Православна церква 6 липня вшановує пам’ять мучениці Агрипіни Римляніни. Інші назви свята: «Напередодні Іванового дня», «Люті коріння», «Обетна каша». Ще день назвали Купальницею і все тому, що в давні часи виник звичай 6 липня масово купатися у водоймах. У наших предків наклалися це свято Івана Купала, тому багато прикмети та повір’я збігаються. На Агрипіну вмиваються росою. В цей день на вікна і на поріг клали кропиву, щоб нечиста сила не потрапила в хату.

Сьогодні Всесвітній день поцілунку (Цей чудовий і красивий День – Всесвітній День поцілунків, вперше з’явився у Великобританії в кінці XIX століття. Офіційним міжнародним святом цей День став пізніше, більше двох десятків років тому, коли він був затверджений досить поважно. міжнародною організацією – Організацією Об’єднаних Націй. Використовуючи сканер МРТ, вчені з Інституту Рейн в Університетському коледжі Лондона з’ясували, що при поцілунку використовується до 146 м’язів, в тому числі 34 лицьових м’язи і 112 інших м’язів нашого тіла. Вони спалюють близько двох-трьох калорій у хвилину. 16 липня 1439 року король Англії Генріх VI зовсім заборонив цілуватися в своїй державі. За його міркуванням, це повинно було стримувати поширення хвороб в королівстві. Пізніше, у 16-му столітті, в Неаполі не тільки заборонили цілуватися в громадських місцях, але й стали карати за подібні дії смертю.

За даними Світових рекордів Гіннеса, рекорд з найтривалішого поцілунку належить Эккахайе та Лаксані Тіранарате з Тайланду. Вони цілувалися протягом 58 годин 35 хвилин і 58 секунд. У 1930-х роках, за стандартами Голлівуду, пари не могли поцілувати більше трьох секунд. Одне поважне дослідження показало, що чоловіки, які отримують поцілунок в щоку від своїх дружин, перш ніж відправитися на роботу, живуть на п’ять років довше, ніж ті, хто не отримує такого стимулу).

6 липня увійшло до історії людства такими подіями:

781 – Перша задокументована згадка про виверження вулкану Фудзіяма.

1253 – У місті Новогрудок (нині — Білорусь) Папою Римським Іннокентієм IV короновано Великого князя Міндовга (Міндаугаса), першого та єдиного в історії Литви короля, засновника Литовської держави.

1415 – спалений на багатті лідер чеських протестантів ректор Празького університету 44-річний Ян Гус.

1439 – Папа Римський Євгеній IV і візантійський імператор Іоанн VIII підписали Флорентійську унію.

1483 – коронований Річард III Англійський.

1535 – У Лондоні страчено англійського письменника, мислителя, одного з основоположників утопічного соціалізму, лорда-канцлера Томаса Мора, котрий відмовився присягнути Генріху VIII як главі англіканської церкви. В день страти вирок суду “…повісити так, щоб замучився до півсмерті, вийняти з петлі, відрізати статеві органи, розпороти живіт, вирвати і спалити нутрощі, а потім четвертуватии і кожну з чвертей тіла прибити над воротами Сіті, а голову виставити на лондонському мосту…” король замінив на відрубування голови.

1658 – царські слуги побили посланника патріарха Никона, що стало початком розриву царя з главою російської церкви

1687 – Ісаак Ньютон опублікував в Лондоні знамениті Philosofiae naturalis principia mathematika. в якій він сформулював закон всесвітнього тяжіння і три закони механіки (названі згодом його іменем), котрі заклали основи класичної механіки. За життя Ньютона книга витримала три видання, в кожному з яких в текст вносилися суттєві доповнення та уточнення.

1710 – у Мейсені (Саксонія) створена перша в Європі порцелянова мануфактура – Мейсенська порцеляна

Сьогодні день народження долара. У 1785 році за пропозицією Томаса Джефферсона Конгрес Сполучених Штатів проголосив, що основною грошовою одиницею країни є долар. У 1792 році був створений Філадельфійський монетний двір, де чеканили перші американські долари. Зовнішній вигляд паперового долара постійно змінювався. Свій сучасний вигляд він отримав у 1928 році, коли для однодоларової та інших банкнот був прийнятий дизайн, запропонований російським емігрантом – художником і теософом Сергієм Макроновскім.

6 липня 1885 року у Франції вперше вакцина проти сказу була випробувана на людині. До цього часу сказ було невиліковною хворобою. Історія така – 9-річного Йозефа Майстера вкусила скажена собака, сільський лікар порадив його матері звернутися до Луї Пастера – знаменитого тоді мікробіолога і хіміка, який займався розробкою вакцини проти сказу. Жінка привезла сина в Париж, але у Пастера не було ліцензії, і лікувати дитину він не мав права. Але без його допомоги дитина б померла. Тому вчений зважився – протягом 10 годин він вводив сильні дози сироватки дитині. Хлопчик вижив, ставши першою людиною, вилікуваним від сказу. В подяку за своє спасіння Майстер все життя доглядала за могилою вченого і працював сторожем у Інституті Пастера. Коли в 1940 році гітлерівські війська вторглись у Францію, і солдати вимагали від Майстера розкрити гробницю Пастера, той вважав за краще накласти на себе руки, але не осквернив прах вченого.

1884 – 28-літній сербський інженер-електрик Нікола Тесла прибув до Нью-Йорка, де після нетривалої роботи на Томаса Едісона створив власну компанію, завдяки роботі в якій став одним з найвідоміших винахідників в галузі фізики, електро- та радіотехніки.

1918 – на засіданні Всеукраїнського православного церковного собору в Києві виступив гетьман Павло Скоропадський. Він рішуче висловився за самостійну автокефальну українську церкву, підкресливши, що “державні справи вимагають, аби всі церковні справи вирішувалися тут, на Україні”

1918 – У Москві вибухом бомби, кинутої лівим есером Яковом Блюмкіним, смертельно поранено посла Німеччини Мірбаха, що стало сигналом до початку антибільшовицького повстання лівих есерів, котре вдалося придушити 7 липня силами латиських стрілків під керівництвом Вацетіса. Керівництво партії лівих есерів було заарештоване, їх делегати були позбавлені права брати участь у роботі З’їзді рад, а замість Фелікса Дзержинського колегію ВЧК очолив Яків Петерс, який виключив з неї усіх лівих есерів. Невдале повстання лівих есерів привело до створення в Росії однопартійного комуністичного уряду на наступні 73 роки.

1923 – на вимогу представництва УСРР ліквідовано надзвичайну дипломатичну місію УНР у Празі

1923 – у Сіднеї (Австралія) з ініціативи української громади поставлено пам’ятник Тарасу Шевченку

6 липня 1928 року в Нью-Йорку відбувся перший в світі повністю озвучений кіносеанс.

1928 – У Москві закінчився один з перших політичних процесів, «Шахтинська справа», по звинуваченню інженерів Донбасу в саботажі, шкідництві, створенні підпільної організації, встановлення конспіративного зв’язку з московськими шкідниками і з зарубіжними антирадянськими центрами. Рішенням суду 11 осіб було засуджено до вищої міри покарання — розстрілу, трьох — до 10 років позбавлення волі з обмеженням у правах на 5 років та конфіскацією майна і ще 31 — до різних термінів ув’язнення. У 2000 році за результатами розслідування генеральної прокуратури СРСР всі засуджені у справі були реабілітовані за відсутністю складу злочину.

1936 – на параді фізкультурників у Москві вперше з’явилося гасло “Спасибі товаришу Сталіну за наше щасливе дитинство”

1940 – Французький військовий суд в Тулузі заочно засудив лідера Опору генерала Шарля де Голля до чотирьох років тюрми.

1941 – встановлено кримінальну відповідальність за поширення неправдивих чуток.

1942 – рейхскомісар України Еріх Кох видав розпорядження про заборону службовцям цивільних установ рейхскомісаріату “Україна” відвідувати будь-які культурні заходи, організаторами яких є українці

1942 – В окупованій нацистами Голландії сім’я 13-річної Анни Франк, що стала автором всесвітньо відомого літературного свідчення поневірянь євреїв на окупованих Німеччиною територіях, була змушена сховатися в підземеллі амстердамської фабрики. За день перед тим старша сестра Анни, Марго, отримала повідомлення про депортацію до нацистських трудових таборів.

1945 – Укладено радянсько-польську угоду «Про обмін населенням», яка формально надала право вільного добровільного виходу з радянського громадянства особам польської та єврейської національностей та членам їх сімей, що перебували у польському громадянстві до 17 вересня 1939 року, і переселення їх до Польщі. Відповідно до цієї угоди відправка почалася в лютому 1946 року, займалося цим Переселенське управління під контролем Спеціальної контрольної комісії при Раді міністрів Союзу РСР.

1947 – в Іспанії ухвалено закон про наступність влади, за яким після смерті генерала Франко у країні повинна бути відновлена монархія

У 1952 році в Лондоні останній трамвай вийшов на маршрут від Вулвіджа до Нью-Крос. В кінці шляху вагон, яким керував заступник директора Управління лондонського транспорту, вийшов з ладу і був узятий на буксир викликаним на допомогу вагоном-«пенсіонером».

1957 – перша зустріч Джона Леннона і Пола Маккартні.

1969 – дебютний альбом Led Zeppelin став золотим.

1991 – Штеффі Граф обіграла Габріелу Сабатіні у фіналі Вімблдонського турніру і здобула свою третю перемогу у Відкритому чемпіонаті Англії.

1995 – Під час громадянської війни в Югославії війська Республіки Сербської розпочали штурм боснійського анклаву Сребрениця, оголошеного в 1993 році Радою безпеки ООН зоною безпеки. Після його захоплення військом Республіки Сербської під командуванням генерала Ратка Младича за співучасті воєнізованого формування «Скорпіони» Міністерства внутрішніх справ Сербії у Сребрениці було вбито близько 8 000 боснійських мусульман чоловічої статі віком від 12 до 77 років.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА