Для здорової людини укус комахи безпечний, проте людям з алергічною реакцією слід уникати нападу ос, бджіл, шершнів та інших комах, що жалять.

Особливо небезпечні укуси в ротову порожнину. Підвищена чутливість до осиної і бджолиної отрути зуст­річається у одного з 250 чоловік, але летальних випадків від їх укусів утричі більше, ніж від укусів змій.

Тому у період підвищеної агресивності комах необхідно дотримуватись певних правил: не користуватися парфумами з сильним запахом; при появі комахи уникати різких рухів; з обережністю їсти на свіжому повітрі ті продукти, які можуть зацікавити ос та бджіл.

Що робити, якщо вкусила бджола або оса? Видалити жало (оса жало не залишає); ретельно промити місце укусу водою з милом; змастити шкіру антисептиком: йодом, спиртом, рослинною настоянкою; прикласти холодний компрес або лід; прикласти сольовий або содовий компрес, розчинивши 1 чайну ложку соди або солі у склянці чистої води; прийняти антигістамінний засіб, навіть якщо раніше у вас не було алергічних реакцій; заспокоїтися, пити багато води або солодкого чаю.

Серед народних засобів заспокоюють біль від укусу зріз цибулини та часнику, молочний сік кульбаби та сік із листя чебрецю.