Хочу трошки більше розповісти про факти та цифри амбіційного проєкту інноваційно-технологічного парку «Кристал». Чому він важливий? Яка роль цього об’єкту в економічному розвитку Вінниці? І чому для Вінниці важливо реалізувати цей об’єкт?

Що це за технопарк?

Інноваційний технопарк «Кристал» — надсучасний простір для реалізації потенціалу вінницької бізнес-спільноти. Тисячі квадратних метрів для втілення найсміливіших бізнес-ідей та креативних стартапів. Серед бізнесу чимало молоді, а вінницька молодь — одна з найталановитіших в Україні. Так, тільки у IT-сфері міста працює близько десяти тисяч мешканців Вінниці.

Декілька фактів та цифр.

–   Реконструкція інноваційно-технологічного парку «Кристал» включена до програми Президента України Володимира Зеленського «Велике Будівництво».

–   Проєкт визначено командою Володимира Зеленського пріоритетним та важливим для економічного розвитку Вінниці. Концепцією проєкту визначаються його головні місії:

–   ІТП «Кристал» — це перший в Україні муніципальний інноваційний парк, що спрямований на підсилення існуючих та створення нових високотехнологічних та креативних індустрій у Вінницькій міській ОТГ та Подільському регіоні.

–   Технопарк покликаний розвивати інноваційну екосистему та підприємництво у Вінницькій міській ОТГ та Подільському регіоні для створення продуктів з високою доданою вартістю та збільшення доходів у бюджет.

–   Зосередження потужних гравців у сфері інновацій та креативної економіки в одному місці позитивно впливає на рівень розвитку університетів, дослідницьких центрів, індустріальних кластерів, малих і середніх підприємств та на загальний добробут і якість життя населення.

–   Поява інноваційного парку сприятиме створенню нових робочих місць, посиленню компетенцій містян, підвищенню конкурентоздатності міста, розвитку муніципальної інфраструктури і залученню інвестицій.

–   Проєкт створення технопарку «Кристал» включено до бюджетної програми «Державний Фонд Регіонального Розвитку», що дає додаткову підставу стверджувати, що його реалізації бути, адже маємо підтримку на урядовому рівні.

Ще під час своєї передвиборчої програми я неодноразово наголошував на тому, що сфера інформаційних технологій відіграє ключову роль у процесі економічного розвитку Вінниці. Адже податкові надходження від цієї сфери у бюджет нашої громади входять у десятку за своїми об’ємами. І цю сферу потрібно не просто підтримувати, а вкладати в неї. Вінниця має стати столицею IT-індустрії України.

Тому як народний депутат України, член команди Президента України Володимира Зеленського я протягом своєї каденції наполягав та наполягатиму під час робочих зустрічей, нарад, дискусій, що Вінниця гостро потребує підтримки у розвитку локацій зосередження інтелектуального потенціалу та бізнес-спільноти. І вінничан було почуто.

Що в сухому залишку мовою цифр? Загальна вартість проєкту реконструкції інноваційно-технологічного парку «Кристал» — 116 234 621 гривень. Наразі маємо:

– 10 млн гривень залучено мною як народним депутатом України від міста Вінниці із субвенцій на соціально-економічний розвиток округу.

– 4,5 млн гривень залучено головою Вінницької обласної державної адміністрації — Сергієм Борзовим з державного бюджету.

– 8,5 млн гривень залучено з бюджету громади.

Максим Пашковський,
народний депутат України, «Слуга народу»