12 липня в православній церкві шанується пам’ять перших апостолів Петра і Павла. Дата вважається однією з найбільш значущих у православному календарі. Торжество також називається «‎Петрів день»‎, «‎Петрівка»‎, «‎Рибний день». Апостол Петро  до знайомства з Ісусом  був одружений і працював звичайним рибалкою. Після страти Ісуса і його вознесіння на небеса продовжив проповідувати християнство. Був розп’ятий вниз головою за часів гонінь на християн. Святий Павло сам брав участь у переслідуванні перших християн і залишав їх у темниці. Під час однієї з подорожей почув голос Христа і осліп. Після цього він увірував в Бога, зцілився і прийняв хрещення. Проповідував християнство і створював християнські громади. Був обезголовлений в один день з Петром.

А ще сьогодні у світі відзначають Всесвітній день бортпровідника. Може здатися дивним, але цій професії вже понад 80 років. Вважається, що вона виникла в Німеччині в 1928 році, коли на борт літака стали брати спеціальну людину, в чиї обов’язки входило забезпечення сервісу під час польоту, — стюарда. Спочатку цим займався другий пілот літака, що було ризиковано з точки зору безпеки польоту. Функції бортпровідників виконували чоловіки — найчастіше ними були колишні офіціанти дорогих ресторанів. Проте вже в 1930 році в Сполучених Штатах виникла ідея залучити до роботи привабливих дівчат — це повинно було стати додатковою рекламою пасажирських авіаперевезень. Першою стюардесою в історії авіації називають Еллен Черч зі штату Айова.

Усі фотографи сьогодні святкують своє професіне свято – День фотографа.  Він важається також Днем святої Вероніки, образ і дії якої послужили тому, що її шанують як покровительку фотографів і фотографії. Легенда про неї говорить, що коли засуджений на мученицьку смерть Ісус Христос ішов на гору Голгофу, згинаючись під вагою свого хреста, спотикаючись і падаючи, у Хресній дорозі його супроводжував натовп. І коли виснажений Ісус впав в черговий раз під вагою хреста, зглянувшись над Спасителем, до нього підбігла жінка, відома під ім’ям Вероніка і, напоївши його водою, подала йому свій плат (шматок тканини), щоб обтерти обличчя. Коли вона прийшла додому то побачила, що на тканині закарбувався святий лик Спасителя, “справжній образ” особи Ісуса. Через дві тисячі років, коли була винайдена фотографія, папа Римський затвердив день Святої Вероніки як день фотографа. Відзначати день фотографа 12 липня було вирішено ще й тому, що 12 липня 1854 року народився Джордж Істман – засновник компанії Kodak, який зробив “фотографію доступну всім”.

12 липня увійшло до історії людства такими  подіями:

1174 – Перша письмова згадка про місто Полтава — у Іпатіївському літописі описано укріплення на ріці Лтаві: «на Петров день», Ігор Святославич, переслідуючи орди половецьких ханів Кобяка і Кончака, «переїхав Въросколь оу Лтави» і рушив у напрямку Переяслава, де дружина Ігоря завдала поразки половцям.

1328 – на знак визнання незалежності Шотландії король Англії Едуард III віддав свою сестру Жанну заміж за Девіда, сина шотландського короля Роберта I

1493 – У Нюрнберзі вийшла друком «Нюрнбергська хроніка» Хартмана Шеделя. В ній міститься ілюстрована хроніка біблійної історії від створення світу. Інкунабула вийшла латинською (1400 до 1500 екземплярів) і німецькою (700 до 1000 екземплярів) мовами. Друкарем «Нюрнберзькій хроніки» був Антон Кобергер, учитель Альбрехта Дюрера.

1543 – Король Англії Генріх VIII отдружився вшосте і востаннє — на Катерині Парр. Це був її четвертий шлюб.

1580 – Вийшов перший повний корпус біблійних книг церковнослов’янською мовою — Острозька Біблія. Коштом і організаційними зусиллями князя Василя-Костянтина Острозького колектив книжників вперше створив слов’янський біблійний канон, завдяки якому церковнослов’янська мова в українізованому і кодифікованому ними варіанті набула поширення у слов’янському православному світі. Для друкування був запрошений український першодрукар Іван Федоров (Федорович), який вперше в світі застосував шість видів типографських шрифтів. Передмову написав Василь-Костянтин Острозький. Видання також містило віршовану передмову ректора Острозької академії Григорія Смотрицького і коротку післямову Івана Федорова.

1679 – англійський король Карл II видав акт, що гарантує судові права громадян

1708 – початок придушення селянського постання Кіндрата Булавіна: в урочищі Крива Лука (район Сіверського Донця) російські урядові війська під командуванням Федора Шидловського розбили загін отамана Семена Драного, який налічував 5000 донських козаків і 1500 запорожців, Драного вбито.

Запорожці відступили до Бахмута (нині Артемівськ), але Шидловський дістав їх і там – Бахмут був спалений і розорений, полонених не брали

1709 – 9-тисячний загін князя Меншикова взяв у полон понад 17 тисяч шведів, які після Полтавської битви відступили до містечка Переволочна і не встигли переправитися через Дніпро.

1711 – оточена московська армія на чолі з Петром I капітулює (Прусський мир) перед союзною коаліцією (П. Орлика, К. Гордієнка)

1776 – з Плімута вирушив у свою останню експедицію Джеймс Кук на кораблі «Резолушн» з метою знайти північно-західний морський шлях, що сполучає Тихий і Атлантичний океани. Мета експедиції не була досягнута і увійшла в історію завдяки відкриттю Гавайських островів та трагічній загибелі Кука на них.

1806 – Під тиском Наполеона Бонапарта у Парижі німецькі монархії утворили Рейнський союз — 16 південно- і західнонімецьких князівств офіційно оголосили про свій вихід зі складу Священної Римської імперії та об’єднанні в конфедерацію. У 1808 році Рейнський союз досяг своїх найбільших розмірів — він включав чотири королівства, п’ять великих герцогств, тринадцять герцогств, сімнадцять князівств, а також незалежні ганзейські міста Гамбург, Любек і Бремен. Осторонь залишилися лише Пруссія, Австрія, герцогство Гольштейн, що належало Данії і Шведська Померанія.  1917 – під час Першої світової війни в ході другої Іпрської битви Імперська армія Німеччини вперше використала як бойову отруйну речовину газ, що за місцем боїв дістав назву іприт.

1920 – до Кам’янця-Подільського увійшли частини Червоної армії.

На засіданні Ради народних міністрів УНР у Станіславові вирішено вважати доцільною евакуацію уряду УНР за межі Східної Галичини та постійне перебування членів Радміну при армії УНР

1937 – Почався безпосадковий переліт Москва — Північний полюс — США. Через 62 години 17 хвилин, подолавши 10 148 кілометрів, екіпаж літака «Ант-25» в складі пілотів Михайла Громова, Андрія Юмашева і штурмана Сергія Даніліна приземлився в містечку Сан-Джасінто на кордоні з Мексикою, встановши при цьому світовий рекорд дальності польоту по прямій.

1941 – айнзацгрупа СС заарештувала групу українських націоналістів – членів Українського державного правління (уряду проголошеної 30 червня Української Держави) – Дмитра Яціва, Романа Ільницького, Володимира Стахіва та Лева Ребета

1941 – у Радянському Союзі прийнято рішення про відправку на фронт 577 тисяч в’язнів виправних таборів, котрі мали б кров’ю змити вину перед державою, воюючи в штрафних батальйонах.

1943 – У ході Другої світової війни відбулась одна з найбільших в історії людства танкових битв — в районі Курської дуги біля села Прохорівка в бою з обох боків зійшлися 1,2 тисячі (за німецькими даними — до 500) танків та самохідних артилерійських установок. Жодна із сторін не добилися виконання поставлених задач, з обох боків було втрачено приблизно по 150 танків і біля тисячі убитими в німецькихй та біля 3,5 тисяч в радянських військах.

1962 – почалися морські перевезення на Кубу радянських військ за планом “Анадир”. Ядерні ракети СРСР на острові Свободи спричинили так звану “Карибську кризу” та загрозу виникнення ІІІ Світової війни.

1970 – Через 57 днів після старту експедиція на папірусному човні «Ра-II» норвезького мандрівника Тура Хейєрдала, котра складалась із семи чоловік із семи різних країн, досягнула берегів Барбадосу, довівши, що й на примітивних суднах африканські аборигени могли досягнути Америки, ще задовго до відкриття її європейцями. “Ра-2” збудували індіанські умільці з озера Тітікака.

1982 – Британська королева Єлизавета, прокинувшись уночі, виявила у своїй спальні невідомого чоловіка, котрий, незважаючи на велику охорону, проник в монаршу резиденцію через вікно і розпивав пляшку вина, сидячи на ліжку. На запитання, хто він і що тут робить, невідомий не відповів, а лише попросив у королеви сигарету.

1984 – міністр культури СРСР Іванов підписав наказ №361 – список заборонених у СРСР західних музичних груп

1988 – Обласна рада депутатів Нагірного Карабаху оголосила про вихід області зі складу Азербайджану і приєднання до Вірменії, що привело до тривалого міжетнічного конфлікту між Вірменіїєю та Азербайджаном.

1993 – 196 чоловік загинуло внаслідок землетрусу силою 7,8 бала, що стався на півночі Японії.

1996 – У Білій залі Маріїнського палацу президент України Леонід Кучма та голова Верховної Ради Олександр Мороз в урочистій обстановці підписали Закон «Про прийняття Конституції України і введення її в дію». Перед тим у парламенті українські депутати вперше в історії присягнули на вірність Україні на новій Конституції і засвідчили це підписами. Текст присяги зачитав старійшина парламенту, академік Ігор Юхновський.

1999 – Сергій Хрущов, син колишнього глави СРСР Микити Хрущова, отримав громадянство США.

2006 – Ліванська шиїтська парамілітарна ісламістська організація Хізбала провела артобстріл і напад на північ Ізраїлю, що призвело до вбивства трьох і захоплення в полон двох зраїльських солдатів. У відповідь Ізраїль розпочав повітряну і морську блокаду Лівану, масивні авіанальоти на численні об’єкти інфраструктури Лівану і наземне вторгнення до південного Лівану. Це вилилось конфлікт, відомий як Друга ліванська війна, яка тривала до 14 серпня і забрала життя більш ніж тисячі чоловік, здебільш громадянського населення Лівану, і виселення більше мільйона ліванців та кілька сот тисяч ізраїльтян зі своїх домівок.

2009 – Даля Грибаускайте, яка в травні, отримавши 69,05% голосів, перемогла на президентських виборах, стала президентом Литви, першою жінкою на цій посаді.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА