За календарем віряни вшановують пам’ять преподобного Давида Солунського. Він спочатку жив у монастирі святих мучеників Меркурія та Федора. Пізніше Давид покинув монастир і відправився до Салонік, де спорудив курінь під мигдальним деревом. У такому курені він прожив близько 70 років, протягом яких неупинно молився й дотримувався посту. У народі день назвали Суничником – до цього часу встигала суниця і люди вирушали на її збір. Інші назви свята: «День Давида», «Медозбір», «Ягодниця».
Сьогодні Міжнародний день знищення стрілецької зброї (Small Arms Destruction Day – заснований Організацією Об’єднаних Націй у 2001 році). А ще світ відзначає День віри в єдинорогів.
9 липня увійшло до історії людства такими подіями:
1357 – король Карл IV заклав в Празі Карлов міст через Влтаву. Він будувався три роки за проектом архітектора Петра Парлержа і до 1841 року це був єдиний кам’яний міст у місті. 1540 • Після шести місяців подружнього життя анульовано шлюб англійського короля Генріха VIII з його четвертою дружиною Анною Клевською.
1686 – сім європейських держав створили Аугсбурзьку лігу з метою зупинити експансію Королівства Франція у Західній Європі. Оборонний союз уклали імператор Священної Римської імперії Леопольд I, король Іспанії Карл II, король Швеції Карл XI, курфюрст Баварії Максиміліан II Емануель і деякі іншиі суб’єкти Священної Римської імперії. Після приєднання у 1689 році до союзу Англії, Аугсбурзька ліга отримала назву Великий альянс.

1762 • В Росії здійснено палацовий переворот, в результаті якого було повалено владу імператора Петра III і на престол зійшла його дружина Катерина II. Для обгрунтування власних прав на престол (а не сина-спадкоємця Павла) Катерина посилалася на «бажання всіх Наших вірнопідданих явне і нелицемірне».

1783 • Україна втратила свої збройні сили – указом Військової колегії Росії українські лівобережні козацькі полки перетворено на регулярні полки російської армії.

1789 – Національні збори у Королівстві Франція проголосили себе Установчими. 1810 • Незадоволений діяльністю свого молодшого брата Людовика Бонапарта, який проводив власну політику і прагнув відстоювати інтереси голландців, Наполеон Бонапарт скасував нідерландську державність і оголосив про анексію Королівства Голландія, яке він створив на території колишньої Республіки Сполучених провінцій у 1806 році.
1811 – велика пожежа на Подолі у Києві. Вогонь знищив більшість з 2068 подільських будинків, 12 церков, 3 монастирі; вцілілими лишились лише будинок Петра I, будинок Мазепи, будинок Рибальського, будинок Назарія Сухоти, перший поверх Контрактового будинку та кілька церков.
1816 – Аргентина оголосила незалежність від Іспанської імперії.
1877 • Всеанглійський клуб крокету і трав’яного тенісу провів у передмісті Лондона Вімблдоні свій перший тенісний турнір. В ньому взяв участь 21 аматор, що змагався лише в чоловічому одиночному розряді. Переможцем став 27-річний Спенсер Гор, котрий отримав винагороду в 25 гіней.
1900 – Королева Вікторія схвалила Закон про утворення Австралійської федерації, на підставі якого створена нова держава Федерація Австралії (з 1 січня 1901 року). 1917 • Створено Президію Центральної Ради на чолі з Михайлом Грушевським.
1919 – 208 голосами проти 115 німецький рейхстаг ратифікував принизливий для Німеччини Версальський договір
1922 • На змаганнях в каліфорнійському місті Аламеда американець Джонні Вайсмюллер вперше у світі проплив 100 метрів вільним стилем швидше хвилини.
1945 – енкаведистові Лаврентію Берії присвоєно звання маршала Радянського Союзу

1955 • Опубліковано антивоєнний заклик, написаний Альбертом Ейнштейном та Бертраном Расселом і підписаний одинадцятьма видатними вченими, серед яких були також Ірен Жоліо-Кюрі, Макс Борн, Лайнус Полінг, в якому було заявлено про загрозу для життя людства від термоядерної зброї. Маніфест Рассела — Ейнштейна став початком зародження Пагвоського руху учених за мир, в рамках якого велася боротьба проти гонки озброєнь, створення ядерної і термоядерної зброї. Перша Пагвоська конференція пройшла 7-11 липня 1957 року за активної підтримки канадського громадського діяча й мільярдера Сайруса Ітона на його батьківщині в Пагвоші (Нова Шотландія, Канада).
1955 – знаменита рок-н-рольна пісня “Rock Around the Clock” (автор Біл Гейлі, виконання гурту Bill Haley & His Comets) зайняла перше місце в Американському чарті “Білборд”.

1957 • Групою шведських вчених відкрито 102-й хімічний елемент групи актиноїдів з атомним номером 102, який вони назвали Нобелій.

1958 • Оповзень у фьорді Літайя-Бей (Аляска), який виник унаслідок землетрусу магнітудою 8,3 бали, викликав рекордну за розміром хвилю цунамі — хвиля висотою 524 метри, що рухалася зі швидкістю 160 км/год.
1960 – на воду спущено американський атомний підводний човен “Трешер”, призначений для боротьби з підводними човнами супротивника. Він був перший у своєму класі, озброєний спеціальними протичовновими ракетами зі звичайними та ядерними боєголовками. У 1963 р. ця субмарина з екіпажем із 129 чоловік затонула під час навчань
1961 – у Вінніпегу (Канада) відкрито пам’ятник Т. Г. Шевченку.

1972 • З метою закриття аварійного газового викиду поблизу села Хрестище Красноградського району Харківської області проведено перший промисловий підземний ядерний вибух на території України. Потужність вибуху під кодовою назвою «Факел» становила 3,8 кілотонни,. Постанову про застосування промислового ядерного вибуху для зупинки газового фонтану було підписано особисто Леонідом Брежнєвим і Олексієм Косигіним. Виконання вибуху доручили Міністерству середнього машинобудування. Жодну з військових частин, дислокованих в Україні, не було залучено для виконання спецзавдання. Охорону місцевості здійснювали війська КДБ і підрозділи МВС із Москви. Всі учасники експерименту дали підписку про нерозголошення протягом 15 років. Через 20 секунд після підриву на глибині ядерного заряду з аварійної свердловини на висоту 1 км вирвався потужний газовий фонтан, змішаний із породою; через хвилину утворилася характерна грибоподібна хмара. Піддослідні тварини загинули. У селищі Первомайське ударною хвилею вибило скло з вікон, було зруйновано стіни будинків (мешканців на цей час було евакуйовано). Відновлення житла (за рахунок держави) тривало більше року, згодом всі мешканці селища отримали заново відбудовані будинки на місці зруйнованих. Але поставлену задачу виконати не вдалось — газовий факел згасили через кілька місяців стандартними методами.

1979 • «Вояджер 2», запущений НАСА в 1977 році в рамках програми досліджень дальніх планет Сонячної системи, перетнув орбіту Юпітера. Станом на листопад 2013 року апарат був у робочому стані та знаходився на відстані 103,233 а. о. (15,443 млрд км) від Сонця.

1982 • «Боїнг 727» компанії Pan Am розбився поблизу міста Кеннер, штат Луїзіана (США), внаслідок чого загинуло 146 пасажирів і 8 людей на землі.

1997 • На саміті в Мадриді підписано Хартію про особливе партнерство між Україною та НАТО. 1997 • За нанесення навмисної травми супернику (у бою з Евандером Холіфілдом він відкусив йому частину вуха), Майк Тайсон позбавлений ліцензії на право проведення боїв у штаті Невада і оштрафований на 3 мільйона доларів.
2002 – Організація Африканської Єдності, об’єднуюча 53 держави Африки, офіційно перетворена в Африканський союз. Адміністративним центром організації визначено місто Аддис-Абеба (Ефіопія). Метою Союзу проголошено допомогу забезпечення в країнах Африки демократії, прав людини і стабільної економіки та, особливо, забезпечення припинення всіх міжафриканських конфліктів та створення ефективного спільного ринку.
2006 – Фінальний матч чемпіонату світу з футболу в Німеччині. Італія в серії післяматчевих пенальті перемагає Францію і вчетверте стає чемпіоном світу.
2018 – саміт Україна-ЄС, між Україною та ЄІБ підписано угоду про виділення позики на EUR75 млн для реалізації проекту “Підвищення безпеки автомобільних доріг у містах України”.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА