Поки у школярів тривають літні канікули, батьки вже переживають за наступний навчальний рік. У Погребищенському районі — шкільний скандал.

Про нього стурбовані батьки учнів Очеретнянської загальноосвітньої розповіли у своєму зверненні до редакції. Там зокрема йдеться:

Школа у нашому селі існує ще з 50 років минулого століття. У ній навчалися діти з кількох навколишніх сіл Погребищенського та Липовецького районів. Школа розташовувалась у кількох приміщеннях. Чомусь це не сподобалося сільському голові О. Пашкурному, і він правдами й неправдами намагається перенести середню школу на базу дитячого садка у с. Погребище ІІ, куди вже переводять учнів Довжоцької дев’ятирічки і школярів з Погребища ІІ. Слід сказати, що у приміщенні цього дитсадка дуже холодно. А в Очеретнянській школі у 2003 році відкрилося нове приміщення на 132 учні, у школі дуже тепло, є гімнастичний зал і присадибна ділянка 8 гектарів. А ще – свій садок, фрукти та овочі безкоштовні, що дає можливість значно здешевити харчування наших дітей.

Так, у нашій школі всього 19 учнів 10-11 класів. Але діти з Андрушівки хотіли б навчатися у комфортних умовах нашої школи.

Утім, вже наступного навчального року Погребищенська міська рада вирішила об’єднати дві школи, але вже на базі дитсадка Погребище ІІ.

Питання такої реорганізації ніхто з нами, батьками, не узгоджував. З нами навіть зустрітися не захотіли, між тим батькам учнів села Андрушівки вже заборонили подавати заяви на навчання до 10-11 класів нашої школи.

Ми не проти реорганізації. Але наразі комфортніше та економічно вигідніше нашим дітям буде навчатися в Очеретнянській ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Якщо ні – нехай сидять вдома, бо здоров’я дітей понад усе».

Голова Погребищенської міської ради Сергій Волинський заспокоює:

«Нещодавно до нас прийшов новий начальник відділу освіти Анатолій Трохимчук і я попросив дослідити його ситуацію, яка в нас є у навчальних закладах. Особливо ситуацію з малокомплектними школами. На території Очеретнянського старостату знаходиться дві школи: Очеретня і Погребище ІІ. У двох школах навчається 80 дітей. Ми вивчили ситуацію і вирішили обговорити її з батьками та педагогічним колективом. Хочеться на території старостату зберегти школу і якось оптимізувати процес навчання. Це була дискусія, ми спільно шукали рішення цієї проблеми. І питання про закриття школи чи в Очеретні, чи у Погребищі ІІ не ставиться, ми тільки шукаємо шляхи збереження повнокомплектної школи тут. Бачу, батьки відразу це все сприйняли так, ніби хтось щось має закривати. Для того, щоб це зробити, то треба збудувати якісну дорогу до школи у Погребище ІІ і вирішити проблему з опаленням.

Але поки що жодного рішення не прийнято, це було обговорення. Ми справді маємо проблему: кількість шкіл велика, а учнів там мало. На навчання одного учня у малокомплектній школі витрачається від 100 до 150 тисяч бюджетних грошей. Це нераціональне використання коштів. Треба, щоб у кожному класі було хоча б по 5 дітей. Та мова навіть не за гроші, а за якість освіти».

Поки що у батьків та у чиновників ще є трохи часу зважити «за» і «проти». Головне, щоб ці рішення не порушували права дітей.

Тетяна Кондратьєва