До редакції «33-го каналу» звернулась мама дитини із синдромом Дауна. Вона заявила про регулярні знущання над дитиною з боку асистентки вчительки. Та показала відео, на якому доросла жінка, що працює із дітьми, дозволяє собі такі висловлювання: «Зараз я тобі розкажу, як себе вести в школі, стидобіще таке».

Цими словами почався «виховний» процес. Далі жінка почала погрожувати дитині і бити кулаком по столу: «Хто тебе навчив піс…у діставати? Я тобі зараз піс..у відріжу. Візьму ножиці і відріжу…» — кричала асистентка.

Мама Наталія Парахіна заявляє, що знущання регулярні. Проте реакції з боку дирекції школи, департаменту освіти, поліції та громадських діячів немає.

– Коли ми перейшли у школу №14, нам надали асистента вчительки Ольгу. Це було, коли лише ввели інклюзивну освіту у вінницьких школах. І після того, як ми провчились перших пів року, я звернулась до директора з проханням змінити асистента. На що отримала відмову… Через пів року я зверталась знову, і так регулярно. Бо асистентка халатно ставилась до освітнього процесу та не займалась дитиною взагалі. У початковій школі всю роботу за неї робила вчителька.

Та після переходу у п`ятий клас дитина змінилася… Над асистенткою жодного контролю – і вона дозволяла собі божевільні речі. Коли я благала директора змінити нам помічницю, він заявив: «Не приставай до мене, я все одно асистента тобі не зміню, хоч скачи тут гопки». Рік тому я привела в школу представницю департаменту, проте керівництво навчального закладу запевнило, що у стінах школи все супер. Неодноразово нас хотіли відправити у спеціальну школу, але я відмовлялась, бо знаю ставлення до дітей там.

У навчальний заклад були запрошені фахівці з інклюзивної освіти. Вони робили зауваження, проте змін там не відбулось… Єдине, чого вдалось домогтися — це встановити камеру в класі. Батьки однокласників мене підтримали, бо ніхто з дітей не мав конфліктів із Максимком.

І от в кінці травня сталась неприємна ситуація. Я дивилась онлайн-трансляцію, і те, що побачила, просто шокувало мене. І останньою краплею стали ці принизливі погрози. Зірвавшись із робочого місця, я побігла у школу. Та асистентки там вже не застала… Директор мене проігнорував, як завжди. Писала звернення у департамент освіти та поліцію, проте і там «все глухо», – розповідає пані Наталія.

Ситуація прокоментував ексдиректор школи №14 Олександр Козлов. З липня він очолює колектив школи №9:

– Адміністрація закладу також у шоковому стані від того, що побачили на відео. Ми об`єктивно оцінюємо свої можливості і прекрасно розуміємо, що така поведінка педагога під час уроків неможлива. Розглядається питання про притягнення асистента вчителя до дисциплінарної відповідальності. Але зараз асистентка у відпустці. Тому покарати її не можемо.

Класний керівник Максима також прокоментувала відео:

– Скажу лише те, що у цьому скандалі асистент звинувачує учня. Мовляв, як можна було терпіти, коли він при всіх однокласниках постійно виймав свій статевий орган і бавився ним… Це довело її до істерики. І вона так намагалась захистити клас від витівок Максима. А особисто я за весь навчальний рік не мала жодних претензій до хлопчика. Ні діти, ні їхні батьки мені також не скаржились, — сказала Світлана Півторак.

– На підставі звернення мами хлопчика ювенальними поліцейськими Вінницького районного управління поліції розпочато перевірку із залученням відповідних фахівців. Ознак кримінального правопорушення в діях асистентки вчителя не виявили.

Оскільки мама хлопчика заявила, що асистент вчителя неодноразово ображала її сина – поліцейські встановлюють, чи не було в діях педагога системності.

Якщо ця інформація знайде своє підтвердження – це буде підставою для притягнення до адміністративної відповідальності згідно зі ст.173-4 (Булінг (цькування) учасника освітнього процесу). Таке правопорушення тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин, — коментує начальник відділу комунікації обласної поліції Анна Олійник.

Ми звернулись за коментарем до міського департаменту освіти.

– Мати хлопчика повідомляла про це ще весною. До школи ми направили інспекторку, яка відповідає за інклюзив. Після перевірки було надано висновок – на той час до асистентки особливих претензій не було. Але 28 травня сталося те, про що нині всі знають. Миттєво відреагувати складно через особливості вітчизняного законодавства, — пояснила ситуацію директорка департаменту освіти Вінницької міськ­ради Оксана Яценко.

Запевняю, ситуація не залишиться без уваги, а співробітниця – без покарання за непедагогічну поведінку. Можливо, аж до звільнення. Є 30 діб на повноцінне розслідування і відповідну реакцію адміністрації школи після надання пояснень. Порушувати Трудовий кодекс ніхто не збирається.

Наразі асистентка вчителя не йде на контакт із журналістами. Але ми готові вислухати її точку зору.

Коли верстався номер газети, стало відомо, що поліція відкрила кримінальне провадження за фактом протиправних дій вінницького педагога щодо 12-річного учня.

Софія Копач