Журнал Forbes Ukraine за нинішній червень опублікував список 25 найуспішніших жінок в українській IT-галузі. Серед них — випускниця ВНТУ, кандидат технічних наук Юлія Штукатурова.

Нині вона — старша віце-президентка з інжинірингу GlobalLogic, це третій в Україні аутсорсер зі штатом понад 6000 осіб. Наша землячка визначає стратегію фірми і керує третиною європейського бізнесу GlobalLogic.

– IT — неоднорідна індустрія, тому редакція обирала бізнеси і кандидатів різного формату та компетенцій. У списку є стартапи, продуктові компанії, що відбулися, і гігантські аутсорсери. Те саме стосується й героїнь: це засновниці, топменеджерки, керівниці регіональних підроз­ділів, — розповідає Юлія Штукатурова. — Я маю вищу технічну освіту і ступінь кандидата технічних наук за спеціальністю «Математичне моделювання». Виросла в професорській сім’ї, де ми жартували, що вчених ступенів у родині більше, ніж членів сім’ї.

Тому комп’ютери бачила з дитинства, цікавилася програмуванням, і питання «куди піти вчитися після школи?» навіть не стояло. А після першого курсу на студентську практику потрапила в IT-компанію і там залишилася на всі п’ять років паралельно з навчанням в уні­верситеті. Насправді програмування — дуже творчий процес. Програміст часто не знає, який напише код. Він народжується в процесі, допоки не підбереться найоптимальніший.

Втім, попри рейтинги, зізнається Юлія, найбільше її досягнення за останній рік — донька Кіра. А ще — подолання коронакарантину і кризи з мінімальними втратами для компанії. У другій половині 2020 року GlobalLogic навіть продемонстрував фінансове зростання.

Віталіна Володимирова