30-го червня фінішував прийом документів щодо кандидатів на звання «Почесного громадянина» міста Вінниці. Вже відомо, що на адресу комісії ВМР надійшли пропозиції та подання по 4-х дуже відомих кандидатурах — одній жінці та трьох чоловіках.

Зокрема, 5 громадських організацій бачать 35-м «почесним» колишнього прем’єр-міністра України (2016-2019 років), автора реформи децентралізації та мера Вінниці (2006-2014 років) Володимира Гройсмана.

До речі, кілька років тому Володимира Борисовича вже висували на отримання цього звання. Але він відмовився…

Ще один кандидат — фронтовичка, ветеран Другої світової, 97-літня жива легенда Вінниччини, полковник Ольга Твердохлєбова. У 41-му на фронт забрали батька і брата Ольги Іванівни. Вона ж сама записалась до школи розвідниць, приписавши собі два роки. Тому на фронт пішла у 16, «по-пластунськи» пройшла майже усю Польщу, нагороджена чисельними орденами і медалями.

Кандидатуру Володимира Гігінеїшвілі — заслуженого будівельника України, почесного культурного консула Грузії в Україні та відомого винороба – подали друзі, шанувальники його талантів та спільнота КВН Вінниці.

До речі, під його керівництвом було побудовано понад 500 об’єктів у нашій країні та за кордоном.

А за народного артиста України, заслуженого діяча мистецтв України, директора та художнього керівника Вінницького міського Центру художньо-хореографічної освіти дітей та юнацтва «Барвінок» Петра Бойка клопотав його рідний творчий колектив. Цікаво, що свій знаменитий «Барвінок» Петро Бойко створив ще в 1984-му.

До речі, згідно з опитуванням городян в Інтернеті щодо їх симпатій по цих 4-х кандидатурах впевнено лідирує екс-мер Вінниці та колишній прем’єр-міністр України із майже 60% голосів, ветеран Твердохлебова — друга з 15% голосів, Бойко — третій із 10% і винороб та будівельник Гігі­неїшвілі — четвертий із 7%…

За даними, які є на сайті Вінницької міськради, у місті є 34 почесних громадянина. Серед них — льотчики-космонавти Юрій Гагарін і Георгій Береговий, два міських голови Вінниці Дмитро Дворкіс та Володимир Ваховський, ряд учасників визволення Вінниці від німецько-фашистських загарбників, заслужені працівники України, митрополит Макарій, диригент камерного хору «Вінниця» Віталій Газінський та лідер гурту «ТіК» Віктор Бронюк.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