7 липня в православній церкві вшановується Різдво Івана Хрестителя, Іоана Предтечі. Своє ім’я Передтеча він отримав не просто так. Воно означає: “Попередник”, тому що його місія була в тому, щоб дізнатися Христа, Сина Божого, серед тисячі інших людей і сповістити світу про Його прихід, Його пришестя.

В народі свято називають Івана Купала, з яким пов’язано чимало обрядів. У ніч на Купала дівчата ходили до річки з віночками та свічками, а також загадували собі майбутнє сімейне життя. У ніч на 7 липня було заведено гадати. Українці також називали це свято Івана-травника та покіс, адже починався новий етап робіт у полі.

А ще сьогодні Міжнародний день шоколаду і День працівника природно-заповідної справи.

7 липня увійшло до історії людства такими подіями:

1438 — французький король Карл VII проголосив Прагматичну санкцію, відповідно до якої королівська влада була у пріоритеті над владою Папи Римського

1445 – У битві біля Суздаля військо татарських царевичів Махмуда і Якуба, синів казанського хана Улу-Мухаммеда, наголову розбило армію великого князя Московського Василя II Темного, який попав у полон, велике княження наслідував Дмитро Шемяка.

1520 – У битві біля Отумби іспанський конкістадор Ернан Кортес отримав одну з найяскравіших перемог у завоюванні Імперії ацтеків — 450 поранених іспанців завдяки добре організованій кавалерії зуміли перемогти 20-тисячне військо тлатоані (імператора) Куітлауака.

1572 – Зі смертю короля Речі Посполитої Сигізмунда II Августа перервалась чоловіча лінія династії Ягеллонів, котра правила Польщею і Литвою з 1386 року. Його наступником на троні Речі Посполитої став Генріх III Валуа.

1659 — об’єднане українсько-польсько-кримське військо під керівництвом з Іваном Виговським розбило московське військо під Конотопом. Вважається, що в Конотопській битві загинуло до 30 тисяч московітів, ще 15 тисяч потрапили в полон (у тому числі сам Пожарський і десятки знатних воєвод). Спостерігаючи такий погром, Трубецькой спішно зняв облогу Конотопа і ввечері почав відступ. Козаки й татари переслідували втікачів аж до московського кордону, Трубецькой дивом уник полону, хоча й отримав два поранення. Були втрачені артилерія, скарбниця, обоз, бойові знамена.

1668 – Ісаак Ньютон отримав ступінь магістра наук.

1664 — почалась 13-тижнева Облога Ставищ військами київського воєводи Стефана Чарнецького

1768 – В ході придушення Коліївщини російські частини оточили повстанський табір під Уманню і схопили керівників повстанців Максима Залізняка, Івана Ґонту та Семена Неживого, а їхні загони роззброїли. Решту гайдамацьких загонів було розбито в боях. Остаточно повстання було придушено тільки у квітні-травні 1769 р.

1770 – перемога російського флоту під керівництвом адмірала Григорія Спиридова над турками в Чесменській битві (російсько-турецька війна 1768-1774 рр.)

1807 – укладено Тільзітський мир між Росією і наполеонівською Францією

1881 – У Римі в «Журналі для дітей» впеше надрукована казка «Піноккіо. Історія дерев’яної ляльки» італійського письменника Карло Коллоді. Надрукований в 1883 році окремою книгою, «Піноккіо» був перекладений 87 мовами світу.

1919 – Після відведення загонів угорської Червоної гвардії війська Чехословаччини зайняли Кошице і Пряшів, що поклало край існуванню Словацької Радянської Республіки, проголошеної 16 червня як складова частина Угорської Соціалістичної Федеративної Радянської Республіки.

1919 – приїзд генерала Антона Денікіна до Катеринослава.

