На Вінниччині масово вирубують ліси. Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований, нарахувавши за минулий рік близько 350 мільйонів гривень збитків довкіллю у частині українського лісового фонду.

Цього року маємо 130 мільйо­нів. З його слів, цього року лідером вирубки лісу стали не Карпати, а Вінницька область — збитки сягнули понад 45 мільйонів…

Днями слідчі Територіального управління ДБР у Хмельницькому скерували до суду обвинувальний акт щодо майстра лісу держпід­приємства «Дашівське дослідне лісомисливське господарство».

– Відомо, що він з квітня 2019 року до серпня 2020 року не вжив належних заходів для виявлення і недопущення самовільних рубок на ввіреній йому території, – повідомила прессекретар ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімчук.— Це й призвело до незаконної порубки дубів невідомими особами на понад 1 млн 800 тис. гривень. Майстер лісу обвинувачується у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки. Якщо його вину доведуть, то може сісти у тюрму на строк до 5 років.

Ось як нашому журналісту прокоментували ситуацію у пресслужбі Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства:

– У результаті проведених ревізій виявлено нанесення шкоди державі на суму 2,6 мільйона гривень у лісових угіддях державного підприємства «Да­шівське дослідне лісомисливське господарство». За втрату контролю за роботою майстрів лісу притягнуто до відповідальності найвищі посадові особи держпідприємства. Звільнено із займаних посад — директора держпідприємства, головного лісничого і лісничого. Призначено нових осіб на ці посади.

Щодо майстрів лісу, які допустили недостачу і самовільні дії, то по них ведеться ще слідство. Крім того, проведено ґрунтовну ревізію. Чекаємо вироків суду. Тоді вже будемо оприлюднювати деталі, прізвища та рішення. Керівництво обласного управління лісового та мисливського господарства обурене діями і посадових осіб, і майстрів лісу. Вживаються необхідні заходи, щоб інші працівники не допускали таких незаконних рубок лісу. Ніхто нікого кришувати не збирається, причетні будуть суворо покарані, як цього і вимагає Закон України.

Віталіна Трудько