8 липня в Україні відзначається день української родини. Цього ж дня – народно-православне свято День Петра і Февронії Муромських. Святі Петро та Февронія здавна вважаються покровителями родинного вогнища, зберігачами подружнього кохання . Український День родини відносно молоде свято і відзначаєтся з 2012 року. За даними офіційної статистики, в Україні понад 14,9 млн родин. Їхня кількість порівняно з минулим роком зменшилася на 51 тисяч. Переважна більшість живе в містах: 39% – у великих населених пунктах (більше 100 тисяч осіб), 28% – в дрібніших, а решта – в селах.

Сім’я належить до найважливіших суспільних та державних цінностей. Деякі наукові теорії стверджують, що саме форма сім’ї могла протягом багатьох століть визначати загальний напрям еволюції основоположних макросоціальних систем.

А ще сьогодні  відзначають Всесвітній день боротьби з алергією.

8 липня увійшло до історії людства такими подіями:

951 – На місці колишньої столиці галльского племені паризіїв, найменованої в “Записках про Галльську війну” Юлія Цезаря Лютецією, і зруйнованої римлянами, засновано місто Паризія, пізніше Париж, котре зі сходженням на французький престол династії Капетингів (10 ст.) стало столицею Франкської імперії.

1497 – Перша португальська експедиція Васко да Гами вирушила з Лісабона на пошуки морського шляху до Індії. До її складу увійшли два важкі судна “Сан-Габріель” і “Сан-Рафаель”, швидкісний човен “Берріу” і супроводжуюче судно з припасами продовольства. Екіпаж експедиції складав близько 170 осіб. Васко да Гама в травні наступного року досягнув берегів дійсно Індії, і прокладений ним шлях залишався для європейців основним аж до відкриття Суецького каналу в 1869 році.

1618 – за “зачаровування” французької королеви була страчена камеристка Марії Медічі.

1654 – в Америку прибув перший єврей Яків Барсімсон.

1709 – У ході Північної війни відбулась російсько-шведська битва під Полтавою — військо шведського короля Карла XII зазнало нищівної поразки від російської армії Петра I.

1740 – у Петербурзі четвертований глава російського уряду Артемій Волинський, звинувачений фактичним регентом Ернстом Біроном у спробі узурпувати владу

1796 – Державний департамент США видав перший паспорт громадянина СШ

1815 – Наступного дня після входження в Париж англо-прусських військ, до столиці Франції повернувся король Людовик XVIII, усунутий від влади чотири місяці перед тим Наполеоном Бонапартом. Він був змушений погодитись з втратою значних територій на сході і півдні країни, виплату контрибуції, і, попри конституційне обмеження владних повноважень, його друге правління пройшло за повного політичного домінування ультрареакційних монархістів.

1819 – У Петербурзі за проєктом французького архітектора Огюста Монферрана розпочато будівництво Ісакієвського собору

1886 – Хунчунська угода, укладена в урочищі Ново-Київському, встановила кордони між Росією й Китаєм у районі озера Хасан

1889 – В Нью-Йорку вперше вийшла друком фінансова газета «The Wall Street Journal», й по сьогодні одне з найавторитетніших видань у світі. Тираж «The Wall Street Journal» складає 2,1 млн. примірників на день. Виходить по буднях. До прикладу, видання «USA Today» має тираж 1,8 млн. примірників, а «The New York Times» – 1,2 млн.

1892 – Аргентинський інспектор поліції Едуардо Альварес у Ла-Платі вперше в історії криміналістики розкрив убивство за дослідженням відбитків пальців. З’ясувалося, що двох дітей убила їхня мати Франсіска Рохас (у неї був коханець, який не хотів брати Франсіску за дружину з дітьми від попереднього чоловіка)

1901 – У Франції введено обмеження на швидкість руху автомобілів у містах 10 км/год.

1918 – Згідно із законом, підписаним гетьманом Скоропадським, створено вищу судову інституцію України — Державний сенат Української держави, який очолив міністр освіти Микола Василенко.

1934 – Генеральна рада Андорри затвердила конституційні реформи, запропоновані напередодні авантюристом Борисом Скосирєвим і за якими колишній росіянин став королем незалежної Андорри Борисом І. Через тиждень короля арештували іспанські жандарми.

1937 – У Тегерані Афганістан, Іран, Ірак і Туреччина підписали Саадабадський пакт про ненапад, який діяв до 1948 року.

1944 – Указом президії Верховної Ради СРСР запроваджено почесне звання «Матір-героїня», засновано орден “Материнська слава” і медаль “Медаль материнства”. Згідно з «Положенням про звання “Мати-героїня”», воно присвоювалося з одночасним нагородженням орденом матерям, що народили та виховали 10 і більше дітей, після досягнення останньою дитиною віку 1 року за наявності в живих інших дітей цієї матері.

1969 – В’єтнамська війна: почато виведення американських військ із Південного В’єтнаму

1972 – президент США Річард Ніксон оголосив про те, що СРСР протягом трьох років закупить американське зерно на суму 750 мільйонів доларів

1974 – ЦК КПРС і Рада Міністрів СРСР прийняли постанову «Про будівництво Байкало-Амурської залізниці» довжиною 4 234 кілометрів, що мала з’єднати міста Усть-Кут (Іркутська область) і Комсомольськ-на-Амурі (Хабаровський край). Основна частина БАМа збудована у 1974-84 роках. Залізниця перетинає 11 крупних річок, сім гірських хребтів. На залізниці пробито вісім тунелів, серед них найбільший в Росії — Северомуйський тунель. Побудовано 2230 великих і малих мостів. Магістраль проходить більш ніж через 200 залізничних станцій і роз’їздів, більше 60 міст і селищ.

1980 – На околиці Алма-Ати сталася найбільша в історії Казахстану авіакатастрофа — невдовзі після зльоту літак «Ту-154Б-2» компанії «Аерофлот», що виконував рейс № 4225 (Алма-Ата — Ростов-на-Дону — Сімферополь), різко втратив висоту і розбився; загинули всі 166 людей, що знаходилися на борту.

1981 – у московському театрі “Ленком” відбулася прем’єра мюзиклу “Юнона і Авось”

1982 – У селищі Ед-Дуджейль поблизу Багдада здійснено невдалу спробу замаху на президента Іраку Саддама Хусейна. У відповідь центральна влада посадила в тюрми понад 1500 жителів Ед-Дуджейля, 15 чоловік було розстріляно негайно, а 133 — після показових судів. За цей епізод Саддам Хусейн і троє його соратників були засуджені та страчені за рішенням Верховного трибуналу Іраку в 2007 році.

1994 – У другій половині дня у віці 82-х років від сердечного удару помер Кім Ір Сен, багаторічний керівник Північної Кореї. Цього ж дня посада Президента КНДР була скасована, а Кім Чен Ір з титулом Великий керівник КНДР став фактичним керівником країни.

1997 – У Мадриді підписано Хартію про особливе партнерство між Організацією Північно-атлантичного договору (НАТО) та Україною.

1998 – Оригінал книги Джеффрі Чосера «Кентерберійські оповідання» продано за 4 621 500 фунтів стерлінгів – світовий рекорд вартості книги.

1998 – Талібанський уряд Афганістану заборонив у країні телебачення, відеокасетні магнітофони і супутникові антени.

2003 – У рамках проєкту «Mars Exploration Rover» з космодрому на мисі Канаверал запущено марсохід «Opportunity» космічного агентства НАСА, призначений для вивчення осадів і пошуку води на поверхні Марсу. На сьогоднішній день «Опортьюніті» продовжує ефективно функціонувати, вже більш ніж в 40 разів перевищивши запланований термін у 90 марсіанських діб, живлячись виключно від сонячних батарей. Одним із успіхів «Opportunity» є виявлення першого метеориту — Heat Shield Rock — на поверхні іншої планеті.

2011 – у ніч на 8 липня (після 1-ї години ночі) Верховна Рада України ухвалила в другому читанні і в цілому урядовий проєкт пенсійної реформи. “За” відповідне рішення проголосувало 248 депутатів. Документом підвищено пенсійний вік для жінок до 60 років, страховий стаж піднято до 30 років для жінок та 35 для чоловіків

Тетяна КОНДРАТЬЄВА