На його честь було дано парад та обід в Англійському клубі, під час якого Денікін, відповідаючи на привітання, звернувся до українців зі словами: “Ваша ставка на самостійну Україну бита. Тепер залишається єдина ставка – велика неділима Росія”

1920 – до міста Могилів-Подільський вступили частини Червоної армії

1921 – НЕП: у радянській Росії дозволено створювати приватні підприємства з кількістю працюючих більше двадцяти

1923 — у Празі відчинився Український педагогічний інститут імені Драгоманова, дворічну школу учителів для нижчих шкіл і позашкільної освіти. У 1933 році він був ліквідований через брак державного фінансування.

1933 – Після ранкового засідання політбюро ЦК КП(б)У, на якому від Миколи Скрипника вкотре вимагали «справжнього» покаяння за допущені «помилки» у здійсненні національної політики, він покінчив життя самогубством. Цей акт ознаменував собою цілковитий крах проукраїнської національної політики більшовиків, символом якої і був Микола Скрипник на усіх своїх посадах в Україні з 1918 року.

1937 – Між японською армією і китайським гарнізоном відбулась військова сутичка біля моста Лугоуцяо (Марко Поло), яка стала приводом до початку Другої японо-китайської війни.

1938 – у Ленінграді дослідний телецентр показав в ефірі двогодинний концерт. Це була перша в СРСР телепередача

1940 — у Львові запрацював Літературно-меморіальний музей Івана Франка.

1941 – провідні діячі ОУН А. Мельник, М. Омелянович-Павленко, М. Капустянський, Р. Сушко, М. Хронов’ят та група колишніх старшин УНР і УГА направили листа Адольфу Гітлеру з проханням створити у складі вермахту “українське бойове з’єднання”, щоб у такий спосіб надати українським ветеранам збройної боротьби 1918-1921 рр. та українській молоді “честь участі у хрестовому поході проти більшовицького варварства”.

Лист залишився без відповіді

1941 – Не зважаючи на проголошений нейтралітет, американські війська висадились в Ісландії і взяли на себе відповідальність за захист військових конвоїв в навколишніх водах від атак німецьких підводних човнів. Звільнений від цих задач британський флот зміг більш ефективно діяти в Північному і Середземному морях.

1941 – В ході Другої Світової війни почалась битва за Київ між німецькою групою армій «Південь» і «Центр» та військами Південно-Західного фронту. Битва завершилась 26 вересня перемогою німецьких військ та втратою 700 тисяч вбитими і полоненими з радянського боку.

1944 – Розпочалась спільна операція «Гостра брама» польської Армії Крайової та радянських військ зі звільнення міста Вільно (нині — Вільнюс), яка тривала до 13 липня.

1950 – В англійському місті Фарнборо відбулось перше авіашоу, яке згодом стало одним із найпрестижніших у світі.

1954— дебют Елвіса Преслі на радіо, адже його пісня “That’s All Right (Mama)” прозвучала на УКХ-станції Мемфіс

1959 – екіпаж Московського управління цивільної авіації здійснив перший показовий рейс на Ту-104 за маршрутом Москва-Київ-Москва. З 10 липня рейси між столицею СРСР і аеропортом Київ-Центральний стали регулярними

1960 – Семирічний Роджер Вудвард випав з човна і став першим, хто вижив при падінні в Ніагарський водоспад.

1960 – Радянський Союз збив американський військовий літак-розвідник над Баренцевим морем.

1960 – На прес-конференції у Нью-Йорку американський фізик Теодор Майман повідомив про створення ним першого оптичного квантового генератора (лазера), що працював у видимому діапазоні світла.

1967 — у Великій Британії The Beatles презентували свій легендарний хіт “All You Need Is Love”

1977 — США провели перше випробування “гуманної” зброї, тобто нейтронної бомби, після вибуху якої помирають тільки живі істоти, а будівлі та техніка залишаються неушкодженими

1978 — проголошена незалежність Соломонових островів

1978 – Мартіна Навратілова виграла у Кріс Еверт у фіналі Вімблдонського турніру і здобула свою першу перемогу у цьому змаганні.

1980 – При взльоті в Алма-Аті розбився літак «ТУ-154», що привело до загибелі 163-х осіб.

1981 – перший переліт через Ла-Манш літака на сонячній батареї.

Сконструйований американцем Полом Маккреді літальний апарат піднявся в повітря з аеродрому біля Парижа. Пілот Стівен Птачек подолав відстань 258 км із середньою швидкістю 48 км/год і приземлився на англійській базі в Кенті

1983 – 11-річна американська школярка Саманта Сміт вирушила до СРСР, прийнявши запрошення генерального секретаря ЦК КПРС Юрія Андропова. За 2 тижні, які сім’я Сміт провела в Радянському Союзі, посол доброї волі Саманта відвідала Москву, Ленінград та головний піонерський табір «Артек» у Криму. В таборі «Артек» керівництво готувалося до прийому Саманти: добудували їдальню, підготували найкращу кімнату і навіть пошили їй піонерську форму навмання, не знаючи розмірів. Згодом форма їй сподобалась і вона забрала її з собою. В таборі вона дотримувалась звичайного розпорядку дня, як і всі інші діти. Хоча важкохворий Андропов так і не зустрівся з Самантою, вони розмовляли по телефону.

Саманта Сміт загинула в авіакатастрофі рейсу «Bar Harbor Airlines Flight 1808» 25 серпня 1985 року. В той день в аеропорті міста Огаста Джейн Сміт очікувала на чоловіка та доньку, які повертались з Великої Британії, де вони брали участь в шоу Роберта Вагнера. Через погану видимість та недосвідченість пілота невеликий двомоторний літак «Beechcraft 99» не поцілив на посадкову смугу і впав за 200 метрів від її початку. Ніхто з 8 пасажирів не вижив. Тіла Саманти та її батька були поховані неподалік від Гоултона, де вона народилась.

1987 — у Чорнобилі почався судовий процес над трьома керівниками Чорнобильської АЕС, яких звинуватили у вибуху на станції

1988 – члени Української громадської групи сприяння виконанню гельсінських угод оприлюднили у Львові “Статутні принципи Української гельсінської спілки” і “Декларацію принципів УГС”, чим заявили про відновлення її діяльності у формі громадської правозахисної організації. Головою спілки обрано Левка Лук’яненка. Згодом на базі УГС утворилася Українська республіканська партія. Цього дня у Львові біля пам’ятника Івану Франку відбувся мітинг, у якому взяло участь близько 20 тисяч осіб. Також було оголошено про створення “Демократичного фронту сприяння перебудові”, ядром якого стали всі неформальні об’єднання Львова

1989 — в Сімферополі почалася виходити газета кримськотатарською мовою

1989 – на нараді в Бухаресті радянський лідер Михайло Горбачов заявив на право соціалістичних країн на власний шлях розвитку

1990 — в Римі вперше виступили разом три видатні тенори сучасності — Лучано Паваротті, Пласідо Домінго та Хосе Каррерас. Цей незвичайний концерт пройшов у рамках благодійної акції, а запис отримав рекордний тираж за всю історію класичної музики

1991 – Закінчилась Десятиденна війна Словенії за свою незалежність — на островах Бріуни представниками Словенії, Хорватії і С.Ф.Р.Ю за посередництва Європейського Союзу підписана Бріонська угода, за якою Югославська народна армія припиняла бойові дії на території Словенії; при цьому Словенія і Хорватія зобов’язалися на 3 місяці зупинити вступ у силу декларацій про незалежність від Югославії, які були оголошені 25 червня цього ж року. Останні бойові частини Ю.Н.А. були виведені з Словенії 26 жовтня 1991 року.

2003 – У Лондоні прихильниками ісламського фундаменталізму здійснено серію терористичних актів, в результаті яких загинуло 56 людей (включаючи чотирьох терористів-смертників) і більше 700 було поранено. Це був перший теракт, здійснений смертниками в Західній Європі. Великий резонанс у суспільстві викликав той факт, що смертники були громадянами Сполученого Королівства, і троє з них народилися, виросли та навчалися у Великобританії.

2009 — поховали “короля поп-музики” Майкла Джексона

Тетяна КОНДРАТЬЄВА