Православна церква 29 червня вшановує пам’ять святителя Тихона, єпископа Амафунтського. Інші назви свята: «День Тихона», «Тихон Толока», «Втішувач». У цей день Тихону моляться ті, хто потребує заспокоєння, ніж-то переляканий, схвильований або хто страждає від зубного болю. Ще з 29 червня завершуються всі посівні роботи.

Сьогодні на планеті – Міжнародний день тропіків.

На тропічні регіони припадає 40% всієї території світу, приблизно 80% біологічних видів планети, значна частина її мов і культур. У тропіках проживають більше 800 мільйонів чоловік. Однією з головних проблем тропіків є вирубка лісів, внаслідок чого змінюється світ тварин, грибів, мікроорганізмів. Грунти через винесення дощовими водами втрачають мінеральні речовини. Змінюється мікроклімат, гідрологічні умови, весь біогеоценоз З огляду на ряд важливих факторів і критеріїв, 14 червня 2016 року у 104-му пленарному засіданні, за даними проекту DilovaMova.com, в резолюції A / RES / 70/267 Генеральна Асамблея ООН оголосила дату 29 червня Міжнародним днем тропіків.

А ще відмічаємо Всесвітній день промислового дизайну, Свято обіймів, День заснування Нобелівської премії.

29 червня увійшло до історії людства такими подіями:

1174 – Внаслідок змови бояр Кучковичів вбито князя Володимиро-Суздальського Андрія Боголюбського, другого сина Юрія Долгорукого від половецької князівни. Запис про цю подію є в Іпатіївському літописі. Андрій Боголюбський був канонізований російською Православною церквою близько 1751 року у лику благовірного.

У 1174 році Полтаву вперше згадано в Іпатіївському літописі, щоправда, під назвою Лтава. Назва Полтава з’явилося в 1430 році.

1561 – У Москві закінчене будівництво Покровського собору — храма Василя Блаженного, котрий був зведений за наказом Івана Грозного в ознаменування взяття Казані в 1552 році і перемоги над Казанським ханством.

1613 – У Лондоні під час вистави за п’єсою Вільяма Шекспіра «Генріх VIII» загорівся і згорів дотла театр «Глобус». Він був відновлений у червні наступного року, коли Шекспір вже виїхав з Лондона до Стратфорда, і проіснував до 1642 року.

1900 – в Одесі відкрився нелегальний Всеросійський з’їзд студентів

1913 – Без попереднього оголошення Болгарія напала на Сербію, що привело до початку Другої Балканської війни за розділ Македонії між Болгарією з одного боку та Чорногорією, Сербією і Грецією — з іншого. Через місяць Болгарія зазнала поразки і втратила всі завойовані під час Першої Балканської війни території, зберігши, проте, вихід до Егейського моря.

У 1916 році відбувся перший політ літака компанії «Боїнг». Історія наступна: цей гідролітак на двох поплавцях – Boeing 1 B&W – американський інженер Вільям Боїнг побудував в човновому сараї на березі озера Юніон. 29 червня 1916 для його випробування він найняв професійного пілота, проте той запізнився, і відчайдушний конструктор сам вирішив сісти за штурвал. Літак, іменований ще як «Модель 1», мав полотняно-дерев’яну конструкцію типу біплан з крилами різного розмаху і елеронами на верхньому крилі. Вже 15 липня 1916 року Боїнг зареєстрував свою компанію, яка роком пізніше отримала назву «Boeing Airplane Company». Вже через два роки 50 гідролітаків для військово-морського флоту будувалися в цехах, де працювало понад 300 осіб. До 1927 року «Боїнг» став виготовляти винищувачі і поштові літаки. Замовлення обчислювалися кількома сотнями апаратів на рік. У 1929 році компанія увійшла в число лідерів американського авіабудування. Зараз «Боїнг» є найбільшим в світі виробником цивільних і військових літаків, основним підрядником НАСА і однієї із провідних американських компаній, що активно експортують свою продукцію. Її замовники – 145 країн.

1916 – німецькі війська захопили Коломию, взявши в полон понад 10 тис. російських солдатів

1919 – білогвардійці завершили вигнання Кримської радянської армії за межі Криму. Залишки червоних військ на чолі з Дибенком відступили до Північної Таврії в район Каховки, Берислава, Херсона

1920 – почався 12-денний рейд загонів отамана Нестора Махна по Бахмутському, Ізюмському, Костянтиноградському, Новомосковському та Павлоградському повітах, протягом якого їх численність зросла до 10 тис. бійців

1922 – визначний співак Федір Шаляпін виїхав на гастролі за кордон і більше в Росію не повертався

У 1925 році американець Марвін Піпкін запатентував електричну лампочку з матовим покриттям. До речі, першу лампочку винайшов Томас Едісон.

