«У НСЗУ немає коштів», — впевнена народна депутатка з Вінниччини Лариса Білозір.

Голова Тульчинської ОТГ Валерій Весняний заявив, що медики їхньої ЦРЛ два місяці уже не отримують виплат. Про це він повідомив на зустрічі з народними депутатами, які минулого тижня приїжджали на Вінниччину.

– Не можу зрозуміти політику Міністерства охорони здоров’я та НСЗУ. Ми не можемо до них достукатися, особливо, коли йде мова про фінансування. Чомусь так вийшло, що медики вторинної ланки уже два місяці без зарплати. У Києві переводять стрілки на владу на місцях. Але яким чином можна виплачувати зарплату з місцевого бюджету, якщо, за законодавством, передбачено лише оплату комунальних, а там у нас уже борги до 3 мільйонів, та частково утримання приміщень?! Якщо не буде нормального фінансування з НСЗУ, лікарні вторинного рівня просто перестануть існувати. Або банкрутом залишиться орган місцевого самоврядування. Нам зверху наказують скорочувати медиків. А коли прийде третя хвиля ковіду, мені кого переодягати у ЗІЗи і ставити біля хворих? — обурився Валерій Весняний.

Його підтримали голови ін­ших громад Вінниччини, які прийняли у комунальну влас­ність районні лікарні, а зараз не мають можливості їх утримувати.

Можливу причину затримки з виплатами озвучила народна депутатка Лариса Білозір.

– У них немає коштів. Гроші закінчилися. Вони будуть ставити нові і нові вимоги до лікарень, аби лише не платити. Уже більше 30 звернень до НСЗУ написала: то лікарню Ющенка хотіли закрити, то немає фінансування на військовий госпіталь, то затримка по виплатах зарплат. НСЗУ фінансово неспроможна. Вони не справляються. Там чимало менеджерів уже написали заяви за власним бажанням. Їхня електронна система також погано працює, зависає. У НСЗУ велечезні проблеми. Разом з колегами-депутатами піднімаємо ці питання і намагаємося, щоб нас почули у профільному міністерстві, де формується політика галузі охорони здоров’я, а НСЗУ як фінансовий орган її реалізовує. Висновок один — на медицину виділено набагато менше кош­тів, ніж передбачалося.

Людмила ПОЛІЩУК