Цього дня  у православній церкві шанується пам’ять мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла, які, згідно з житієм, були рідними братами. Їхній батько був знатним персом-язичником, а мама – християнкою. Вона виховала синів у своїй вірі. Їх хрестив пресвітер Євноік. У народному календарі ця дата отримала такі назви: Мануїл, Мануйло і Савелій, Молодий Ярило.

А ще сьогодні Міжнародний день астероїда, Міжнародний день боротьби зі сколіозом (щорічна подія виникла у 2013 році з ініціативи Асоціації сколіозу Великобританії – SAUK), Міжнародний день парламентаризму (резолюція ГА ООН A / RES / 72/278)

Останні день червня увійшов до історії людства такими подіями:

296 – По смерті у квітні ілірійця Гая 29-м єпископом Риму став римлянин Марцелін, перший з очільників Церкви, якого почали називати папою римським.

1520 – іспанські конкістадори стратили імператора ацтеків 54-річного Монтесуму II. Це сталося під час повстання проти іспанців. Цей імператор ацтеків свого часу без бою здав імперію військам Ернана Кортеса і наказав своєму народу підкоритися завойовникам.

1605 – Після смерті Бориса Годунова і переходу московських військ на бік Лжедмитрія (Григорія Отреп’єва), він урочисто в’їхав у Москву. 17 липня 1605 року дружина Івана Грозного Марія Нагая визнала Лжедмитрія своїм сином і він правив у Москві до 27 травня 1606 року, коли був убитий заколотниками на чолі з боярином Василем Шуйським.

1648 – Розпочалась експедиція російського мореплавця Семена Івановича Дежньова, в ході якої на 80 років раніше за Вітуса Берінга було відкрито протоку між Азією та Північною Америкою.

1651 – найбільша битва XVII ст.: поразка 130 (150?) тисяч українських військ гетьмана Богдана Хмельницького (разом із татарами) від поляків на чолі з королем Яном Казимиром біля Берестечка.

У вирішальний момент козаків покинули союзники, татари Іслам Герая. Хмельницький передав командування кропивенському полковнику Філону Джалалію, а сам кинувся слідом за татарами, щоб змусити їх повернутися. Хан не тільки не повернувся зі своїм військом на поле бою, а звелів затримати Хмельницького (він випустив гетьмана тільки тоді, коли одержав великий викуп із Чигирина). Бойові дії тривали до 10 липня. Основну частину козацьких військ було збережено  виведено з облоги завдяки вдалому маневру полковника Івана Богуна з відходом через болото. До 10 тисяч вояків з українського боку загинули здебільшого не від рук ворога, а внаслідок паніки й сум’яття на переправах. Результат битви під Берестечком перевів національно-визвольну війну у стадію дискримінаційних переговорів та мирних угод

1734 – У ході Війни за польську спадщину російські війська захопили взятий ще у лютому в облогу Данциг (нині Гданськ)

1736 – В ході Російсько-турецької війни російські війська під керівництвом фельдмаршала Бурхарда Мініха завершили облогу фортеці Азов, в якій капітулював турецький гарнізон.

1859 – Француз Жан-Франсуа Гравеле, більш відомий під псевдонімом як Еміль Блонден, став першою людиною, котра пройшла по канату над Ніагарським водоспадом. Канат, товщиною 5 сантиметрів і довжиною 1100 футів (близько 350 метрів) було натягнуто на висоті 160 футів (~ 50 метрів) над рікою, куди стікали води водоспаду. За видовищем спостерігало близько 5 тисяч глядачів. Це був перший із серіїї переходів Блондена над Ніагарським водоспадом, котрі він перетворив у театралізоване шоу з імітацією падінь, відпочинком у середині маршруту, ланчем, сидячи на канаті і т.п.

1893 – На руднику Ягерсфонтейн (сучасна ПАР) знайдено біло-голубий діамант «Excelsior» вагою 971,5 карата, який став на той час найбільшим у світі. У 1904 році камінь був огранований амстердамської фірмою «І. І. Ассер і Ко», в результаті чого було отримано 21 камінь, найбільший з яких важив 69,8 каратів; при цьому втрата у вазі склала 62.44%.

1894 – відкритий найзнаменитіший лондонський міст Лондоні був відкритий знаменитий Тауерський міст. Історія наступна: у другій половині 19 століття через збільшеного автомобільного та пішохідного руху в районі порту в Іст-Енд британської столиці постало питання про будівництво нової переправи . В 1884 році був оголошений переможець  конкурсу і прийнято рішення про будівництво мосту, запропонованого інженером Горасом Джонсом. Будівельні роботи почалися 21 червня 1886 року і тривали протягом 8 років. На будівництво було витрачено понад одного мільйона фунтів. 30 червня 1894 року міст був урочисто відкритий Принцом Уельським Едуардом і його дружиною принцесою Олександрою. Тауер брідж, або Тауерський міст, виконує важливу функцію: в нормальному режимі за нього їде нескінченний потік машин. У певні години міст розсовується, щоб пропустити велике судно. 60-метрові цегляні підвалини мосту імітують форму готичних веж. Крім проїзної частини, на мосту влаштовано перехід для пішоходів, службовець для зв’язку між берегами при розведеному нижньому прольоті і обслуговується сходами і ліфтами всередині веж. Тауер брідж вже більше ста років є візитною карткою британської столиці. Англійці ласкаво називають його «сталевим скелетом в кам’яній сорочці

У 1905 році Альберт Ейнштейн у статті «Про електродинаміку рухомих тіл» виклав основи Теорії відносності.

