Лаванда вже підкорила своєю витонченістю, красою та тонким ароматом не тільки закордонних, а й українських фермерів. Бо останнім часом експорт «фіолетового золота» з Франції та Болгарії значно зменшився, тож попит світового ринку на цю продукцію зріс. 

Уже третій рік у Ксаверівці під Вінницею квіти з Провансу вирощує подружжя Володимира та Аліни Білко.

– Ми працювали у компанії, яка виробляє біопрепарати. Якось Аліні потрапили на очі лавандові поля Провансу. Сподобалося. Посадили кілька кущиків біля дому. А потім виникла ідея лавандою поля засівати у Він­ниці, – розповідає Володимир Білко. — Разом зі знайомими фермерами висадили пів гектара навесні 2019 року. Для цього знадобилося близько 4 тисяч саджанців європейського виду Hidcote. Рослини купували в розсаднику на Київщині за оптовою ціною 10-15 гривень. Вони відмінно пристосовані до місцевого клімату та без складнощів пережили зиму.

За словами підприємців, доглядати за лавандою не важко. Рослина стійка до посухи, але полюбляє, коли у ґрунті є повітря, тому її варто полоти.

Відомою лаванду в Ксеверівці зробив Facebook. Після кількох світлин з поля, опу­блікованих у соці­альній мережі, до подружжя почали звертатися фотографи. Нині у лавандового поля є власна сторінка в Інстаграмі, і вже за кілька днів тут починається «гарячий» сезон зйо­мок, який три­­ватиме до середини липня. Найпопулярнішим, каже подружжя, став захід сонця та світанок. Дехто з вінничан навіть приходив о 4-й годині заради ефектних знімків. Орендувати поле для фотосесій коштує 500 грн за годину. У вартість входять реквізити – букет лаванди з кашпо, плед та білі крила янгола для дітей.

Віталіна Володимирова