1 липня в народному календарі – Ярилин день. Вважається, що в цей день дуже гріє сонце і на вулиці стоїть справжня літня спека. У давнину наші пращури вшановували Ярила – бога Сонця.

А ще сьогодні – День архітектури України (Тільки за офіційними даними, в Україні налічується близько 14 тисяч пам’яток архітектури, 46 великих історичних культурних заповідників і більше 1000 об’єктів паркового мистецтва. Найбільшу кількість пам’ятників архітектури можна знайти у Львові. Зокрема, в місті збережено близько двох з половиною тисяч пам’яток історії та архітектури. Всесвітній день архітектури заснований Міжнародним союзом архітекторів, що виник у 1946 році, після Другої світової війни, коли потрібно було піднімати з розвалин міста, відновлювати підприємства, відтворювати пам’ятники архітектури.) Всесвітній день боротьби проти бідності (як нагадування про Цілі тисячоліття, що були підписані у 2010 році. Символ – білий браслет на зап’ясті), День слідства в Україні, Міжнародний день анекдоту (Ідея Уейна Рейнагеля, американського письменника і графіка, в першу чергу відомого своїми історичними фантастичними романами. Свято було створене в 1994 році як привід відзначити офіційне закінчення півріччя).

1 липня увійшло до історії людства такими подіями:

1251 • На курултаї Великим ханом Монгольскої імперії обраний Мунке, внук Чингізхана.

1527 • Гессенським ландграфом Філіпом Великодушним у Марбурзі засновано перший протестантський університет Німеччини. В 1541 році статус університету був підтверджений імператором.

1535 • Англійський мислитель і державний діяч Томас Мор, котрий вже близько року перебував у тюрмі за відмову визнати законним розлучення Генріха VIII і принести присягу главі англіканської церкви, постав перед судом і був засуджений до четвертування, котре король замінив на відрубування голови.

1569 • У Любліні на спільному сеймі станів Польщі і Великого князівства Литовського затверджено утворення нової держави — Речі Посполитої, конституційної монархії під владою виборного короля. При цьoму Вeликe князiвствo Литoвськe, як i Пoльськa Кoрoнa, лишaлoся сaмoстiйним пoлiтичним oргaнiзмoм з oкрeмoю вищoю aдмiнiстрaцiєю, влaснoю скaрбницeю, вiйськoм, судoвo-прaвoвoю систeмoю. Плaтoю зa дeржaвну сувeрeннiсть, яку вдaлoся збeрeгти знeсилeнoму Вeликoму князiвству, стaли Пiдляшшя, Вoлинь, Київщинa i Брaцлaвщинa, які переходили під польське управління. Річ Посполита, oдна з нaйбiльшиx дeржaв тoгoчaснoї Єврoпи, прoiснувaлa дo кiнця XVIII ст.

1661 – Росія та Швеція уклали Кардиський мир, зберігши довоєнні кордони

1751 • вийшов друком перший том «Енциклопедія або Тлумачний словник наук, мистецтв і ремесел», виданий Дені Дідро і Жаном Лероном Д’Аламбером. Всього «Енциклопедія» складалася з 35 томів, налічувала 71818 статей та 3129 ілюстрацій і друкувалась до 1780 року.

1783 – у Петербурзі (Росія) відкрили Маріїнський театр

1798 • Війська Наполеона Бонапарта десантувались поблизу Олександрії, розпочавши захоплення Єгипту з метою його перетворення на французький плацдарм для подальшої експансії в Азію і ослаблення Великої Британії. Незважаючи на успіхи на початковому етапі, похід в Сирію закінчився невдало як і зрештою уся Єгипетська кампанія, посеред якої Наполеон повернувся в охоплену політичною кризою Францію.

У 1837 році в Англії й Уельсі була створена система цивільної реєстрації актів про народження, одруження і смерть.

У 1875 році розпочав діяльність Всесвітній поштовий союз.

У 1877 році стартував перший Уімблдонський тенісний турнір. Розігрувалася першість серед чоловіків. Переможцем став Спенсер Гір. За право спостерігати фінальну гру глядачі заплатили один шилінг.

1904 • У Сент-Луїсі (США) почались III Олімпійські ігри. Вони тривали до 23 листопада і в них взяли участь 651 чоловік, включаючи 6 жінок, які представляли команди 13 країн і змагалися за 94 комплекти медалей у 18 видах спорту (зокрема з такого екзотичного як перетягування канату в яких США перемогли Грецію і Південну Африку).

У 1915 році відбулася перша в світі сцена роздягання в кіно: австралійська актриса Аннетт Келлерман оголилася у фільмі «Дочка богів».

У 1921 році в Шанхаї 13 делегатів утворили Комуністичну партію Китаю, яка проголосила кінцевою метою побудову в Китаї соціалізму. Першим генеральним секретарем Комуністичної партії Китаю став Чень Дусю, який в 1927 році в результаті внутрішньопартійної боротьби і конфлікту з Мао Цзедуном був зміщений з усіх партійних посад, а потім виключений з КПК.

У 1923 році в Канаді набув чинності імміграційний закон, практично забороняє приїзд в країну китайців. Канадські китайці цей день відзначають як День приниження.

У 1929 році американський художник Елзи Сигар створив героя коміксів, а згодом і мультфільмів, матроса на ім’я Папай, сили якого вдесятерялись після з’їденого шпинату.

1936 • Утворений Адольфом Гітлером ще в 1933 році «Гітлерюгенд» став державною організацією, членство в котрій було обов’язковим для юнаків арійського походження віком від 13 до 18 років років.