1908 – у Східному Сибіру, о 7-15  за місцевим часом  в басейні річки Підкам’яна Тунгуска, впав та вибухнув “Тунгуський метеорит” . Потужний вибух  повалив 80 мільйонів дерев у радіусі до 70 км, звук був чутний за півтори тисячі кілометрів, а на відстані до тисячі кілометрів відчувався струс землі. Це явище отримало назву«Тунгуський метеорит», хоча на сьогодні немає жодної загальноприйнятої теорії, яка б пояснювала вибух, що відбувся над сибірською тайгою.

1908 – в Одесі пройшов перший у Російській імперії політ на аеростаті

1910 – закінчено укладання телефонного кабелю між Європою і Південною Америкою

1934 – За наказом Адольфа Гітлера почалась кривава чистка, котра згодом отримала назву «Ніч довгих ножів», — було вбито близько сотні та заарештовано близько тисячі як політичних опонентів, так і соратників по нацистські партії і керівництво чотиримільйонного загону штурмовиків СА (парамілітарної організації НСДАП), при підтримці котрого Гітлер прийшов до влади в 1933 році. Загинули, зокрема керівник СА Ернст Рьом і колишній канцлер Німеччини Курт фон Шлейхер.

1936 – У Нью-Йорку вперше вийшов друком роман Маргарет Мітчел «Віднесені вітром» і до кінця року був проданий у кількості більше 1 мільйона примірників. Наступного року роман отримав Пулітцерівську премію. Сьогодні роман займає 16-е місце у рейтингу 100 найкращих книг усіх часів журналу «Ньюсвік».

1940 – за наказом Геринга розпочалася повітряна блокада Великої Британії

1941 – У день вступу до Львова німецьких військ у місті розпочалось переслідування євреїв, апогей якого припав на 1 липня. Кількість жертв погрому, що став першим у насильницькій хвилі, яка супроводжувала нацистську окупацію Галичини, достовірно не встановлена і за приблизними оцінками коливається від кількох сотень до кількох тисяч осіб.

1941 – Українські Національні збори у Львові проголосили Акт відновлення Української Держави й створили Українське Державне Правління під проводом Ярослава Стецька. На башті Князівської гори було піднято національний прапор. Львівська радіостанція повідомила про акт і передала благословіння митрополита Андрія Шептицького з цієї нагоди.Українська держава проіснувала трохи більше двох місяців і була ліквідована рішенням рейсхміністра у справах східних територій Альфреда Розенберга після арешту Степана Бандери і Ярослава Стецька, які відмовились відкликати «Акт проголошення Української Держави».

1947 – у Мюнхені відновило роботу Наукове товариство імені Тараса Шевченка, перенесене зі Львова

1948 – Вільям Шоклі, Волтер Браттейн і Джон Бардін з “Bell Laboratories” оголосили про створення транзистора

1971 – при поверненні на Землю після польоту на радянському космічному кораблі “Союз-11” посадочна капсула зазнала пошкодження та розгерметизувалася. Загинув весь екіпаж – Георгій Добровольський, Владислав Волков та Віктор Пацаєв.

Сьогодні – 40-ві роковини цієї події

1974 – під час гастролей Большого театру в Канаді втік на Захід радянський танцівник Михайло Баришніков

1988 – за непокору церковній реформі папа Іван Павло II відлучив від церкви французького архієпископа Лефебра

1989 – на засіданні секретаріату Спілки письменників СРСР за участі відомих письменників та інших діячів культури одностайно прийнято рішення про реабілітацію Олександра Солженіцина та початок публікації його творів у центральних журналах

1991 – у Сімферополі закінчилася перша сесія Курултаю кримських татар, на котрій був сформовано Національний меджліс на чолі з Мустафою Джемілєвим

1996 – Американський журнал Forbes вперше помістив Білла Гейтса на перший рядок списку найбагатших людей планети. Його власність, за даними журналу, становила 18 мільярдів доларів. Всього на планеті налічувалось 447 мільярдерів.

У 1997 році у Великобританії вийшла перша книга про Гаррі Поттера – «Гаррі Поттер і філософський камінь».

2000 – Женевський суд оголосив вирок колишньому прем’єр-міністру України Павлові Лазаренку: позбавлення волі терміном на 18 місяців та штраф за відмивання 9 млн. доларів

2009 – група націоналістів суттєво пошкодила пам’ятник Леніну навпроти Бессарабського ринку в Києві: активіст КУНу Микола Коханівський о пів на п’яту ранку за допомогою кувалди відбив скульптурі ліву руку і спотворив обличчя

2015 – Міжнародне бюро мір і ваги додало високосну секунду для регулювання тривалості доби — остання хвилина червня мала 61 секунду.

Тетяна Кондратьєва