День звільнення міста Краматорська від проросійських терористів (Краматорськ, 12 квітня 2014 року. Близько тисячі проросійськи налаштованих московськими кураторами людей, з вкрапленнями представників провідних силових відомств сусідньої країни, зібралися на мітинг біля міськвиконкому. До завдань їх керівників входила проста процедура – позначити територію заздалегідь підготовленою символікою насаджуваної ними влади. З огляду на в чомусь наївну на той момент толерантність, притаманну українській традиції, це виявилося не складно…Наслідки злочину спричинили свій ланцюг трагедій. 5 липня, в результаті поразки в боях за Слов’янськ, проросійські терористи, в тому числі і з тактичної точки зору, як висловлюються деякі професійні військові експерти, були змушені покинути Краматорськ. У місто повернулася офіційна українська влада).

День звільнення міста Слов’янська від проросійських терористів (Початком жахів відкритої агресії для багатьох городян стало захоплення 12 квітня 2014 року підготовленими озброєними особами міського управління Міністерства внутрішніх справ. Пізніше відбулося захоплення і інших адміністративних будівель, важливих комунікативних центрів міста, виставлені збройні бандформування на основних в’їздах в місто. Підлість і терор, диктат і насильство – звичайні інструменти злочинців. 5 липня 2014 року російські терористи були змушені тікати і покинули місто)

А ще сьогодні – День трудоголіків.

5 липня увійшло до івсторвії людства такими подіями:

1295 – Королями Філіпом Красивим та Джоном Балліолем укладено військово-політичний «Старий союз», спрямований, у першу чергу, на стримування зовнішньополітичних амбіцій Англії. Він був чинний 265 років, коли в 1560 році Англія та Шотландія уклали Единбурзьку угоду.

1436 – компромісним Їглавським перемир’ям завершилися гуситські війни в Чехії (у Празі призначили єпископа-чеха, у Чехії дозволили причащатися хлібом і вином).

Сьогодні – 575 років від цієї події

1439 – На Ферраро-Флорентійському соборі папа Євген IV, візантійський імператор Іоанн VIII Палеолог та митрополит Ісидір Київський разом з грецьким архієпископом Васлієм Бессаріоном підписали церковну унію про об’єднання православної та католицької церков під владою римського папи. Це рішення було продиктоване бажанням об’єднати християнські церкви перед загрозою турків, які вторглися на Балкани. У відповідь папа від імені західних держав зобов’язався в разі необхідності надати Константинополю допомогу військом і флотом. Після повернення у Москву митрополит був вороже зустрінутий царем Василієм II, постав перед церковним судом, потрапив до в’язниці, але через три роки втік. У Римі Ісидор став кардиналом і отримав титул Патріарха Константинопольського, але Константинополь на той час уже був захоплений турками

1687 – публікація першої фундаментальної книги Ісаака Ньютона – “Математичні начала натуральної філософії” (“Прінсіпа”)

1710 – біля Санкт-Петербурга засноване Царське Село

1811 – Скликаний у Каракасі з ініціативи Симона Болівара і Франсіско де Міранди конгрес представників семи венесуельських провінцій розробив конституцію країни, яка набула чинності 21 грудня. Перша республіка проіснувала рік і, втративши підтримку місцевого населення, була капітулювала під натиском іспанських колоніальних військ. Сьогодні – 200 років цієї події

1830 – Після 20-денної облоги французи окупували місто Алжир.

1841 – Англієць Томас Кук відкрив перше туристичне агенство — цього дня у туристичну поїздку було відправлено першу організовану групу подорожуючих.

1865 – Проповідником-методистом Вільямом Бутом та його дружиною Кетрін у Лондоні засновано благодійницьку організацію «Армія спасіння». Організація поширює ідеї та догмати Біблії за допомогою проповідей, а також надання тим, хто потребує, соціальної, медичної, консультативної, моральної та іншої підтримки, включаючи надання допомоги в надзвичайних ситуаціях.

1884 – На землях сучасної Республіки Камерун засновано німецьку колонію. В 1916 році Німецький Камерун був захоплений французами і англійцями.

1916 – Аделіна і Аугуста ван Бурен вирушили з Нью-Йорка у першу, здійснену жінками, трансконтинентальну подорож мотоциклами. 12 вересня вони успішно добрались до Сан-Дієго на тихокеанському узбережжі.

1918 – У Москві розпочав роботу установчий з’їзд Комуністичної партії України, створеної шляхом об’єднання наявних в Україні російських більшовиків та лівих українських соціал-демократів. Першим КП(б)У очолив Георгій П’ятаков, але вже в вересні того ж року на цій посаді його замінила Серафима Гопнер. Попри попередні ухвали про організаційну самостійність КП(б)У вона була заснована як невід’ємна складова РКП(б), якою й залишилася до її заборони у серпні 1991 року.

1919 — після 9-годинного бою війська УНР зайняли Жмеринку. Червоноармійці, відступаючи, підірвали тунель і зіпсували 36 паротягів.

1922 – За ініціативою Фрітьофа Нансена в Женеві підписано міжнародну угоду про заснування посвідченнь для переміщених осіб (“нансенівський паспорт”). Призначались вони для біженців з Росії, вірменам-утікачам від турецького геноциду, а пізніше — євреям нацистської Німеччини. Цього ж року Нансену буде присуджена Нобелівська премія миру, а в 1938 році її отримає створений уже по смерті норвежця Нансенівський міжнародний комітет у справах біженців.

1938 – На міжнародній конференції в Евіан-ле-Бене (Франція) всі європейські країни відмовились приймати у себе єврейських біженців з Німеччини.

1939 — у Миколаєві здано в експлуатацію міську каналізацію.

1941 — у Кракові німецькою поліцією заарештований і депортований до Берліна провідник Організації Українських Націоналістів Степан Бандера. На нараді в Адольфа Гітлера шеф політичної поліції Генріх Гіммлер отримав завдання розібратися з ситуацією щодо Українського державного правління і проголошення Української Держави у Льовові. Відтак гестапо був заарештований провідник українських націоналістів Степан Бандера, якого перевезли до Берліна (згодом кинули до концтабору Заксенхаузен, де він поневірявся до кінця 1944 р.).

1941 – німецькі війська форсували Дніпро

1943 – З наступу німецьких військ проти Центрального і Воронезького фронтів Радянської армії почалась Курська битва, одна з ключових битв Другої Світової війни, за наслідками якої співвідношення сил на фронті різко змінилося на користь Червоної Армії, що забезпечило їй сприятливі умови для розгортання загального стратегічного наступу. За даними радянських джерел, вермахт втратив в Курській битві 30 дивізій, зокрема 7 танкових, понад 500 тисяч солдатів і офіцерів, 1,5 тисячі танків, більше 3,7 тисяч літаків, 3 тисяч гармат; втрати радянських військ склали 863 тисяч чоловік, близько 6 тисяч танків, понад 1600 літаків і понад 5200 гармат.

1946 – У Парижі, на показі мод в басейні Молітор Пул відбулася прем’єра бікіні — модель Мішелін Бернардіні вперше продемонструвала купальний костюм, що складався з невеликих за розміром двох окремих частин, створений модельєром Луї Ріердом. Костюм дістав назву “бікіні” на честь атолу Маршаллових островів, де чотирма днями раніше США провели випробування атомної бомби. Ріедр запатентував це сексуальне вбрання через два тижні. Новий купальник завоював широку аудиторію лише через півтора десятки років, коли в бікіні на широкий екран вийшли Бріжит Бардо та Урсула Андресс.

1954 – вийшов в ефір перший випуск телевізійних новин Бі-Бі-Сі.

Ведучий Річард Бейкер установив рекорд: він читав новини протягом 28 років – з 1954 р. до кінця 1982 р.

1954 — Елвіс Преслі записав свою першу пісню “That’s All Right, Mama”.

1965 — у м. Калуш (Івано-Франківська область) став до ладу хімічно-металургійний комбінат.

1965 – В опері «Тоска» в лондонському театрі «Ковент Гарден» Марія Каллас востаннє виступила на оперній сцені.

1965 — у м. Києві розпочато будівництво нового житлового масиву Оболонь.

1974 — у м. Лозанна (Швейцарія) Українська РСР підписала Всесвітню поштову конвенцію.

1977 – В результаті військового перевороту, очолюваного генералом Мухаммед Зія-уль-Хаком і викликаного придушенням діяльності опозиції Пакистану, заарештовано першого демократично обраного прем’єр-міністра Зульфікар Алі Бхутто. Він був звинувачений у політичному вбивстві і у лютому 1979 року був засуджений до смертної кари.

1978 — в Москві відкрилась дев’ята сесія Верховної Ради СРСР дев’ятого скликання, на якій було прийнято Закон СРСР про Раду міністрів СРСР, Закон СРСР про порядок укладання, виконання і денонсації міжнародних договорів СРСР, Закон СРСР про вибори до Верховної Ради СРСР.

1986 – В Москві відкрились перші Ігри доброї волі, організовані та профінансовані американським медіамагнатом Тедом Тернером як альтернатива Олімпійським Іграм після бойкоту США та інших західних країн Олімпійських Ігор в Москві у 1980 році. В них взяло участь більше 3000 спортсменів з 79 країн, які розіграли 182 золоті медалі в 18 видах спорту. Наприкінці змагань було встановлено шість світових рекордів, кілька континентальних і національних.

1991 — Верховна Рада УРСР ухвалила заяву про безпідставність територіальних претензій Румунії до України стосовно Північної Буковини та Подунав’я.

1994 — в Інституті підготовки кадрів Служби безпеки України відбувся перший випуск слухачів.

1994 — 809 населених пунктів у семи областях України залишилися без електропостачання внаслідок урагану. Завдано значних збитків населеним пунктам і посівам.

1996 – Науковці Рослінському інституті в Единбурзі (Шотландія) повідомили, що під керівництвом д-ра Йєна Вілмата вперше успішно здійснено клонування ссавця — цього дня від сурогатної матері народилась вівця Доллі, яка була точною генетичною копією вівці-донора клітини. Доллі прожила більше шести років, залишила після себе 6 ягнят і була приспана 14 лютого 2003 року через прогресуюче захворювання легень і артриту.

2003 – теракт під час рок-фестивалю “Крила” в Тушині (Москва).

Дві мусульманські терористки-смертниці забрали з собою 20 життів, 68 осіб було поранено

2012 – У Лондоні відбулось офіційне відкриття найвищої у Європі будівлі — 72-поверхового хмарочосу Шард висотою 309 метрів, спроектованого італійським архітектором Ренцо Піано.

2014 — українські війська звільнили місто Слов’янськ та місто Краматорськ від бойовиків “ДНР”.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА