Служба безпеки України викрила міжрегіональну мережу агітаторів, які здійснювали ворожі інформаційні операції на замовлення іноземних спецслужб. Зловмисники поширювали через інтернет заклики до зміни меж державного кордону та повалення конституційного ладу в Україні. Під час слідчих дій у пропагандистів виявлено комп’ютерну техніку, обладнання та електронні носії інформації із доказами протиправної діяльності.

Наразі вісьмом зловмисникам повідомлено про підозри у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки, ще двох – засуджено до позбавлення волі. Й серед них є наші земляки. Зокрема, за матеріалами органів держбезпеки засуджено зловмисника з Ладижина, якого українська спецслужба викрила на агітації до дій проти територіальної цілісності нашої держави. Свої дописи він поширював у забороненій соцмережі «Вконтакте». Раніше мав проблеми з законом через наркотики.

– На початку 2021 року Служба безпеки України викрила у Вінницькій області агітатора, який через інтернет поширював заклики до порушення територіальної цілісності нашої держави. По завершенні досудового розслідування, судом було підтверджено попередні дані слідчих органів держбезпеки щодо незаконного розміщення мешканцем Вінницької області на особистих сторінках в соцмережах фото-, відеоматеріалів з агітацією щодо зміни меж держкордону України, -розповіли нам подробиці у пресслужбі УСБУ у Вінницькій області. – Дії вказаної особи кваліфіковані за ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України як публічні заклики до вчинення умисних дій, метою яких є зміна меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України. В червні 2021року, вирок суду набрав законної сили і особу визнано винним у вчиненні вказаного кримінального правопорушення та призначено йому покарання у виді три роки шість місяців позбавлення волі. Й разом із тим жителі Ладижина, який уклав угоду про винуватість, звільнили від покарання з іспитовим строком на два роки, якщо протягом цього часу він не вчинить іншого правопорушення. У СБУ наголошують – постійно тривають заходи, спрямовані на виявлення та блокування спроб іноземних спецслужб використовувати інтернет-простір для проведення підривної діяльності проти нашої держави.

Вікторія Снігур