Православна церква 2 липня вшановує пам’ять Зосими Аполлоніадського – фракійського святого. Крім Зосими, в цей день згадують і святого Іова.  Цьому праведнику моляться про позбавлення від несправедливої образи і усіляких наговорів. А ще Віряни сьогодні шанують пам’ять Святого апостола Юди (Іуди), брата Господнього по плоті. Він походив з роду царя Давида і Соломона, був сином праведного Йосифа Обручника від його першої дружини. Інші назви свята – «Зосима», «Іов»,«День пасічника». 2 липня шанують бджіл і бджолярів.

У цей день у світі відзначаються Всесвітній день собаки, Всесвітній день НЛО, Міжнародний день спортивного журналіста. В Україні – День податківця,

2 липня увійшло до історії людства такими подіями:

963 – При підтримці армії Никифор II Фока став імператором Візантійської імперії.

1556 – за царювання Івана Грозного ліквідовано Астраханське ханство, Астрахань приєднана до російської держави

У 1698 році англійський військовий інженер і винахідник Томас Сейвері запатентував парову машину. Але винахід виявився не дуже ефективним, так як тепло пари кожен раз втрачалося під час охолодження величезного контейнера. До того ж насос був досить небезпечним в експлуатації. І все ж незабаром парова машина Сейвері знайшла широке застосування в промисловості: з її допомогою стали відкачувати воду з вугільних шахт. Винахідник жартома називав своє дітище «другом рудокопа».

1776 – другий Континентальний конгрес у Філадельфії прийняв рішення про відділення Америки від Великобританії. Але День незалежності відзначають у США 4 липня, коли була ухвалена Декларація незалежності

1778 – Обома палатами британського парламенту прийнято Акт про унію Королівства Великобританії і Королівства Іраландія, в результаті чого було утворено Сполучене королівство Великобританії та Ірландії. При цьому 100 ірландських депутатів отримали місця в Палаті громад Парламенту Великобританії. Акт набував чинності з 1 січня наступного року.

1807 – адмірал Дмитро Сенявін здобув перемогу над турецьким флотом при Афонській горі, застосувавши принцип маневреного бою

1816 – Поблизу Сенегалу сів на мілину французький фрегат «Медуза», який перевозив до колонії урядових чиновників. Пасажири і команда спробували евакуюватися на човнах і саморобному плоту, проте пліт, на якому було 147 чоловік, був кинутий командою напризволяще і вижило лише 15 чоловік. Історія набула великого розголосу через некомпетентність моряків, великої кількості жертв і випадків канібалізму серед врятованих пасажирів.

1853 – Під приводом захисту православного населення за наказом імператора Миколи І 82-тисячний російський корпус під командою генерала Михайла Горчакова форсував річку Прут і захопив Молдавію та Валахію — васальні князівства Османської імперії. Після проведення ряду безуспішних переговорів у жовтні Туреччина оголосила Росії війну, яка увійшла в історію як Кримська.

1881 – у Вашингтоні на залізничному вокзалі Чарльз Гіто смертельно поранив президента США Джеймса Гарфілда, якого вважав винним у тому, що не може знайти роботу. У вересні президент помер від ран

У 1900 році здійснив перший політ дирижабль жорсткої конструкції, побудований графом Цеппеліном. Дослідний екземпляр «LZ 1» («LuftschiffZeppelin») мав довжину 128 метрів і два двигуни потужністю трохи більше 14 кінських сил. Подивитися політ дирижабля на березі Боденського озера зібрався тисячний натовп. З плавучого елінгу невеликий пароплав вивів дирижабль, і на середині озера екіпаж з чотирьох чоловік, в тому числі і граф Цеппелін, зайняв свої місця в гондолах. Під захоплені крики глядачів дирижабль відірвався від води і піднявся в повітря. Але через несправності в системі управління політ тривав лише 18 хвилин. Апарату вдалося подолати всього 6 кілометрів зі швидкістю 60 км/год, після чого він впав в озеро. До 1906 року Цеппелін зумів побудувати вдосконалений дирижабль, який зацікавив військових.

1901 – небувала спека у Нью-Йорку (43,33 градуса за шкалою Цельсія) спричинила загибель майже 400 людей

1918 – Гетьман Скоропадський ввів українське громадянство. Її громадянам заборонялося одночасно бути підданими іншої держави.

На батьківщині вони отримували усю повноту політичних прав, в т. ч. виборчих. Натомість на них покладався обов’язок всіма силами дбати про добробут України .Російські піддані, які на цей час перебували в Україні, визнавалися її громадянами. Особи, народжені в Україні, незалежно від їхнього місцеперебування, мали право на українське громадянство в разі подання відповідної заяви протягом року після досягнення повноліття. Право на українське громадянство скасовувалося в разі прийняття тією чи іншою особою громадянства або підданства іншої держави.

1924 – створена Міжнародна асоціація спортивної преси

1932 – Українським урядом ухвалено рішення про створення Донецької області з центром у місті Артемівськ.

1937 – Політбюро ЦК ВКП(б) прийняло постанову «Про антирадянські елементи», якою всі обласні і крайові партійні організації, а також обласні, крайові та республіканські відділи НКВС були зобов’язані взяти на облік всіх куркулів і кримінальних злочинців, які повертались на батьківщину після відбуття терміну покарання, з метою їх негайного арешту і покарання у випадку щонайменшої підозри. У всі відповідні інстанції була надіслана відповідна телеграма, що стало початком сталінських репресій, які увійшли в історію як Великий терор.

1941 – націоналістичні повстанці зайняли Коломию Станіславської області. У Бродах Львівської області районний провід ОУН (б) видав наказ № 1, у якому повідомлялося, що “владу в краї перебрала Організація українських націоналістів під проводом Степана Бандери”. Наголошувалося, що всі громадяни міста і району мають дотримуватися порядку й повернутися на свої попередні місця

1947 – Під Розуелом, штат Нью-Мексико (США), зазнав катастрофи літаючий об’єкт, який армійські чиновники назвали метеозондом, а свідки і уфологи вважають літаючим кораблем інопланетян. У лютому 1994 року Рахункова Палата США на прохання депутата Конгресу від штату Нью-Мексико провела розслідування з метою виявити документи про Розуельський інцидент в архівах. Жодних документів про приховування будь-яких обставин інциденту виявлено не було, проте були виявлені документи про секретний проект стеження за очікуваними ядерними випробуваннями і пусками балістичних ракет в СРСР («Проект Могул»).

1947 – В. М. Молотов у Парижі підтвердив, що СРСР в плані Маршалла брати участь не буде

1947 – На екрани СРСР вийшла музична комедія режисера Григорія Александрова «Весна» з Любов’ю Орловою і Миколою Черкасовим у головних ролях.

1951 – “Правда” засудила вірш В. Сосюри “Любіть Україну”

1963 – На пленумі ЦК КПУ Петра Шелеста обрано першим секретарем республіканської партійної організації замість Миколи Підгорного, який отримав підвищення до секретаря ЦК КПРС. Попри автономістські прагнення і патріотичний світогляд Шелест діяв цілком в традиціях радянської політики, що, однак, не вберегло його від заміни в 1972 році на більш лояльного Москві Володимира Щербицького.

1976 – Після падіння в 1975 році проамериканського уряду на півдні країни, Північний та Південний В’єтнам об’єдналися в одну державу, Соціалістичну Республіку В’єтнам зі столицею в місті Ханой.

1976 – У Києві відкрився пам’ятник жертвам фашистського розстрілу в Бабиному Яру

1990 – У Москві почав роботу XXVIII з’їзд КПРС, останній в історії партії. Він виявив глибоку кризу в партії: хоча консерватори на з’їзді опинилися в меншості, не вдалося утвердити Програму КПРС, Борис Єльцин і деякі інші його однодумці вийшли з партії.

1993 – в Києві створено Конгрес Українських Націоналістів. Головою КУН було обрано Славу Стецько

1996 – У місті Дніпродзержинську Дніпропетровської області внаслідок несправності електрообладнання трамвай втратив керування і на швидкості 70 км/год зійшовши з рейок, зіткнувся з невисоким бетонним загородженням, в результаті чого 34 загинуло і більше 100 отримали поранення.

2001 – У США пацієнту імплантовано портативне штучне серце AbioCor

2002 – Стів Фоссетт завершує першу у світі кругосвітню подорож на повітряній кулі. Подорож, яка почалась 18 червня, стала шостою спробою Фоссетта здійснити свій задум. Подолавши 19 428,6 миль, він пролетів ще 18 годин доки знайшов безпечне місце для приземлення.

1997 – Павло Лазаренко звільнений з посади прем’єр-міністра України

2009 – Індія скасувала кримінальне переслідування осіб гомосексуальної орієнтації

2011 – На стадіоні «Imtech Arena» в Гамбурзі відбувся боксерський чемпіонський об’єднавчий поєдинок в суперважкій вазі між українцем Володимиром Кличком і британцем Девідом Хеєм за титули WBA, IBF, WBO, IBO і за версією журналу The Ring, який закінчився перемогою Кличка за одноголосним рішенням суддів.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА