Мусон, смерч та буревій пройшовся по всій Він­ницькій області в суботу, 26-го, близько 5-ї години вечора…

Бо після аномальної 40-градусної спеки на будинки, авто і голови він­ничан вилилась тропічна злива із штормовим вітром та бурею. Лило як з відра та рясно сипало градом, розміром від горошин до лісового горіха.

У Вінниці спершу все залило рясним дощем та поламало дерева… Зокрема в мікрорайоні Поділля під час негоди впало велике старе дерево та пошкодило мінімум 4 авта… В Агрономічному стовбур дуба впав прямо на дорогу, а на Немирівському шосе старі верби заблокували рух трасою…

У цей час по районах області пройшов град! А в селі Тростянець Вороновицької об’єднаної громади смерч зірвав із школи дах!

– Негода пошкодила дах будівлі, негайно ініціював оперативний виїзд та огляд місць. Вже визначено план відновлення пошкодженої покрівлі школи та оперативно будуть придбані всі необхідні будівельні матеріали. Головне, що ніхто із односельчан не постраждав, все інше ми відновимо, – повідомив голова ОТГ Олександр Ковінько.

По інших селах та районах дощова вода стояла на городах і в дворах по коліна. Поламало фруктові та придорожні дерева. А на городах і полях справжня біда – урожай фруктів та ягід вибито градом. Багато зернових буревій поклав по області на землю і намочив так, що частина урожаю згниє… Збитки від негоди порахувати неможливо, але це десятки мільйонів!

На Ямпільщині річка Яланка вийшла з берегів та затопила десятки сіл, замулила приватні криниці, присадибні ділянки та льохи. У селі Ратуш було здійснено рятувальну операцію з евакуації місцевої жительки та її худоби, які опинились у пастці під час різкого підняття рівня води у річці. У Качківці через сильну зливу підтопило два будинки, шість льохів та підвалів та затопило близько 30 городів. За підрахунками місцевої влади, без урожаю цьогоріч залишаться понад сотню мешканців села.

За інформацією ДСНС, зранку 27 червня внаслідок поривів вітру, дощу та гроз, через спрацювання систем автоматичного захисту ЛЕП у Вінницькій області було знеструмлено 26 населених пункти. Бійці Служби порятунку за буремну добу здійснили більше двадцяти виїздів на ліквідацію наслідків негоди — прибирали повалені дерева, лінії електропередач, припарковані авто, відкачували воду.

А цього тижня синоптики знову прогнозують дощі та грози. Штормове літо-2021 – триває…

Сергій Годун
Віталіна Трудько