Незабаром стартує «Велика реставрація». Загалом за три роки в державі планують відновити близько 150 об’єктів. На це у державному бюджеті вже передбачено два мільярди гривень.

Утім, жодного не відреставрують на Вінниччині ! Хоча саме у нас найбільше палаців, і майже всі вони потребують реставрації. Бо за кожним з них — багатюща історія, люди, долі.

— Вінницька облдержадміністрація подавала на реставрацію 6 об’єк­тів.

А причина від­­­мови — в умовах конкурсу: допущені лише об’єкти державної форми власності, в той час як всі наші па­м’ятки перебувають у комунальній власності, — пояснює народний депутат Лариса Білозір. — Загалом у Він­ницькій області нараховується 166 пам’яток архітектури національного значення, серед яких палац Потоцьких у Тульчині.

У 2020 році було почато реконструкцію прилеглої до палацу території. Загальний кошторис робіт склав 32,5 млн грн, з яких на ремонтні роботи використано 17 млн грн. Цьогоріч роботи будуть продовжені. Сума реалізації наступного етапу — 15 млн грн.

– Так, до програми «Велика реставрація» увійшли ті об’єкти, що перебувають у державній власності, — додає головний архітектор області Олександр Рекута. — У нас таких тільки два. Вони перебувають у користуванні аграрного університету. Це Верхівський та Чернятинський технікуми. Ще один цікавий державний об’єкт — Сокілецький млин. Ми підготували усі матеріали і передали Фонду держмайна для проведення аукціону для орендарів цього приміщення. На жаль, аукціон цей з невідомих причин досі не проведений.

І все ж ми сподіваємося, що до «Великої реставрації» будуть включені об’єкти інших форм власності. Тому підготували пропозицію Міністерству культури України по архітектурних об’єктах і паркових комплексах, котрі є у комунальній власності і котрі гідні того, щоб бути відреставрованими.

У Міністерстві культури зазначають, що 80% культурно-історичних пам’яток в Україні потребують серйозної реставрації, ще 30% – перебувають в аварійному стані.

Соломія КАЛЮЖКО