За словами аграріїв Запорізької області, де вирощується знаменита мелітопольська черешня, її не купують навіть на переробку. Тому фермери зрізають ягоди просто на землю, а гілки ломляться від щедрого урожаю.

“Корисна ягода черешня нікому не потрібна. Ніхто навіть не торгується. Справа не в ціні навіть, просто ніхто не купує, ринки перенасичені, купівельна спроможність громадян України дуже низька, переробка працює на концентратах”, – скаржаться фермери. Тому доводиться позбавляти дерева від непотрібного врожаю. У фейсбуку оприлюднили відео, на котрому видно як нищиться урожай черешень.

Між тим цього року фіксували рекордні ціни на ягоду — від 120 до 200 гривень за кілограм. За словами аграріїв, ціни на черешню були настільки високими, бо дощі знищили 80% врожаю.

Тепер у Вінниці оптова ціна на черешні складає від 25 до 65 гривень. У роздріб її продають від 35 гривень і вище. Найдорожча черешня на ринку “Мир” – 95-100 грн за кілограм. Поки що пропозиція перевищує попит, але продавці не дуже хочуть знижувати ціну, хоча вінничани пропонують їм зменшити апетити, тоді не буде такого варварського нищення урожаю.

Ілона ВАЛЬТЕР