Драконів, рептилій, плазунів, роботів — усього близько 20 скульптур із запчастин для агротехніки створив фермер із Вінниччини Олександр Копанов.

Робить це, аби привабити туристів до села. Металеві скульптури зі старих деталей від агротехніки фермер з села Висока Гребля Городківської громади почав робити три роки тому. Все почалось із металевого літака, який встановив біля свого будинку. Допомагає чоловіку донька Юлія. Скульптури тато з дочкою роблять якщо не взимку, то в таку погоду, коли не можна вийти в поле. При в’їзді у село Велика Гребля двометровий металевий меч, вмонтований у камінь — теж робота Олександра Копанова. Він символізує заклик до миру.

– Фермерством я займаюсь давно, маю поля, техніку. Але люблю майструвати руками, але коли вже зібрано урожай. Якось виникла ідея зробити дружині сюрприз. І я змайстрував їй кобру, щоправда, невдовзі ми розлучились. Тож проживаю з донечкою. «Меч примирення» — це особлива робота, адже вона символізує мир, особливо нині, коли в Україні війна з Росією. Мені ця тема близька, адже з самого початку я допомагаю воїнам та волонтерам. Знаю, що скульптура меча є ще в Італії, там він у рази менший і має вигляд справжнього. Але про це я лиш тепер дізнався, моя ідея сама прийшла до мене. Я використав деталі від старих тракторів, комбайнів, культиваторів. Працював зі зварювальним апаратом.

Меч у висоту до двох мет­рів. Пофарбував його, покрив позолотою декоративною. Встановив світловідбиваючу стрічку, на роздоріжжі це дуже гарно виглядає. Спочатку я виготовив сам меч, а потім вирішив загнати його у камінь – тут згадав історію з королем Артуром. Це було найважче. Довелось просити робочих, які в мене працюють, піднімали втрьох, бо дуже важко. Камінь знайшли за селом біля пасовища, там колись вапно випалювали. І зробив все так, щоб вандали не могли пошкодити. Бо якщо комусь вдасться вирвати меча з каменя, той буде справ­жній король Артур.

На власному городі у центрі села Олександр Копанов облаштував дитячий майданчик. На ньому металеві дракон, крокодил, роботи. Щоб створити одного такого, потрібно щонайменше місяць. Усі деталі, конструкції обточені, щоб діти не травмувалися.

Загалом, за три роки фермер створив близько 20 скульптур. Але на цьому не зупинятиметься, адже у планах — створювати кінетичні фігури, які рухатимуться за вітром.

Вікторія Снігур