З 1 липня почав діяти «ринок землі», тобто з цього часу запроваджується поетапне скасування мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення. Поки що буде дозволена консолідація с/г земель громадянами України не більше 100 га в одні руки. А з січня 2024 року — до 10 000 га.

З цього часу стартує ринок землі й для юросіб. А що фактично відбувається із землею на Вінниччині? Чи є черги бажаючих продати свій пай? І чи взагалі залишилося ще щось продавати?

Голова ГО «Спілка під­при­ємців Немирівської ОТГ» Степан Остапенко публічно звернувся до одного із депутатів від місцевого БЮТ, який уже задекларував більше 200 га, чому той спочатку їде у Київ на мітинг проти продажу землі, а сам напередодні скуповує ділянки для своєї доньки?

– Смішно дивитись на те, як депутат збирає людей на Київ, фотографується, публікується в газетах, на сторінках Фейсбука, трубить, як він проти продажу землі, а за декілька днів до цього його донька разом із його дружиною скуповують 5 ділянок по 2 гектари. За документами купують, а по факту просто переоформляють право власності за допомогою договору купівлі-продажу на своїх близьких знайомих. Це підтверджується спільними фотографіями на їхніх сторінках у соцмережі. Шановний депутате, то ваша партія добивається відміни продажу землі, щоб і далі за такою схемою ще більше і більше набирати гектарів в одні руки? Це тому ви йшли в депутати і стали головою комісії із земельних питань? Я розумію, що ви як член партії «Батьківщина» любите нашу країну, але не забирайте її всю в свої руки! — публічно звернувся до представника БЮТ у Немирові громадський активіст. Він навіть опублікував кадастрові номери скуплених ділянок.

– Усі ділянки в одному масиві, і по кадастрових номерах видно, що технічна документація виготовлялася в один і той же час. І всі переоформлені на одну людину, — констатував Остапенко.

Іншу схему купівлі-продажу землі показав активіст ГО «Свобода» Андрій Гайдай. Разом із нашим кореспондентом вони провели розслідування і про встановлені порушення повідомили правоохоронні органи.

– У квітні минулого року викрив зухвалий і безпрецедентний злочин проти нашої держави. За цим злочином стояли не останні в місті люди, нині діючі депутати різних рівней від провладної більшості. У змові з нотаріусами, посадовцями Держ­геокадастру та сільськими головами вони створили схему приватизації сільськогосподарських земель в особливо великих масштабах.

Схема полягала в тому, що в соціальних мережах публікувались оголошення про «легкий підробіток для студентів». А насправді заохочували підписати довіреність, де чітко було прописано, що ти маєш віддати своє право на отримання 2 га с/г земель на користь третьої особи.

Я вирішив домовитись про зустріч та наступного дня прибув до нотаріуса. Там мене зустрів молодик, який все детально розповів. Коли я сказав, що забув вдома паспорт, мені навіть таксі хотіли оплатити. Уже разом з ексдепутатом-свободівцем Андрієм Вигонюком ми повернулися до нотаріальної контори, але уже з увімкненою камерою. Коли записав усю необхідну інформацію та отримав від нотаріуса шаблон майбутньої довіреності, я відкрито заявив, що все це було зафіксовано в прямому ефірі, забрав довіреність та вийшов з контори.

Після цього мені дзвонили невідомі особи та погрожували «прокатати в лісі», якщо не видалю відео. Розумів, що ці люди не жартують, тому звернувся в поліцію за державною охороною. Свого захисту довелося добиватися через суд. 2 місяці мене охороняли, але за цей час поліція так і не встановила тих, хто мені погрожував. Тоді я вдруге попросив захисту в держави, знову подав скаргу до суду і виграв. Скажу відверто: дуже здивувався, коли судді стали на мій бік. І чи не вперше я хочу подякувати суддям Михайленку та Ковбасі за, без перебільшення, врятоване моє життя.

Після цього, вже маючи охорону, продовжив викривати ці злочини. Разом із кореспондентом «33-го» Софією Копач ми викрили аналогічну схему дерибану землі. Нам вдалося дізнатись про щонайменше 5 злочинних угруповань на території міста, які скуповують по 500 грн право на приватизацію 2-х гектарів землі. Усю отриману інформацію передали у правоохоронні органи. Але результатів поки немає.

За інформацією колишнього голови Вінницької ОДА Валерія Коровія, 65 000 гектарів земель Вінниччини через тіньові схеми уже перейшли у приватну власність.

Що потрібно, аби оформити купівлю-продаж земельної ділянки офіційно, — повідомив директор Вінницького інституту землеустрою Ярослав Ярославський.

– Для оформлення договору купівлі-продажу земельної ділянки її продавець, окрім свого паспорта та ідентифікаційного коду, повинен мати: документи на право власності земельною ділянкою, витяг із Державного земельного кадастру, звіт про експертну грошову оцінку ділянки, а також витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Окрім того, покупця перевірятимуть на предмет можливості придбання земельної ділянки. Тому він має бути готовим до документального підтвердження джерел походження коштів або інших активів, за які здійснюється покупка. Варто пам’ятати, що розрахунки між сторонами за договором купівлі-продажу відбуваються лише в безготівковій формі, тож для цього як покупець, так і продавець мають відкрити рахунки у банківській установі, – прокоментував Ярослав Ярославський.

Каріна МАЄВСЬКА