14 липня в православній церкві шанується пам’ять безсрібників Косми і Даміана. У народі ця дата отримала такі назви: Кузьма і Дем’ян, день Козьми і Дем’яна, літні Кузьминки, бабине (дівоче, куряче) свято. Вважалося, що в цей день самі святі покровителі спускалися на землю і допомагали селянам лагодити старі коси і граблі. У цей період люди продовжували працювати на полі і в городі. Також 14 липня люди збирали рослини, якими можна було фарбувати тканину. Ще в цей час збирали малину, перші овочі і агрус.

День взяття Бастилії. Відзначається не тільки у Франції, а й в усьому світі. Цікавий факт про Бастилію: після її взяття, головний ключ цього закладу виявився у маркіза де Лафайета, який згодом передав його Джорджу Вашингтону. Ключ все ще можна побачити в Вашингтоні в особняку в Маунт-Вернон.

Саме цього дня в 1789 році повсталі парижани штурмом взяли грізну і ненависну фортецю-в’язницю Бастілію – символ королівського деспотизму і звільнили сімох ув’язнених, що стало початком Великої французької революції. Зараз до цього свята вже не ставляться як до революційного, святкується щось велике для кожного француза, світле, радісне і патріотичне. А на місці Бастилії розташовується великий транспортний круг-розв’язка з Колоною Бастилії в центрі.

Під час боїв у Бастилії загинуло 98 атакуючих і тільки один захисник. Причинами падіння Бастилії історики називають невтручання значної частини військ Королівської армії, які були розташовані на Марсовому полі, і які були добре озброєні і навчені.

Останньою краплею, що переповнила чашу народного терпіння і підштовхнула людей виступити на штурм, стало звільнення Жака Неккера. Він був міністром фінансів при королі Людовику XVI і вважався таким, що симпатизує простим людям. 11 липня 1789 Людовик XVI вирішив його звільнити. Коли звістка про звільнення Неккера досягла Парижу, почався штурм Бастилії. Бастилія спочатку була “елітною” королівської в’язницею. Вона була побудована у 1370-х роках і планувалася як кріпосне спорудження для захисту Парижа від англійців під час Столітньої війни.

В момент штурму вона містила тільки сім ув’язнених, серед яких були чотири фальсифікатора, два божевільних і один аристократ. Аристократом був граф Хуберт де Солаж, сім’я якого попросила посадити його до в’язниці за вчинене кровозмішення з сестрою.

Одним з божевільних був англо-ірландець на ім’я Де Вітт, який вважав себе то Юлієм Цезарем, то Сент-Луїсом, то богом.

Після звільнення один з ув’язнених, як повідомляється, категорично відмовився їхати, поки не повечеряє смаженим фазаном.

14 липня увійшло до історії людства такими подіями:

1021 — Митрополит Київський Іоанн І урочисто відкрив та прославив мощі святих руських князів Бориса та Гліба, а також визначив день вшанування їх пам’яті

1099 — учасники Першого хрестового походуід керівництвом “покровителя Гроба Господнього”, герцога Нижньої Лотарингії Готфріда Бульйонского штурмували Єрусалим та вбили близько 40 тисяч мусульман і євреїв, спалили всі мечеті та синагоги

1223 – По смерті Філіпа II Августа на престол зійшов його старший син Людовик VIII Лев, перший з Капетингів, хто не був співправителем батька, ставши, у певному сенсі, першим спадковим королем Франції. Він правив лише три роки, за які активно продовжив хрестовий похід проти альбігойців, суттєво збільшивши королівський домен на півдні країни.

1420 – В ході Гуситської війни на Витковій горі відбувся вирішальний бій гуситів і хрестоносців — завдяки перемозі загонів Яна Жижка король Сигізмунд був змушений 30 липня зняти облогу Праги.

