По всій Україні лише 500 учасників основної сесії ЗНО- 2021 отримали 200-бальний результат.  Здавали в основному українську мову і літературу, історію України, математику. Обирали також географію, англійську та біологію.

За інформацією від губернатора області Сергія Борзова, 11 випускників Вінниччини отримали найвищий бал за ЗНО. І тепер готуються до вступу у найпрестижніші вузи країни та Європи.

— З Вінниці у цьому списку 9 випускників. Найкращі результати із англійської мови показали учениця гімназії №1 Діана Підкалюк, учень школи №16 Дмитро Калібабчук, учениця школи №32 Марія Лущ, учениця фізико-математичного ліцею №17 Анна Човган, тех­нічного ліцею – Дар`я Данилюк та учениця приватної гімназії «Дельфін» Владислава Матвієнко. Учень 32-ї школи отримав «200» із біології. Це — Антон Доценко.

Анна Човган

Лише двоє учнів фізико-математичного ліцею №17 набрали 200 балів із математики, – розповідає представник департаменту освіти Інна Лебідь.

— Ситуація по всій Україні шокуюча. Третина абітурієнтів не здала ЗНО із математики — не подолали пороговий бал. Якщо аналізувати результати міста Вінниці, то все не так погано. Так, з математики 200 балів набрали тільки двоє учнів. Однак загалом по місту маємо 9 двохсотбальників. У минулому році було лише 7. Загальна картина результатів буде лише в серпні. А поки, зі слів, знаємо, що результати хороші. Мі­ністр освіти зазначив, що теперішній рівень дистанційної ос­віти у порів­нянні із грудневим виріс на 10-15%. Вінниця витримала виклик карантинної освіти, — каже началь­ник відділу загальної середньої освіти, дистанційної ос­віти та впровадження ІКТ Інна Лебідь.

— Чому при наявності фізико-математичного ліцею в місті лише двоє вінничан отримали максимум балів з цієї дисцип­ліни?

Спілкуємось із директором освітнього закладу Валентиною Нестюк.

– Так, у абсолютних відмінниках у нас лише двоє дітей. Один відразу здав на 200 балів, другий апелював. Там була технічна помилка системи. Тому йому не зарахували один бал. Але звістку про підтвердження максимального результату ми дізнались на випускному вечорі. Ці двоє учнів-вундеркіндів — Кирило Бедрак і Андрій Пілей. Вони варті таких результатів. Хоча хлопці за характером зовсім різні. Обоє — переможці інтелектуальних ігор.

Кирило Бедрак
Андрій Пілей

Всього у 2021 році випускалось 46 учнів. Серед наших немає таких, що не впорались із зовнішнім оцінюванням. Майже всі учні математику здали на високому рівні. Лише декілька на достатньому та середньому. Звісно, були роки, коли здавало п’ятеро і більше учнів ЗНО на 200 балів. Але тоді були зовсім інші вимоги до знань.

— Не можна говорити, що успішність дітей погіршилась чи покращилась, бо це індивідуально. Цього року троє двохсотбальників – двоє з математики та Анна Човган із англійської мови. Така ж картина була і минулого року. Звісно, дистанційна освіта вплинула на рівень успішності учнів. Зараз всі аналітики кажуть про зниження успішності на 7-8 відсотків. Проте є такі діти, які відкрились під час дистанційки.

Додайте, що цьогорічне ЗНО було абсолютно іншим. Завдання були не на відтворення знань, а їх застосування. Бо спеціалісти говорять, що все навчання має бути спрямоване на формування компетентності. І нинішнє ЗНО із математики – це перші спроби реалізувати дану освітню ідею.

Софія Копач