1935 – у Німеччині на верфі “Дойче верке” в Кілі таємно спущено на воду підводний човен U-1 – першу німецьку субмарину, побудовану після І Світової війни

1941 – у Києві Раднарком УРСР ухвалив рішення про евакуацію наукових співробітників і майна Академії наук України, а також у її складі групи визначних письменників та митців. Усього на схід країни було перебазовано 19 академічних інститутів. Почалася евакуація устаткування і матеріалів київського заводу “Арсенал”.

1942 – німецькі війська увійшли в Севастополь; почалися бої на вулицях

1945 – СРСР та Чехо-Словаччина підписали договір, за яким Закарпаття приєднано до Української РСР. 22 січня наступного року було створено Закарпатську область з центром у місті Ужгород.

1957 – В’ячеслава Молотова зняли з посад першого заступника голови Ради міністрів СРСР та міністра закордонних справ “за приналежність до антипартійної групи”, вивели зі складу президії ЦК і ЦК КПРС. Надалі соратника Сталіна зашлють послом у Монголію

1958 – На чемпіонаті світу з футболу у Швеції збірна Бразилії у фінальному матчі перемогла команду господарів з рахунком 5-2 і вперше стала чемпіоном світу. У складі команди виділялися такі гравці, як Пеле, Гаррінча, Вава і багато інших, що увійшли в історію футболу. Відкриттям цієї першості був сімнадцятирічний Пеле, який до цих пір багатьма вважається «королем футболу».

У 1964 році американець Роберт Адлер запатентував пульт дистанційного керування телевізором. Люди отримали можливість перемикати телевізійні канали, не встаючи з дивана. Перший пульт являв собою півкілограмову коробку з єдиним перемикачем, яка приєднувалася до телевізора дротом.

1967 – Єрусалим знову став єдиним містом після того, як ізраїльтяни забрали барикади, що розділяли його на дві частини, і проголосили його під своєю юрисдикцією всупереч з резолюції ООН.

1973 – В японському місті Осака пройшов останній виступ «Deep Purple» в класичному і найвдалішому з комерційної точки зору складі початку 70-х — Йєн Ґіллан (вокал), Річі Блекмор (гітара), Джон Лорд (клавіші), Роджер Ґловер (бас-гітара) та Йєн Пейс (барабани). Група возз’єдналась у цьому складі (але без Джона Лорда) лише в 1984 році.

1974 – Ізабела Мартінез Перон, дружина смертельно хворого президента Хуана Перона і віце-президент Аргентини оголосила, що перебирає на себе повноваження президента країни. Через два дні Хуан Перон помер, і його дружина, колишня танцівниця, очолила країну, що перебувала в складній політичній та економічній ситуації. Ізабель Перон стала першою жінкою у західній півкулі, котра очолила вищий пост держави і першою жінкою-президентом у світі.

У 1974 році стався рідкісний в історії випадок: британський хіт-парад очолив французький виконавець – Шарль Азнавур з піснею «She».

1975 – в СРСР фахівці інституту ядерної енергії ім. Курчатова запустили найбільшу у світі термоядерну установку “Токамак-10”

1995 – В Сеулі рухнуло приміщення торгового центру, під уламками котрого загинула 501 особа і більше 900 отримали поранення.

1996 – В лівійській тюрмі Абу-Салім спалахнув бунт ув’язнених, під час придушення якого загинуло 1167 з 1700 бунтівників. Лівійською владою факт бунту і наслідки його придушення було визнано лише в 2004 році.

2001 – Ганський дипломат Кофі Аннан переобраний Генеральним секретарем ООН на другий термін. Цього ж року він став лауреатом Нобелівської премії миру.

2004 – офіційний візит до Ватикану Вселенського Патріарха Варфоломія

2007 – У продаж надійшов перший мобільний телефон компанії Apple. iPhone мав алюмінієву задню панель і невелику пластикову кришку в нижній частині апарату, що закривала антени GSM-приймача та Wi-Fi/Bluetooth, і об’єднав у собі всі можливості телефону, музичного плеєра і кишенькового комп’ютера, із камерою і сенсорним екраном.

2014 – У головній мечеті іракського міста Мосул Ісламська держава Іраку і Леванту (ІДІЛ) оголосила про перейменування в Ісламську Державу і створення на підконтрольній їй території Сирії та Іраку халіфату і визнання Абу Бакра аль-Багдаді його халіфом.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА