Після майже 20-ти років мораторію, 1 липня 2021 року в Україні нарешті запрацював ринок землі. Відтепер громадяни України можуть вільно здійснювати купівлю-продаж земельних ділянок. Які документи для цього потрібні – розповів директор Вінницького інституту землеустрою Ярослав Ярославський.

«Для оформлення договору купівлі-продажу земельної ділянки її продавець, окрім свого паспорту та ідентифікаційного коду, повинен мати: документи на право власності земельною ділянкою, витяг із Державного земельного кадастру, звіт про експертну грошову оцінку ділянки, а також витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно», – зазначив Ярослав Ярославський.

При цьому, за словами керівника держпідприємства, іншій стороні – покупцю слід буде пред’явити паспорт, ідентифікаційний код та нотаріально засвідчену згоду чоловіка/дружини на купівлю ділянки, паспорт та ідентифікаційний код чоловіка/дружини, свідоцтво про шлюб.

«Окрім того, покупця перевірятимуть на предмет можливості придбання земельної ділянки. Тому він має бути готовим до документального підтвердження джерел походження коштів або інших активів, за які здійснюється покупка. Варто пам’ятати, що розрахунки між сторонами за договором купівлі-продажу відбуваються лише в безготівковій формі, тож для цього як покупець, так і продавець мають відкрити рахунки у банківській установі», – розповів директор Вінницького інституту землеустрою Ярослав Ярославський.

Довідка – ДП «Вінницький науково-дослідний та проєктний інститут землеустрою»

Державне підприємство «Вінницький науково-дослідний та проєктний інститут землеустрою» – провідне у своїй галузі та найбільше в Україні підприємство, яке надає повний спектр послуг з розробки всіх видів землевпорядної та землеоціночної документації. Очільником держпідприємства є Ярославський Ярослав Іванович, кандидат технічних наук, академік АН ПРЕ.

Цьогоріч «Вінницький науково-дослідний та проєктний інститут землеустрою» святкує 60 років від заснування. За цей час організація здобула велику кількість успішних напрацювань. Лише за останній рік підприємство виготовило більше 9 тисяч землевпорядних документацій різної складності та провело більше 360 земельних аукціонів.

З 2019 року до Вінницького інституту землеустрою приєднали аналогічні підприємства в Хмельницькій та Чернівецькій областях, утворивши з них філії.