Аби покращити стан здоров’я та скинути ненависні зайві кілограми,чимало українців вдаються до різних дієт.Втім,не всім вдається готувати собі кілька разів на день,а перших результатів часто доводиться чекати довго.То ж доводиться вдаватись до інших способів схуднення,одним з яких є інтервальне голодування, коли певну кількість годин ти їсиш,а інший період-відмовляєшся від неї. Чим це корисно як добитись успіхів – газеті «33 канал» розповіла дієтолог з Вінниці Галина Бурковська.

-Інтервальне голодування – це добровільне утримання від їжі заради власного здоров’я та отримання бажаних результатів. Ця практика існує з давніх давен, з тих часів, оли утримувались від їжі монахи та люди, які займалися духовними практиками для підвищення рівня свідомості, вдосконалення та тренування сили волі,-розповідає 45-річна дієтологиня та спеціаліст зі здорового харчування Галина Бурковська.-Загалом інтервальне голодування є корисним для нашого здоров’я, якщо воно не перевищує 36 годин та людина не має протипоказань до такого типу харчування.Порахуйте проміжок між сніданком та вечерею та поступово збільшуйте його, зміщуючи час останнього прийому їжі на 2-3 години назад.

Почніть з інтервалу 10/14 та поступово переходьте до схеми 16/18, якщо відчуєте що Вам комфортно, немає нав’язливих думок про їжу, проявів агресії, знесилення, болючих відчуттів та маєте нормальний сон. В результаті короткострокової відмови від їжі, ми починаємо втрачати запаси глікогену, зменшуються показники рівню інсуліну. Харчове утримання допомагає послабити запальні процеси в організмі та знизити рівень холестерину в крові.

Відбувається перемикання вуглеводного метаболізму на жировий, що позитивно впливає на організм в цілому. Інтервальне голодування є одним із способів скинути зайву вагу, якщо вона не є занадто великою, та знизити кількість вісцерального жиру. Важливо до фастінгу підходити усвідомлено, інакше це може негативно вплинути на психічний стан. В разі, якщо немає протипоказань, короткострокова відмова від їжі покращує роботу мозку, пам’ять та рекомендується при хворобі Айцгеймера та Паркінсона. Пам’ятайте, Ваше харчування має бути збалансованим, смачним та корисним! Будьте здорові та будьте щасливі!

Чому інтервальне голодування нині таке популярне?

Ритм життя змінився та змінилося ставлення до харчування та здоров’я вцілому. Люди втомилися від дієт та тимчасових результатів, від нескінченного готування та планування. Інтервальне голодування є більш природнім і має глибоке коріння. Це не вузьконаправлена дієта, а схема, якою можна користуватися завжди для зміцнення свого здоров’я. Скільки часу так можна харчуватись? В такому харчуванні немає обмежень і це не нашкодить Вашому здоров’ю, а тільки зміцнить його.

Які Ваші головні поради на період інтервального голодування?

Перед тим, як розпочати інтервальне голодування, бажано пройти обстеження та порадитися з фахівцем, щоб зрозуміти, чи підходить Вам така схема харчування. Перехід має бути поступовим та усвідомленим. Поставте перед собою ціль переходу на таке харчування – покращення стану фізичного та психічного здоров’я. Пам’ятайте, що у здорової людини немає надмірної ваги, отож, дбайте про своє здоров’я! А що порадите їсти після тривалої харчової паузи? Чим довший період перебування без їжі, тим довше повернення до звичного режиму харчування. Утримуйтесь від великої кількості їжі одразу. Збільшуйте порції поступово, якщо інтервальне голодування було більше 24 годин,виключаємо на цей самий період м’ясо, молочні та хлібобулочні продукти, цукор, солодощі та алкоголь. Краще в цей час вживати овочі та фрукти, овочеві бульйони, супи, борщі, рагу, салати. Це має бути легка для організму їжа.

Чи повертається вага після відмови від інтервального голодування?

Вага повертається в тому випадку, коли ми збільшуємо калорійність нашої їжі, мало рухаємося, перестаємо займатися фізичними вправами, починаємо заїдати наші проблеми. Краще звикнути до денної норми калорій та дотримуватися такого харчування завжди. Щоб вага не поверталася, можна перейти на інтервальне голодання по схемі 16/8, воно є простішим і таким чином Ви зможете утримувати свою вагу.

Кому все ж не варто голодувати?

Зазвичай фастінг не рекомендується людям з порушеннями та розладами харчової поведінки, психічними розладами та заниженою вагою. Утримуватися від їжі не рекомендується дітям, підліткам та вагітним, а також під час відновлення після важкої хвороби, післяопераційний період. Під час роботи з надмірною вагою, ожирінням я теж не рекомендую інтервальне голодування, поки вага не прийде в норму за рахунок збалансованого харчування.

Вікторія Снігур