60% дошкільнят Гніванської територіальної громади зустрінуть наступний осінньо-зимовий сезон у комфортних умовах, а видатки міського бюджету на теплову енергію у 4-х садочках знизяться втричі. Такі результати очікують після завершення модернізації дошкільних закладів, яку громада реалізовує завдяки підтримці Європейського Союзу.

Всього у рамках проєкту «Енергоефективна Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівані» заплановано термомодернізувати 4 із 5 дитячих садків м. Гнівань: дві будівлі – на фінальній стадії модернізації, ще дві – завершать восени.

Цей проєкт  є найбільшим у Вінницькій області, який отримав фінансування від Європейського Союзу в розмірі 757 312  євро (78%), а його загальний бюджет складає 970 913 євро.  Таке фінансування проєкту Гнівань отримала завдячуючи успішному впровадженню децентралізації.  Адже місто зуміло прийняти всі виклики реформи. Та самостійно забезпечити якісний рівень життя  у громаді.

Необхідність комплексної модернізації будівель була актуальною для громади тривалі роки. У жодному із дитячих садків за час їх експлуатації не проводилися капітальні ремонти, а лише «латкові» поточні роботи за кошти місцевого бюджету та фінансової підтримки батьків. ДНЗ №1 та №5 збудовані у 70-х за старими стандартами, а інші  – ДНЗ №3 та ДНЗ №4 – є взагалі адаптовані будівлі з прибудовами різних часів.

Комплексно модернізувати 4 будівлі лише за кошти місцевого бюджету в найближчій перспективі було неможливо.  Завдяки участі Гніванської міської ради в ініціативі ЄС «Угода мерів», місто змогло подати заявку на співфінансування та виграти безповоротний грант.

«Ми приєдналися до ініціативи «Угода мерів» четвертими на Вінниччині у далекому 2015 році. Впродовж двох років працювали над розробкою Плану дій сталого енергетичного розвитку. І лише виконання усіх цих кроків з підтримкою партнера дозволило у 2017 році взяти участь із цим проєктом у конкурсі Європейської Комісії та виграти його. Ми були єдиними, хто виконав усі умови для участі із Вінницької області і стали одними із 6 переможців в Україні. Звісно,  тривалий час працювали над проєктом. Та децентралізація допомогла зрозуміти, що самостійна громада може все!», – розповідає міський голова Володимир Кулешов.

Сьогодні роботи різної складності тривають у трьох садочках – ДНЗ №1, №3, №5.  У будівлях встановлюють нові системи опалення та вентиляції з рекуперацією тепла, замінють усі вікна та двері на нові енергоефективні, замінють покриття даху на металочерепицю, утеплюють стіни, горищне перекриття та цоколь, модернізують внутрішнє освітлення, встановлюють зовнішні ліхтарі, що використовують відновну енергію.

Окрім цього, Гніванська міська рада прийняла рішення додатково провести внутрішні ремонти приміщень, аби комплексно оновити дошкільні заклади.

Завдяки таким заходам проєкту 358 дошкільнят Гніванської територіальної громади перебуватимуть у комфортних умовах.

Термомодернізація дитячих садочків – це не тільки про підвищення рівня комфорту для діток та вихователів, але і про економію теплової та електричної енергії. За попередніми підрахунками, річне споживання енергії дитсадками зменшиться на 70 % від базового рівня.  У грошовому еквіваленті – це економія близько 1 мільйона гривень у рік.

На 200 тонн зменшаться також викиди вуглекислого газу – потрібно понад 900 000 дерев, аби поглинути таку кількість СО2.

Проєкт фінансується Європейським Союзом в рамках ініціативи EU4Energy та програми «Угода мерів – Демонстраційні проєкти» та реалізується Гніванською міською радою у партнерстві з Громадською організацією «Єврорегіон «Дністер».

Софія Копач