За даними МОЗ України новий штам вірусу COVID-19 «Дельта» вже виявлено в понад 90 країнах світу. Він набув широкого розповсюдження в Республіці Індія, Російській Федерації, Португалії та Великій Британії. У Великій Британії новий штам відповідає за понад 60% інфікувань, він в 1,6 раза більш контагіозний, а також в 1,45 раза збільшує ризик необхідності інтенсивного лікування. Потреба в госпіталізації виникає вдвічі частіше, ніж при інфікуванні звичайним штамом COVID-19. Про це повідомляють у центру громадського здоров’я.

Заступник директора Вінницького обласного Центру громадського здоров’я Олег Лук’янович каже: дельта-варіант COVID-19 викликає глибоке занепокоєння і в Україні, оскільки він набагато більш контагіозний, ніж інші штами коронавірусу, і може викликати більш важкі симптоми у людей, які не щеплені.

– Хоча варіант «Дельта» призвів до сплеску захворювань у багатьох місцях по всьому світу, переважна більшість випадків COVID-19 в Україні на сьогоднішній день спричинена варіантом «Альфа», – заспокоює Олег Леонідович. – На Вінниччині випадків ураження варіантом “Дельта” не зафіксовано.

– А якщо раптом — то як врятуватися від небезпечної мутації?

– Найкращий захист – вакцинація. Вона убезпечує від важкого перебігу захворювання та смерті від COVID-19. Це твердження також розповсюджується і на хворобу, що спричинена новими штамами вірусу. Тому всім, хто стурбований варіантом «Дельта» та не був щеплений, рекомендується якомога швидше отримати вакцинацію від COVID-19.

Однак ті, хто отримав дві дози вакцини, повинні і далі дотримуватися протиепідемічних заходів: носити маски у громадських місцях, дотримуватися соціальної дистанції, перебувати у провітрюваних приміщеннях, дотримуватися гігієни рук та уникати скупчення людей. Адже цими днями Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала, аби вакциновані люди відновили носіння масок у закритих громадських місцях, щоб уповільнити поширення варіанта «Дельта». Дані рекомендації стосуються країн, де досягнуто високих показників щеплення та послаблені протиепідемічні заходи, – пояснює фахівець.

Ілона ВАЛЬТЕР