– «Село Водне – людям угодне»! 7 липня в одному із найвіддаленіших сіл нашої територіальної громади відбулось одразу два свята – святкування Івана Купала і урочисте підбиття підсумків та закриття республіканського симпозіуму народного малярства «Мальована хата», – повідомляють “Ямпільські вісті”. – Майже місяць у селі працювали художники. Майстри розмалювали більше 20 сільських об’єктів – хати, двори та гаражі безводнівчан, сільський клуб, дитсадок «Веселка». Територія біля клубу стала епіцентром святкування. Там було облаштовано виїзну торгівлю, дитячі розваги, безкоштовну польову кухню від вмілих безводнівчан.

Гостей та учасників заходу зустрічали виставки картин, що були написані в рамках пленеру «Земля лісів, грибів і мавок» у квітні ц.р., стенд із роботою художників в рамках республіканського симпозіуму народного малярства «Мальована хата». Також було облаштовано світлицю, де, звичайно ж, можна було сфотографуватись в етностилі.

На захід завітало керівництво Ямпільської міської ради на чолі із Ямпільським міським головою Сергієм Гаджуком, приїхали вихідці із с.Безводного, талановиті та відомі в Україні: поетеса Ніна Гнатюк та Заслужений працівник культури, директор Вінницької обласної філармонії ім. М.Леонтовича Анатолій Левицький. Окремим подарунком для гостей та земляків став приїзд та концерт Народного артиста України, директора Вінницького фахового коледжу культури та мистецтва ім. М.Леонтовича Станіслава Городинського, балетної групи, гімнасток, вокального тріо «Поділля» у складі Олександра Остапчука та Заслужених артисток України Галини Король та Лідії Остапчук.

– Сьогодні у нас подвійне свято, участь у якому бере вся громада. Ми активно готувались до святкування. Особливо дякую спонсорам Ользі Лемець, яка надала кошти для преміювання художників, кожному по 2 тис. грн. Загалом було розмальовано біля 30 об’єктів по селу. Завжди і сьогодні посильним був внесок керівника місцевого господарства СТОВ «Нива» Володимира Корця, який виділив кошти на організацію концерту та самого святкування. Приїхали й наші талановиті вихідці, привезли артистів. Маємо також і небайдужих людей, меценатку, яка забажала залишитись невідомою, що профінансувала виготовлення брендових футболок із написом «Багатогранне Безводне – наша Феліціанівка». Симпозіум народного малярства допоміг нам заявити про себе і сказати, що ми не загубились поміж лісів. Дякую Ніні Гнатюк за ідею та знайомство із керівником проєкту «Мальована хата» Миколою Крижанівським, – сказав у вітальному слові староста Володимир Бойко.

Микола Крижанівський разом із колегами Едуардом Костюком та Віктором Паскаленком оживили сільську зупинку. На ній з’явився вже брендований вислів «Селоводне – людям угодне».

Людмила Сорочинська разом із чоловіком, болгарином за національністю, Олексієм Буюклі та асистенткою, туристкою з м. Києва Олесею розмалювали найбільше об’єктів – 15. Пара навіть у свою відпустку спеціально жила в селі, аби плідно попрацювати. Більше того, після 5-ти років спільного життя саме в Безводному в храмі Дмитра Солунського вони взяли шлюб перед Господом. Спільними зусиллями активістів Галини Щокінової та Юлії Плахотнюк було організовано вінчання могилів-подільських художників отцем Богданом (Хоптяним). Таїнство відбулось в колі друзів-прихожан. Ексклюзивні обручки молодим виготовив їх колега Віктор Паскаленко. Весільними нанашками стали Володимир Бойко та Галина Щокінова.

Поважно зустрічали гостей і учасниці народного ансамблю «Берегиня» Галина Москалюк та Марія Голензовська.

На урочисту частину підбиття підсумків та закриття республіканського симпозіуму народного малярства «Мальована хата» на сцену було запрошено Ямпільського міського голову Сергія Гаджука, помічницю народного депутата України Геннадія Вацака Людмилу Зотову, директора СТОВ «Нива» Володимира Корця та старосту Володимира Бойка. Усі вони по черзі щиро і сердечно вітали безводнівчан.

Подяками міського голови було нагороджено уродженців Безводного, підприємців, активістів та учасників симпозіуму народного малярства «Мальована хата».

Староста с.Безводного Володимир Бойко у своїй промові на сцені лишень дякував. І подяка була адресована усім небайдужим, хто стоїть біля витоків відродження зеленого туризму в селі. Активними є місцеві підприємці, працівники культури, працьовиті люди, що бажають лишень кращого для села.

Слова вітань також мали до односельців і Заслужений працівник культури, директор Вінницької обласної філармонії ім. М.Леонтовича Анатолій Левицький, поетеса, член Національної Спілки письменників України Ніна Гнатюк та провідний спеціаліст Вінницького обласного Центру народної творчості, поетеса Жанна Дмитренко.

– Були зроблені помилки в житті, але найбільша, мабуть, що колись виїхала із м.Ямполя. На все воля Божа. Приємно бути у вашому колі, де не тільки рідні обличчя, а й тому, що маленьке Безводне приймає такий мистецько-культурологічний проєкт. Хати одягнули вишиванки, наряди є у криниць, клубу, магазину. Барви вбирає наш зір. Село дає не тільки хліб, село дає народ. Воно зберігає мову, годує і є оазисом духовності. На жаль, не всі це розуміють, – сказала Ніна Гнатюк.

Як заступник голови Міжнародного вінницького земляцтва Ніна Гнатюк вручила диплом лауреата щорічної Всеукраїнської премії ім.Євгена Гуцола письменнику, художнику та скульптору Миколі Крижанівському за серію скульптур «Про видатних діячів української культури». У вітальному слові Микола Крижанівський ще раз подякував безводнівчанам за гостинність та подарував доньці портрет Ніни Бурбело, яка досить тепло приймала художника.

Під час концерту на дворі чаклував біля казанів із рибною юшкою та кашею Геннадій Гуменний. Так, сім’я Каруків ще за дня зварила курячий бульйон, який пішов за основу під рибну юшку. Форель, короп та товстолобик добряче уварились на дровах і у поєднанні із спеціями гарно смакували гостям. Каша для свята теж була особлива – три види крупів у поєднанні із просмаженою підчеревиною швиденько частувались. До каші неабияк смакували цьогорічні засолені огірочки від Поліни Гуменної.

Під час урочистостей також було обрано дівчинку із найкращим купальським вінком. Оплесками глядачі визначили переможницю, якою стала Світланка Шпортко. Гарними були виступи Анни Свідніцької, Руслана Свідніцького. Особливо зраділи глядачі, коли ведучі свята Людмила Маланська та Вадим Гуменний оголосили про вихід на сцену Народного артиста України Станіслава Городинського та балетної групи. Співак виконав як нові, так і знані свої пісні. Подарував глядачам хвилини народної радості від щирого, чистого та відвертого співу.

Безводнівську сцену також підкорювали своїми талантами бронзові та срібні призери чемпіонату світу із гімнастики, вінничанки Таїсія Кухар та Вероніка Примха.

Опісля завершального акорду Станіслава Городинського святкування перемістилось на територію біля сільського клубу, де відбувались масові гуляння.