1471 – В ході Московсько-новгородської війни у битві на березі ріки Шелона (нині Новгородська область, Росія) московсько-татарські війська касимського царевича Даніяра і московського Данила Холмського розбили ополчення Новогородської республіки. Перед тим новгородські бояри на чолі з родиною Борецьких створили блок із литовським князем та королем Польщі Казимиром IV, який обіцяв захищати Новгород від Москви, однак литовці не захистили союзників. Посадник Борецький потрапив у полон і був страчений, новгородцям довелося просити пощади й платити Москві величезний викуп у 15,5 тисячі рублів. Поразка у Шелонській битві зробило незворотнім кінець Новгородської республіки. Щоб цілковито підкорити вільний Новгород, Москві до 1479 р. довелося ще тричі застосовувати силу і страчувати тамтешню знать

1500 – на захід від Калуги, в районі річок Тросни, Ведроші й Селії, відбувся бій між російським військом під керівництвом воєводи Данила Щені та армією великого гетьмана Литви, князя Костянтина Острозького. Обидві раті налічували по 40 тисяч людей, але керівник литовсько-польсько-української армії недооцінив силу суперників і був розбитий. Військо Острозького втратило 8 тисяч убитими, багатьох, у тому числі самого гетьмана і знатних воєвод, було взято в полон. Битва призвела до підписання мирного договору 1503 р., за яким до Московської держави відходили великі території, включаючи Північно-Східну Україну

1700 – Між Росією та Туреччиною підписано Константинопольський мирний договір, за яким Росія отримувала Азов з прилеглою територією і знову побудованими фортецями (Таганрог, Павловськ, Міус) і звільнялася від щорічної виплати данини кримському хану; Туреччині поверталася зайнята російськими військами частина Подніпров’я з дрібними турецькими фортецями, які підлягали негайному знищенню. Сторони зобов’язалися не будувати нових укріплень в прикордонній смузі, не допускати збройних набігів. Туреччина мала звільнити російських полонених, а також надати Росії право на дипломатичне представництво в Константинополі на рівних підставах з іншими державами. Договір забезпечив нейтралітет Туреччини і дозволив Петру I вступити в Північну війну.

1708 – російські урядові російські війська взяли й спалили фортецю Бахмут, у якій засіли українські запорозькі козаки – учасники повстання Кіндрата Булавіна. Полонених знищили

1722 – По смерті Івана Скоропадського на старшинській раді в Глухові до проведення гетьманських виборів наказним гетьманом обрано чернігівського полковника Павла Полуботка.

1867 – В кар’єрі Редхіл (графство Сюррей, Велика Британія) Альфред Нобель уперше продемонстрував дію динаміта.

1894 — У Львові пройшов перший в українській історії футбольний матч, а на полі зійшлись команди Львова та Кракова. На стадіоні в Стрийському парку за присутності 3 тисяч глядачів місцева команда “Сокіл” перемогла одноклубників із Кракова. Грали до першого голу. М’яч на 7-й хвилині забив львів’янин, другокурсник учительської гімназії Володимир Хомицький.

1902 – У Венеції несподівано впала дзвінниця на площі Святого Марка, одна з найстаріших в Італії готичних споруд, під уламками котрої загинули декілька унікальних середньовічних статуй.

1924 – У селищі Аян на узбережжі Охотського моря відбувся Всетунгуський з’їзд, на якому місцеві жителі Крайньої Півночі — тунгуси, якути й росіяни — проголосили самостійну Тунгуську республіку, яка не входить до складу Радянської Росії. У вересні зусиллями військ ГПУ і кораблів червоного флоту антирадянська Тунгуська республіка була ліквідована.

1927 – Раднарком України прийняв постанову про заснування приморських заповідників на узбережжях Чорного й Азовського морів.

1928 – Об’єднаний пленум ЦК і ЦКК КП(б)У формально затвердив рішення ЦК ВКП(б) про призначення на посаду генерального секретаря ЦК КП(б)У Станіслава Косіора, який замінив відкликаного до Москви Лазаря Кагановича. Такий крок зменшив непорозуміння у верхівці КП(б)У та сприяв її єднанню під час другого комуністичного штурму, який саме почався із поновленням практики примусу в хлібозаготівлях.

1931 – У Біскайській затоці перевернувся верх дном французький екскурсійний корабель «Сен-Філібер», що призвело до загибелі близько 500 чоловік.

1933 – почалася арктична експедиція на пароплаві “Челюскін”, очолювана Отто Шмідтом

1933 – З метою боротьби з плюралізмом та індивідуалізмом в Німеччині заборонено всі політичні партії, крім нацистської НСДАП.

