Напередодні вінничани відвідали синдикат SEDIF, який забезпечує водою населення та підприємства.

Як повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук заступник вінницького міського голови Андрій Очеретний, триває візит української делегації до Французької республіки. До її складу входять представники міської ради, обласної адміністрації, Вінницького національного аграрного університету, інституту кормів НААН України, КП “Вінницяоблводоканал”, аграрного бізнесу та підприємств переробки.

Запозичення французького досвіду управління водними ресурсами та технологій зрошення земель, за словами Андрія Очеретного, для Вінниччини є надзвичайно актуальним. Делегація відвідала синдикат SEDIF, який займається водопостачанням населення та підприємств. Заснувала його 151 французька комуна. Наразі він обслуговує 4,6 млн споживачів питної води. Має три поверхневих станції водозабору (дві з яких – річка Сена), які з’єднані в одну мережу протяжністю 8500 км. Кожна станція має потужність більше 300 тисяч м3 на добу. На одній з них розпочали проектування очищення води шляхом встановлення мембран зворотного осмосу.

Віднедавна в синдикаті розпочались нові дослідження на вміст мікропластику. Водночас вода проходить декілька етапів очищення.

Етапи очистки:

– додавання коагулянтів (сульфат алюмінію);
– відстоювання;
– фільтрування через пісок;
– озонування;
– очистка активованим вугіллям;
– ультрафіолетове опромінювання;
– гіпохлорид натрію ( виготовляють на місці з солі шляхом електролізу), – зауважив заступник міського голови.

Як зазначає у своєму дописі Андрій Очеретний, вартість води становить 1.3 євро за м3. Водовідведення розраховується окремо, і надається послуга іншими компаніями.

Нагадаємо, Вінниччина у співпраці з Французькою Республікою – м. Діжон та регіоном Бургундія-Франш-Конте – реалізовує проєкт децентралізованого співробітництва, у рамках якого в регіоні планують створити агрокластер. Проєкт передбачає співпрацю за чотирма напрямами, розділеними на зони відповідальності між містом та областю: створення агропромислового кластера, створення Агрохабу на базі Вінницького національного аграрного університету, проведення технічної експертизи для модернізації мережі водопостачання та водовідведення м. Вінниці, налагодження співпраці в управлінні водними ресурсами в сільському господарстві та вирощування органічних культур.