Будівництво року на Вінниччині — міст Ямпіль-Косеуць – отримало генпідрядника, бюджет та подробиці грандіозної споруди.

Бо мостопровід на Молдову матиме довжину 1309 метрів та буде вищий за всі багатоповерхівки в Ямполі…

Та головне, що майбутній міст Ямпіль-Косеуць, який з’єднає Україну з Молдовою, обіцяють збудувати вже до кінця 2022 року.

1 липня стало відомо, що цим будівництвом буде займатись група компаній «Автострада», яка виграла тендер. Новий міст дозволить створити найшвидший маршрут із центрального регіону України в країни Центральної і Південно-Східної Європи. Окрім того, будівництво дасть поштовх до розвитку Ямпільської громади.

Вартість будівельних робіт оцінили в 3 мільярди 386 мільйонів гривень. Це найбільший проєкт у Вінницькій області за останні роки, бо ремонт аеропорту «Вінниця» оцінюють у 2,2 мільярда.

Уже відомо, що проєктна пропускна спроможність мосту становитиме 5 тисяч автівок на добу. Для його будівництва знадобиться 9 тисяч тонн високоякісних металевих конструкцій та більше 16 000 кв. м монолітного залізобетону.

Нині транспорт з Вінниччини у Молдову рухається лише одним шляхом — через міст на пункті пропуску «Могилів-По­дільський-Отач», а на прикордонному переході «Ямпіль-Косеуць» працювала лише паромна переправа.

Сергій Годун