І поки енергетики висловлювали співчуття рідним загиблого, експерти дослідили причини цієї надзвичайної пригоди, через яку загинула людина, стояв весь транспорт і згасли світлофори та мережі.

— Кранівник автомо­більного крану, порушуючи усі вимоги техніки безпеки, пошкодив одну з фаз лінії електропередач ПЛ-110 Західна-ВЗТА. Це десь до кілометра від розв’язки від так званого «клеверного листа» в бік Турбова, — прокоментував пригоду інженер-механік Вік­тор Дядькович. — Аварія сталася недалеко від водоканалу, тому і не було води, бо не працювали насоси. І, згід­но з публічною кадастровою картою України, чітко видно, що це лінія напругою 110 000 вольт.

І охоронна зона тут по 20 метрів у кожну сторону від крайніх дротів. І це так звана «закільцівка» енергоживлення всієї 400-тисячної Вінниці! Ось так нехтування правилами техніки безпеки призвело до того, що не було води, світла, не працював в повному обсязі громадський електротранспорт. Думаю, варто зробити висновки всім із цієї ситуації, бо одна помилка — і місто вже без світла і без руху.

Із решти подробиць цієї трагедії та технокатастрофи під Вінницею стає зрозуміло, що  робітники розвантажували технічні контейнери і кран обір­вав високовольтну лінію. Чоловіка вбило миттєво від ураження струмом. І трава навколо крана вщент згоріла, і три райони Вінниці залишились без світла із 11.20 години 25-го червня.

— Між ПС 110 кВ «ВЗТА» та ПС 110 кВ «Водоканал» під час вантажно-розвантажувальних робіт сторонніми особами з використанням важкопідйомної техніки в межах охоронної зони ЛЕП-110 кВ відбулось наближення підйомного крану на недопустиму відстань до лінії електропередач. Найстрашніше, що тут загинула людина, яка керувала роботами, — йдеться у повідомленні від «Вінницяобленерго».

Поліція Вінниці по факту загибелі працівника і травмування кранівника відкрила кримінальне провадження.

– Загинув 38-річний мешканець смт Турбів. Вже відомо, що загиблий найняв підйомний кран для розвантаження металевих контейнерів. Внаслідок наближення стріли крану до високовольтної лінії електропередач виникла електрична дуга, що травмувала чоловіка, — повідомила пресслужба поліції Вінниччини. — За цим фактом слідчим управлінням поліції відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.272 КК України (Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людини). Таке правопорушення карається ув’язненням терміном до 8 років.

 Сергій Годун