1941 • Силами румунських і німецьких військ розпочалась операція «Мюнхен», в ході якої до 24 липня під контроль Румунії перейшли Північна Буковина і Бесарабія, які рік перед тим були приєднані до СРСР.

1944 – евакуйована в Горьковську область, померла від туберкульозу кишківника Таня Савичева – школярка, відома як авторка щоденника Ленінградської блокади.

У щоденнику було дев’ять сторінок, і на шести з них – дати смерті близьких людей, які вмирали від голоду

1944 • У Бреттон-Вудсі (США) відбулася валютно-фінансова конференція ООН, на якій ухвалено рішення про створення Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР).

1946 • Біля атолу Бікіні у Тихому океані США провели перше повоєнне випробування ядерної зброї — скинуту з літака 23-кілотонну атомну бомбу було підірвано на висоті 158 метрів над групою кораблів, в яких були поміщені піддослідні тварини. Операція «Crossroads» на атолі Бікіні загалом передбачала три ядерних вибухи — 25 липня було здійснено ще одне випробування (підводне), а третє довелось відмінити через неможливість дезактивації кораблів-мішеней.

1952 – за “підривну діяльність” заборонена Компартія США

У 1963 році Міністерство пошт США ввело поштові індекси.

1966 • Франція вийшла з військової організації НАТО.

1966 • У колгоспах Радянського Союзу вперше введено щомісячну зарплату — оплата за трудодні була замінена гарантованим грошовим мінімумом.

1968 • США, Великобританія Радянський Союз і ще 58 держав підписали Договір про нерозповсюдження ядерної зброї — багатосторонній міжнародний акт, розроблений Комітетом з роззброєння ООН. Договір набув чинності 5 березня 1970 року після здачі на зберігання ратифікаційних грамот державами-депозитаріями (СРСР, США, Великобританія), а також 40 іншими країнами. Франція і КНР підписали Договір в 1992 році. 11 травня 1995 року понад 170 країн-учасниць домовилися продовжити дію Договору на невизначений термін без будь-яких додаткових умов.

У 1969 році в Данії вперше в світі були дозволені випуск і розповсюдження порнографічної продукції.

1973 • Після 720 вистав на Бродвеї у Нью-Йорку припинено демонстрацію опери «Ісус Христос — суперзірка», написаної в 1970 році Ендрю Ллойд Веббером і Тімом Райсом. Опера описує біблійні події, не дотримуючись ортодоксальних церковних традицій. Головну увагу зосереджено на протиставленні поглядів Ісуса та його учня — Юди. Юда Іскаріот бачив рух послідовників Ісуса радше як світську боротьбу за власні права євреїв, а не як релігійну течію, яку очолює син Бога — Ісус. Вперше в Україні рок-оперу «Ісус Христос — суперзірка» українською мовою поставили 22 листопада 2017 року у міському палаці мистецтв «Зоря» у Вінниці. Режисер актор і режисер Григорій Сиротюк. А автор адаптованого перекладу — Сергій Аркуша

1979 – фірма “Sony” представила компактний переносний програвач аудіокасет “Walkman”

1989 – установча конференція “Народного руху України за перебудову” (київських міської та обласної організацій)

1991 • На позачерговій нараді Політичного консультативного комітету у Празі країни-учасниці Організації Варшавського Договору підписали Протокол про повне припинення дії Договору. Найпотужніший військовий блок, який коли-небудь існував у світі, припинив своє існування.

У 1997 році Гонконг знову став частиною Китаю після 156 років британського правління — опівночі почалась урочиста церемонія з цієї нагоди за присутності прем’єр-міністра Великобританії Тоні Блера, принца Чарльза, керівника Китаю Жао Земіна і державного секретаря США Мадлен Олбрайт.

У 2000 році В США було дозволено завіряти фінансові документи електронним підписом.

2002 • Поблизу Боденського озера (Німеччина) літак Ту-154М авіакомпанії Башкирські авіалінії , що виконував рейс 2937 з Москви до Барселони зіткнувся в повітрі з Boeing 757 компанії DHL, який виконував вантажний рейс з Бахрейну в Брюссель із зупинкою в Бергамо. Катастрофа забрала життя всіх, хто знаходився на борту обох літаків — 71 осіб, у тому числі 52 дитини. Швейцарський авіадиспетчер Пітер Нільсен, який був визнаний винним у зіткненні літаків, у 2004 році був вбитий осетином Віталієм Калоєвим, жінка і двоє дітей якого загинули в авіакатастрофі.

2009 – проти народного депутат від БЮТ Віктора Лозінського порушено кримінальну справу за підозрою у вбивстві жителя Кіровоградської області Валерія Олійника.

Нардеп своєї провини не визнавав, але незабаром склав депутатські повноваження, переховувався від слідства, здався правоохоронним органам у березні 2010 р. й був засуджений до 15 років ув’язнення

2012 • На стадіоні НСК «Олімпійський» у Києві відбувся фінал Євро-2012 — збірна Іспанії з футболу захистила титул чемпіонів Європи й удруге поспіль завоювала Кубок Анрі Делоне, перемігши з рахунком 4:0 збірну Італії. Збірна Іспанії стала першою командою, яка виграла двічі поспіль чемпіонат Європи та першою командою, яка тричі поспіль перемогла у найголовніших футбольних турнірах (ЧЄ-2008 і ЧС-2010). Окрім того, це була перемога в фінальному матчі з найбільшим рахунком за всю історію змагань.

2013 • Хорватія приєдналася до Європейського Союзу і стала 28-м членом Європейського співтовариства.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА