Народний депутат від «Слуги народу» Віталій Безгін різко розкритикував структуру та повноваження Вінницької облради.

– Мене відверто дивує робота Вінницької обласної ради. Знаю, що штат ради переповнений. Створений виконком, управління, які ще й диктують свої умови департаментам ОДА. Шкода, що така поважна та обізнана людина, як Володимир Борисович Гройсман, цю тему толерує і просуває. Але Конституція, стаття 118, регулює це питання. Тут чітко вказано, що жодних законних підстав, що при облрадах можуть бути створені виконкоми, просто не існує. «Виконавчу владу в областях та районах, містах Києві та Севастополі здійснюють обласні державні адміністрації». Будь-яка подібна ініціатива розбивається у будь-якому суді, бо має прямі ознаки неконститу­ційності.

Готовий був подискутувати на цю тему з головою Вінницької облради В’ячеславом Соколовим, але він не приїхав на цю зустріч. Напевно, не готовий ще до такого діалогу.

А ось як прокоментував за- яву нардепа заступник голови Вінницької облради Дмитро Чаленко.

– Пан Віталій сказав, що ми порушуємо закон. Але, на мою думку, питання в іншому. Як завжди, написано три слова, а кому забули поставити, і там, де ти її поставиш, так можна і трактувати.

Нагадаємо, на першій сесії нового складу Вінницької обласної ради восьмого скликання депутати проголосували за нову структуру і штатну чисельність ради та її виконавчого апарату. Цим рішенням обласні депутати збільшили виконавчий апарат ради з 50 до 95 штатних одиниць. Таке розширення штату виконавчого апарату обійдеться платникам податків у 17 мільйонів гривень на рік. Ця сума вказана у кошторисі ради на 2021 рік. Всього на утримання облради в 2021 році піде майже 37 мільйонів грн. Для порівняння, у минулому році утримання апарату облради коштувало обласному бюджету приблизно 19 мільйо­нів гривень. Обласні депутати підняли своє фінансування майже вдвічі.

Каріна МАЄВСЬКА