Такого дійства у селі Каришків ще не було. Просторий будинок культури ледь вмістив усіх гостей і місцевих жителів, які зібралися тут днями на прем’єрний показ художньо-документальної кінодрами «Магда».

Стрічка створена київськими кіномитцями за авторським проєктом нашого земляка, журналіста й письменника Сергія Сай-Боднара на основі його повісті «Любов і муки Магди Хоманн».

Історія така — Магда Хоманн закохалася в українця Олексія Кучинського, який під час Першої світової війни опинився в німецькому полоні. Але за це її сім’я відреклася від неї, і без єдиного документа молода фрау залишає Німеччину, вирушаючи з коханим в Україну. Тут, у селі Каришків на Вінниччині, народила двох синів, пережила голодомор і смерть чоловіка. Під час Другої світової її сини та її брати опинилися по різні лінії фронту. Під час окупації її відшукав брат та пропонував повернутися до Німеччини. Магда відмовилася. Якби вона повернулася на батьківщину, її синів, які воювали в Радянській армії, звинуватили б у зв’язках із ворогом.

У 1944 році Магду Хоманн заарештували радянські каральні органи. Листи від неї отримували до 1947 року. Місце її смерті і поховання рідні з України і Німеччини шукають досі. Ймовірно, вона загинула в таборах ГУЛАГу. А ось сини повернулись з війни живими.

Цю історію дослідили двоюрідний онук Магди Петер Хоманн, в якого було з 1968 року її листування з братом Густавом, та Сергій Сай-Боднар, правнук жінки. Вперше 1993-го на Вінниччину прийшов лист від Петера Хоманна. Майже півстоліття до того рідні люди з Німеччини та України не спілкувалися.

«Кращого способу увіковічити пам’ять стражденної німкені, прабабусі Магди Хоманн, котру радянські енкавеесiвцi безслідно запроторили в ГУЛАГів­ські табори і там знищили, не придумати. 100 років тому вона повірила своєму коханому — колишньому військовополоненому Олексі Кучинському і повірила в Україну. Натомість залишилась викресленою з сімейної пам’яті матері, сестри і братів, окрім одного, та пущеною за вітром розкуркулення, голодомору, сталінських репресій…” — каже Сергій Сай-Боднар.

Після презентації фільму він написав у Фейсбуці: «Щасливий від того, що ЦЕ таки вдалося зробити! Кращого способу увіковічити пам’ять стражденної німкені, прабабусі Магди Хоманн, не придумати». Історія Магди – віддзеркалення долі всієї тогочасної України.

Віталіна Володимирова