Батьки близько сотні юних вінницьких футболістів спортивної школи «Темп» шукають правди. Їх ошукали під час поїздки на змагання у Болгарію, які фактично не відбулися.

Широкому загалу про це стало відомо із повідомлення голови Вінницької ОДА Сергія Борзова.

– Мене просто шокував телефонний дзвінок! Втрутитись і допомогти повернути дітей з Болгарії просили батьки вихованців спортивної школи «Темп», яка базується у Вінницькому міському палаці дітей та юнацтва. Юні футболісти поїхали на міжнародний турнір у Болгарію 18 червня. Але от там їх ніхто не чекав, – поінформував Сергій Борзов.

Як розповів батько одного із гравців Дмитро Барановський, всі скидались по 260 євро – це проїзд, проживання і харчування. Але з’ясувалось, що організатор із Вінниці, тренер школи «Темп» Дмитро Маліновський, нічого вчасно не проплатив.

– Шкода, що замість повноцінного турніру я провів лише дві гри, – сказав 11-річний Да­мір Протопопов.

Вікторія Попіль, мати футболіста школи «Темп», яка їздила з командою в Болгарію, поді­лилася деталями.

– Коли ми дісталися автобусом Умані, організатор поїздки Дмитро Маліновський повідомив, що потребує допомоги. Що його квартиру нібито пограбували, вкрали всі гроші на наше відрядження та особисті кошти. Водночас він запевнив, що поїздка відбудеться в будь-якому разі. Пізніше Дмитро Маліновський передав, що ми їдемо в інший готель, мовляв, ще кращий. Але, як виявилося, за проживання вчасно не заплатив, тому до готелю у місті Несебр нас пустили не одразу, – каже Вікторія Попіль.

Пізніше охоронці не пустили вінницьких футболістів на обід — через те, що Маліновський вчасно не розрахувався.

– Коли він таки приїхав до нас, кілька днів сплачував за готель не наперед, як вимагалося, а за минулий день. Тому ми жили в стресі. Адже не знали, виселять і погодують нас чи ні. А останні дві доби оплачували за готель самотужки, бо Маліновський сказав, що грошей у нього більше немає, – продовжує Вікторія.

За її словами, вінницьких «темпівців», 2009-2010 р.н., до Болгарії поїхало 30, а гравців, яких «привіз» Дмитро Маліновський, — на порядок більше.

– Тут мешкали футболісти Калинівки, Бершаді, Бердичева і Запоріжжя. І за всіх організатор не розрахувався повністю, хоча мав це зробити. Від нашої команди поїхало близько десяти батьків, тому ми разом сплатили за останні дні проживання. За повернення додому автобусом також сплатив батько одного із наших футболістів, – продовжує Вікторія Попіль. – Не менш засмутило те, що обіцяного турніру у Варні не було. Наші тренери самотужки домовлялися про матчі. Пізніше Маліновський все ж провів щось на кшталт змагання, але за оренду стадіону ми сплачували додатково.

Багато цікавого було сказано на батьківських зборах школи «Темп», які 28 червня пройшли біля стадіону. До ошуканих батьків вийшли директор Палацу дітей та юнацтва Світлана Мусійчук, директор міського департаменту освіти Оксана Яценко і заступник міського голови Галина Якубович. Керівництво Палацу запевнило, що не має відношення до поїздок футболістів за кордон, жодних відряджень тренери ніколи не оформляли.

Світлана Мусійчук не пристала на пропозицію спрямувати кошти Палацу, отримані від роботи госпрозрахункових груп, на покриття втрат батьків від вояжу дітей у Болгарію (адже тут замішаний саме тренер її закладу!). Мовляв, немає такої статті витрат.

– Ситуація неординарна. Тренер Палацу, перебуваючи у відпустці, зібрав кошти і повіз дітей за кордон. У разі виявлення порушень він буде не лише звільнений, а й притягнений до кримінальної відповідальності. Він мав відкрити ФОП, взяти ліцензію і займатися цією діяльністю законно. Під егідою Палацу дітей та юнацтва такого ніхто більше робити не буде! – наголосила Оксана Яценко.

«33-й канал» зв’язався із організатором поїздки Дмитром Маліновським. Запропонували йому прокоментувати проблемну ситуацію. Але той обіцяв це зробити лише після повернення до Вінниці.

Уже відкрите кримінальне провадження за частиною 1 статті 191 Кримінального кодексу, повідомила речниця обласної поліції Анна Олійник. Вона передбачає до чотирьох років позбавлення волі.

– Йдеться про привласнення та розтрату майна. Мова про грошові кошти. Кримінальне провадження відкрито за фактом публікації Сергія Борзова. В його межах буде ретельно вивчено, на що були витрачені кошти батьків певними особами. Винні будуть встановлюватися, поки що ми нікого не звинувачуємо, – пояснила Анна Олійник.

Фелікс ЖАНІН