Попри різноманітні чутки і припущення грандіозний оперний фестиваль OPERAFEST TULCHYN відбудеться 27-29 серпня. І це буде феєричне завершення літа! Організатори готують неймовірну програму і потрохи починають інтригувати вже з першого брифінгу, на котрий прийшли організатори і партнери фестивалю, включно з керівництвом обласної ради та облдержадміністрації.

Цього разу на фестиваль запросили найкращих колективів у України, солістів з Канади, Польщі, Словаччини, й Італії — загалом понад 400 артистів. І знову Тульчин стане на три дні епіцентром культурного життя України.

Три роки тому головна мета фестивалю була одна — привернути увагу до порятунку унікальної історичної пам’ятки — тульчинського Палацу Потоцьких. Але вже з і свого народження операфест став безпрецедентним прикладом того, як якісна культурна подія може врятувати історію. І тепер Операфест Тульчин став однією з 12 знакових культурних подій 2021 року здобувши перемогу у конкурсі Українського культурного фонду.

За три роки до Тульчина послухати оперу  приїжджали 135 тисяч глядачів. Взяли участь 1780 солістів і музикантів з усього світу, вдалося залучити інвестиції для реконструкції території палацу та підготовки проектно-кошторисної документації для здійснення реставраційних робіт.

-Два останні роки завдяки залученим з Державного фонду регіонального розвитку коштам проводиться реконструкція території палацу на загальну вартість 32 млн грн, – розповіла амбасадор операфесту Лариса Білозір – Ми ні в якому разі не полишаємо амбітні плани і прикладаємо всі зусилля для того, щоб Палац Потоцьких був включений до програми президента України «Велика реставрація». Для цього, за моїм зверненням, урядом було виділено кошти у сумі більше 1,2 млн грн. на розробку проєктно-кошторисну документацію для реставрації центрального корпусу палацу.

Цього року коронавірус вніс свої корективи у роботу фестивалю.

Вся територія палацу Потоцьких відтепер перетвориться на великий партер, а все місто Тульчин — на театральне фойє. Бо таким чином можна краще дотриматися дистанції. Стоячі місця і скупчення людей не допускаються.— розповіла організатор фестивалю Ірина Френкель – Ми створюємо максимально зручні умови для гостей фестивалю, щоб вони могли безпечно і комфортно насолодитися  високим мистецтвом і послухати вуличних музикантів (для них буде влаштований окремий фестиваль), потрапити на мистецький ярмарок. На глядачів очікують незабутні видовища, серед яких несподівані прем’єри, як от рок-опера в стилі аніме — надзвичайно складна у технічному виконанні річ. І звичайно ж  чудова опера для наймолодших глядачів “Аліса в країні чудес”. А ще багато інтерактивних конкурсів та вікторин.

Організатори фестивалю гарантують незабутні враження. Тож плануйте відпустку на останні дні літа!

Соломія КАЛЮЖКО