янку і оббиватимуть пороги “Приватбанку”, вимагаючи повернути незаконно зняті з їхніх карток кошти.

Довжелезний шлейф фінансових оборудок вітчизняних банків, у результаті яких мільйони українців залишалися і залишаються пограбованими так і тягнеться далі. Жодному факту їхнього штучного банкрутства держава так і не дала належної оцінки. Хоча всі власники “збанкрутілих” банків успішно володіють величезними бізнесами, куди через шахрайські схеми інвестували гроші своїх вкладників.

Навколо “Приватбанку” останнім часом точиться чимало різних тривожних розмов. Можливо, вони починають підтверджуватись? У всякому разі дуже багато його клієнтів на Вінниччині вже серйозно задумались чи варто з ним мати справу. І, взагалі, чи варто мати справу з банківськими картками.

А стосовно легенд про технічні збої, хочеться запитати у шановних банкірів: ” У вашій установі хоч раз був збій, коли банк двічі нараховував клієнтам якісь кошти, а потім тиждень намагався їх забрати?”

Попереду ще два вихідних дні. Якщо клієнти залишаться без своїх грошей, на які розраховували на вихідні,, у вівторок у відділеннях “Приватбанку” буде дуже людно.

Анатолій Жучинський