На конкурсний відбір нового керівника МСЕК не допустили ГО атовців.

– Кожен третій клієнт цієї структури — учасник бойових дій, а нас навіть не допустили до жеребкування, — обурилися ветерани. Вони вимагають реформи обласної МСЕК або мінімальний термін контракту для нового керівника.

– Ветерани наведуть справедливість у цій корупційній конторі! Скільки можна заробляти бабло на чужому горі? Якщо нас не почують, готові до радикальних дій, — рішуче налаштовані учасники бойових дій.

Про зміну керівника обласної МСЕК стало відомо у середині червня. 10.06 на сайті Вінницької облради опубліковано розпорядження про звільнення Ігоря Костенка з посади головного лікаря. А з 11.06 його призначили виконувачем обов’язків. Початок формування конкурсної комісії з проведення конкурсу оголошено 15.06.

Згідно з законодавством, конкурсна комісія з добору керівника обласного закладу формується із трьох представників від власника закладу – Вінницької обласної ради; трьох представників від трудового колективу закладу та трьох представників від громадських організацій у сфері охорони здоров`я або запобігання корупції і антикорупційної діяльності.

Взяти участь у цій комісії виявили бажання представники громадської організації атовців. Але, як повідомив начальник управління у справах ветеранів війни Вінницької ОДА Андрій Грачов, учасників бойових дій не пустили на цю комісію.

Ось що він повідомив:

– Нас викинули із претендентів у жеребкуванні на комісію з перепризначення голови МСЕК. Зайвий раз підтвердження, що ми давно не виходили на вулицю. Зайвий раз підтвердження, що вони там розслабились. Нагадую, що кожен третій клієнт МСЕК — це учасник бойових дій. І нас нахабно проігнорували. Навмисно чи випадково – поки не відомо.

Але прецедент створений… Пропоную голові Вінницької обласної ради В’ячеславу Соколовому виправляти ситуацію… «Вставити» тим, хто прийняв таке ганебне рішення. І нагадую: питання МСЕК для нас — принципове! Ми будем боротись…

В управлінні юридичного забезпечення повідомили причину відмови:

– На жаль, ГО подала лише 2 кандидатури, а не 4, як передбачено Постановою КМУ. Тож обласна рада дотрималася вимог чинного законодавства. До речі, до конкурсної комісії не увійшли представники ще однієї ГО, які подали документи із запізненням.

Але будь-хто із представників громадських організацій може бути присутнім на засіданнях конкурсної комісії. Можна висловлювати свої зауваження до кандидатур на посаду керівника, а також надавати інформацію, яку вони вважають важливою. Засідання конкурсних комісій проводяться відкрито і транслюються на сайті обласної ради.

1 липня у Вінницькій облраді відбулося жеребкування. До складу конкурсної комісії увійшли представниці ГО «Вінницька обласна асоціація фармацевтів «Кум Део (З Богом)» Людмила Просяник і Людмила Варич і представник ГО «Вінницька обласна асоціація громадян, хворих на цукровий діабет «Благовіст». Роман Поляк.

– Це несправедливо, бо ми не «закидали» людьми чи фіктивними ГО, а чесно подали лише одну заявку від «Асоціації ветеранів, інвалідів війни та волонтерів АТО» та лише двох представників. Чотири — це максимум, передбачений законом, а ми запропонували менше, що у цьому поганого? Наші представники реально зацікавлені, щоб на цій посаді була людина, яка розуміє проблеми ветеранів. Бо побратими скаржаться на ганебне ставлення до них, корупцію.

Одних просто «ганяють» по пів року: 3-4 місяці розглядають документи, потім від­прав­ляють на доліковування, а врешті відмовляють. Чомусь учасник бойових дій роками ходить на перекомісії, а декому з «обраних» з першого чи другого разу пожиттєву інвалідність дають?.. Тому атовці хотіли зустрітися з кандидатами на цю посаду, подивитися їм в очі і поставити декілька важливих для нас запитань.

Намагалися зробити це цивілізовано, тому подали документи. Нам відмовили, тоді підемо іншим шляхом. Будемо спілкуватися з головами фракцій, а у день затверження кандидата на сесії сюди з’їдуться усі атовці Вінниччини. Наша вимога — реформа МСЕК або мінімальний термін контракту для нового головного лікаря.

«Фікцією» назвав цей конкурс колишній претендент на головного лікаря обласної МСЕК Валентин Фіщук, який у 2015 році пройшов безліч «митарств», щоб очолити цей заклад і викорінити звідти корупцію. Але реалізувати задумане йому так і не вдалося. Чому — у його коментарі:

Валентин Фіщук

– У 2014-2015 році у Вінницьку обласну раду прийшли представники з Майдану. Почалися відкриті та публічні конкурси на головних лікарів. Чи не найважчий бій відбувався за керівника МСЕК. Адже тоді, як і зараз, було дуже багато нарікань від людей про корупційну складову у вирішенні питань з інвалідністю. Озвучувалися «такси» від кількох сотень до декількох тисяч доларів — залежно від групи та терміну інвалідності.

Якщо за 2014 рік обласний центр МСЕК розглядав до 30 тисяч таких справ, то можна приблизно порахувати загальну суму відкатів. Тоді стає зрозумілим, чому так непросто було зламати цю схему. До чого тільки не вдавалися — навіть за ніч вивели центр МСЕК з обласного підпорядкування. У документі, який засвідчував, що цей заклад начебто підпорядкований Києву, печатка Мі­ністерства охорони здоров’я та підпис одного з керівників.

Уявляєте, який рівень?! Змінена реєстрація в державній статистиці та Міністерстві юстиції! Фактично відбулося рейдерське захоплення обласного закладу. І хоч голова обласної ради Сергій Свитко тоді підписав розпорядження про моє призначення, але попередній керівник МСЕК робив усе, щоб не допустити мене навіть до кабінету. Змінювали замки, виставляли «тітушок», судові баталії… У результаті, депутати, серед яких, до речі, теж немало «липових інвалідів», не проголосували за мою кандидатуру.

Ця боротьба коштувала мені здоров’я, але не вважаю що я програв, бо таки вдалося відсторонити від посади колишнього головного лікаря. Проте після мого звільнення за власним бажанням, він знову продовжив там працювати. Хоча, де-юре, головним лікарем призначили людину, яка усіх влаштовувала. Так і цього разу — поставлять того, кого визначить керівництво органів влади. І, як правило, таких кандидатів підтримує монолітна депутатська більшість.

Людмила ПОЛІЩУК

Від редакції. Наші журналісти й надалі відслідковуватимуть ситуацію з призначенням головного лікаря обласної МСЕК.