Родина Ронійчуків – родом з Вінниці, але кілька років тому переїхали на Закарпаття. Там у них восени 2018 року сталась пожежа, коли вдома не було батьків.

Тоді 10-річна Софійка винесла з охопленого вогнем будинку чотирьох молодших братів і сестер. У цей час тато зі своєю новою цивільною дружиною і молодшою дитиною були в лікарні.

А потім Софія стала лауреатом всеукраїнської акції «Герой-рятувальник року – 2019». У Києві її нагороджував президент Володимир Зеленський: дівчинці вручили грамоту, якою вона і зараз дуже пишається, а також планшет. Ось тільки рідний тато з мачухою відразу поцікавилися, а чи не дали Софійці грошей.

– Софійка народилася 2008 року, а тільки 2012-го її тато встановив факт батьківства, хоча дівчинка із самого народження жила з ним, — розповідають земляки. — Мама не від­мовлялася від неї в пологовому будинку, просто тато міняв цивільних дружин. А вони народжували йому нових дітей. Зараз чоловік живе з тіткою Софії – двоюрідною сестрою її матері. У чоловіка вже семеро дітей (після пожежі народилися ще двоє). Раніше дівчинка змушена була жебракувати, щоб прогодувати п’ятьох молодших братів і сестер. Здавалося б, непосильна ноша для будь-якої дитини, але Софійка робила, що могла. Як вміла. Примушував дівчинку жебракувати її рідний тато. Вона фактично сама годувала велику сім’ю. У неї не було іншого виходу.

А потім дівчина із братами та сестричками потрапила в поле зору правоохоронців. Служба у справах дітей відправила їх у притулок.

За своїми дітьми приїхала мачуха, і за рішенням комісії жінці їх віддали. А ось татові Софійка виявилася вже не потрібна. Рідну маму Софійки, яка опинилася в притулку, знайшли у рідній Він­ницькій області.

У жінки нова сім’я. А щоб відмовитися від дочки, приїжджала на Закарпаття. Навіть привезла нотаріально завірене доручення про відмову, а двічі особисто була присутня на судових засіданнях. Батько не з’явився в суд жодного разу. Його довго шукали – тому справа тягнулася два роки. В результаті тата і маму Софійки одним рішенням суду позбавили батьківських прав… Зараз співробітники дитбудинку допомагають Софії надолужити те, що було пропущено за багато років. Чи буде все безхмарно і легко? Навряд чи. Але тепер у дитини, яка настраждалася за своє недовге життя, з’явився великий шанс змінити долю, «запрограмовану» батьками, які її зрадили.

Віталіна Володимирова