1933 — У світ вийшов перший мультфільм Макса Флейшера про пригоди моряка Попая. До 1942 року, коли вийшла серія «Baby Wants A Bottleship», було випущено 108 короткометражних мультфільмів про героя коміксів Елзі Сегара.

1941 – На березі Дніпра під Оршею радянська армія вперше застосувала ракетну мінометну установку «Катюша». Німці цю зброю називали “сталінським органом” через пронизливий виючий звук снарядів.

1944 – Між 13-м корпусом 4-ї танкової армії Вермахту, у склад якого входила дивізія СС «Галичина» та радянськими військами 1-го Українського фронту відбулась битва під Бродами. Розгром німців створив 1-му Українському фронту радянських військ сприятливі умови для наступу на Львів. — 1945 Новий уряд Королівства Італія декларував стан війни з Японською імперією

1946 – Уперше опубліковано книгу американського педіатра Бенжаміна Спока «Дитина та догляд за нею», що принесла йому всесвітню славу.

1965 – Австралійский бігун Рональд Кларк пробіг 10 кілометрів за 27 хвилин 39,4 секунди, встановши при цьому світовий рекорд. Крім того, він виявився першим, хто пробіг цю дистанцію менш, ніж за 28 хвилин.

1969 — Почалась футбольна війна між Сальвадором і Гондурасом. Приводом до неї став результат відбіркового матчу чемпіонату світу між цими країнами, хоча насправді причиною конфлікту був спір щодо точного розташування деяких відрізків спільного кордону. В результаті програшу Гондурасу у футбольному матчі збірна Сальвадору поїхала на фінал до Мексики, де безславно програла всі три грі. “Футбольну війну” часто згадують як останній конфлікт, у якому брали участь гвинтові літаки з поршневими двигунами. Обидві сторони використовували американські літаки часів ІІ Світової війни. Бойові вильоти здійснювали P-51 “Мустанг”, F4U “Корсар”, T-28 “Троян” і навіть переобладнані в бомбардувальники “Дуглас DC-3”. Становище сальвадорських ВПС було таке жахливе, що бомби доводилося скидати вручну через ілюмінатори. Фактично війну програли обидві сторони. Від 60 до 130 тис. сальвадорців були вигнані чи були змушені втекти з Гондурасу, що призвело до економічного колапсу в деяких областях. А жертвами війни, яка тривала до 20 липня, стали близько двох тисяч людей.

1974 – створення при КДБ спецгрупи “Альфа” (за розпорядженням голови Комітету держбезпеки Юрія Андропова)

1977 – В результаті удару блискавки Нью-Йорк залишався без світла на 25 годин.

1978 – Радянський дисидент Анатолій (Натан) Щаранський, звинувачений у шпигунстві та антирадянській агітації, засуджений на 13 років позавлення волі (звільнений у 1986-у).

1988 – В Єревані відбулась 200-тисячна демонстрація на підтримку приєднання Нагірного Карабаху до Вірменії.

1989 – із конвеєра автозаводу “Комунар” – головного підприємства виробничого об’єднання “АвтоЗАЗ” – зійшов тримільйонний із початку випуску автомобіль (“Таврія”)

1996 – В Афганістані прем’єр-міністр країни Гульбуддін Гекматяр розпорядився закрити всі кінотеатри, заборонити трансляцію музики по радіо і телебаченню, оскільки кіно і музика не відповідають догматам ісламу.

2000 — Георгій Ґонґадзе офіційно звернувся до Генпрокурора України Михайла Потебенька із листом, у якому опублікував факти про стеження за ним працівників міліції та невідомих осіб

2015 – Роботизований космічний зонд «New Horizons» амриканського агенства NASA став першим космічним апаратом, що пролетів повз карликову планету Плутон — з відстані 12 500 кілометрів було здійснено фотографування планети і його найбільшого супутника Харона.

2016 – В результаті терористичної атаки в Ніцці, яку здійснив 31-річний виходець з Тунісу Мохамед Лахуаедж Булель коли вантажівкою заїхав у натовп людей, що на набережній спостерігали за салютом на честь Дня взяття Бастилії, і відкрив по них вогонь з пістолета загинуло 84 і зазнали поранення 303 чоловіка. Нападник був застрелений поліцейським спецназом.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА