За календарем віряни сьогодні вшановують Покладення ризи Пресвятої Богородиці, а також пам’ять Святого Фотія, митрополита Київського. У народі цей день називали Берегині, адже присвячене матері всіх духів.

А ще сьогодні – Всесвітній день навичок молоді (За оцінками ООН, число безробітних молодих людей у всьому світі до 2013 року досягло значення 74,5 млн. Більшість безробітних проживають у країнах, що розвиваються. За даними Міжнародної організації праці, молоді люди мають в три рази більше шансів стати безробітними, ніж дорослі. Один з п’яти молодих людей, або 125 мільйонів, працюють, але живуть у крайній бідності (менш ніж на $ 1 / день). Проблема безробіття серед молоді є серйозною проблемою для промислово розвинених і країн, що розвиваються.)

День українських миротворців (більше 40 тис. українських миротворців побували в багатьох гарячих точках нашої планети, демонструючи всьому світу свій традиційний і високий професіоналізм, компетентність і надійність у справах урегулювання збройних протистоянь.)

15 липня увійшло до історії людства такими подіями:

989 – При військовій підтримці Володимира I Святославовича візантійський імператор Василь II Болгаробійця розбив війська Варди Фоки у битві біля Абідоса.

1015 – У Берестові під Києвом помер великий князь Володимир Святославич, понад три десятиліття правління якого започаткували «золоту добу» в історії Русі. Щоб запобігти усобиці за престол, він був таємно похований у збудованій ним Десятинній церкві, однак війни між його синами уникнути не вдалось, і через чотири роки на київський престол зійшов новгородський князь Ярослав Володимирович.

1077 – Разом із польськими військами у Київ повернувся князь Ізяслав Ярославович, старший син покійного Ярослава Мудрого, і втретє зайняв великокняжий престол. Його конкурентами були молодші брати, зокрема, другий син Ярослава — Святослав — княжив у Чернігові, а молодший — Всеволод — у Переяславі.

1149 – У Єрусалимі було освячено відбудований Храм Гробу Господнього.

1228 — папа Григорій IX канонізував засновника ордену францисканців Франциска Ассізького.

1240 – У битві на Неві шведське військо було розбито дружиною новгородського князя Олександра Ярославовича, котрого за особисту хоробрість почали називати Невським. Перемога у Невській битві не допустила втрати новгородцями Фінської затоки.

1410 — Пройшла Грюнвальдська битва між військами Тевтонського ордену і об’єднаною польсько-литовсько-українською армією під керівництвом князя Вітовта і короля Ягайла. Втрати лише Тевтонського ордену склали 50 тисяч вбитими та 40 тисяч полоненими. З історичних джерел відомий український лицар, який прославився своїми героїчними вчинками при Грюнвальді — Іванко Сушик з Романова, що під сучасним Львовом

1567 – шотландська королева Марія Стюарт здалася бунтівній шотландській знаті

1663 — у Львові король Ян ІІ прийняв рішення кількома колонами влаштувати похід в Україну

1669 – Закінчиллось найбільше виверження вулкану Етна на Сицілії, котре тривало більше 4-х місяців. За попередній період в історичних хроніках зареєстровано 71 одне виверження Етни, ще 26 відбулось в період до 1900го року, а в 20-у столінні — 11 разів.

1683 — Величезна армія Османської імперії облягла Відень.

1776 — Відкрився театр “Ла Скала”. 1799 — Французький лейтенант П’єр Франсуа Бушар знайшов в Єгипетському еялеті, поблизу невеликого міста Розетта Розетський камінь.

1834 – Королівським указом, підписаним регентом Марією Крістіною Бурбон-Сицилійської, вдовою короля Іспанії Фердинанда VII, в період неповноліття Ізабелли II і за згодою глави уряду Іспанії Франсиско Мартінеса де-ла-Роси, остаточно відменено інквізицію, судово-слідчу організацію, створену католицькою церквою в XIII столітті для розслідування єресей

1869-го року в Парижі Іполіт Мега-Мурьє запатентував новий харчовий продукт для потреб моряків французького флоту – маргарин. За калорійністю маргарин не поступається вершковому маслу, а за деякими показниками має переваги. Він містить багато жирних кислот, які вводять в нього додаванням рослинної олії; температура плавлення маргарину 27-34°С, що сприяє його засвоюванню організмом нестачу вітамінів покривають штучною вітамінізацією продукту. У маргарині міститься до 82 % жиру та до 17 % вологи. Засвоюванність організмом сягає 97,5 відсотків

У 1916-му – В Сіетлі (США) засновано компанію Боїнг. Під час Другої світової війни Boeing побудував величезне число бомбардувальників. Багато хто з працювали у той час робочих були жінки, чиї чоловіки пішли на війну. На початку березня 1944 виробництво було розширене, і кожен місяць проводилося більше 350 літаків. У 1950-х роках компанією Boeing були розроблені такі бомбардувальники як перший реактивний У-47 “Стратоджет” і В-52 “Стратофортресс”, один з символів холодної війни. 15 липня 1954 здійснив перший політ дослідний літак Боїнг 367-80, згодом дав шлях великий серії комерційно успішних лайнерів “Боїнг” “семисотого”серії.

1919 – у Переяславі отаман Зелений (Данило Терпило) урочисто, в присутності місцевого люду та свого війська, скасував Переяславську угоду 1654 р. про “воз’єднання” з Московією.

У цей час сили Зеленого – І Повстанський кіш, що співпрацював із Директорією, – вимірювались близько 30 тисячами козаків і старшин

1920 рік Засновано Київський вищий інститут народної освіти (тепер Український державний педагогічний університет ім. М.Драгоманова). Цього ж року в інститут були влиті народні університети, географічний, Фребелівський та вчительський інститути, а також приватні жіночі педагогічні курси. Перштм ректором інчтитуту став український математик Костянтин Мусійович Щербина.

1933 – Італія, Німеччина, Англія і Франція уклали Пакт чотирьох про погоджені дії із загальних міжнародних питань

1933 – почав роботу Свердловський машинобудівний завод (“Уралмаш”)

1937 – Рада Міністрів СРСР постановила організувати на базі Сталінської філії Харківського державного університету ім. Горького Сталінський педагогічний інститут, в якому готували спеціалістів за галузями «Історія» та «Мова і література». Сьогодні — це Донецький національний університет, котррий з початком військової агресії на Донбасі евакуювався до Вінниці і отримав імя Василя Стуса.

1941 – Англійський фармаколог Говард Волтер Флорі вперше отримав придатний для лікувальних цілей пеніцилін, виділений Александром Флемінгом ще 1929 року. В 1945 році він та його помічник Ернст Чейн разом із Флемінгом стали лауреатами Нобелівської премії з фізіології та медицини «за відкриття пеніциліну і його цілющого впливу при різних інфекційних хворобах».

1944 – Гринвіцька обсерваторія зруйнована внаслідок бомбардування німцями

1952 – у США заборонений радянський журнал “Америка” і радянські інформаційні бюлетені

1957 – в Архангельській області заснований випробувальний полігон Ракетних військ стратегічного призначення “Плесецьк”

1961 – У Лондоні адвокат Пітер Бенесон заснував неурядову правозахисну організацію «Міжнародна амністія», покликану до “проведення досліджень та дій, спрямованих на попередження та припинення грубих порушень прав людини, а також допомогу тим, чиї права вуже були порушені”. За свою роботу «Amnesty International» удостоєна Нобелівської премії миру (1978), премії Улофа Пальме (1991), а також премії ООН в області прав людини.

1964 – сесія Верховної Ради СРСР звільнила Леоніда Брежнєва від обов’язків голови президії Верховної Ради у зв’язку із завантаженістю роботою в апараті ЦК КПРС.

Головою президії Верховної Ради СРСР обраний Анастас Мікоян – член іще сталінської команди, який згодом активно підтримав Микиту Хрущова у „розвінчуванні культу Сталіна”

У 1965 –му році – В США видано закон, що зобов’язував виробників сигарет друкувати на сигаретних пачках попередження про небезку здоров’ю.

1974 – Національна гвардія Кіпру під керівництвом грецьких офіцерів-націоналістів здійснила державний переворот. Перший президент Кіпру Макаріос був змушений емігрувати до Лондона, а через п’ять днів на острові висадились турецькі війська під приводом захисту турків-кіпріотів. Цей конфлікт не розв’язаний й досі: Кіпр залишається розділеним на дві частини — турецьку й грецьку.

1975 – Запуском космічних кораблів «Союз-19» та «Аполлон-18» розпочався спільний радянсько-американський проект «Союз-Аполлон», затверджений 24 травня 1972 Угодою між СРСР і США про співпрацю в дослідженні і використанні космічного простору в мирних цілях. Кораблі провели стикування на орбіті через два дні.

1977 – у Москві “на гарячому”, під час передачі інформації своєму зв’язковому, російському шпигуну Тригону, затримана віце-консул посольства США Марта Петерсон (ця справа відома за фільмом “ТАРС уповноважений заявити”)

1983 – Вибух бомби, закладеної вірменським екстремістом в аеропоту Орлі (Париж, Франція), спричинив загибель 8-и чоловік і поранення 54-х.

1988 — Прем’єра у США першої частини “Міцного горішка” з Брюсом Віллісом.

1989 – На міжнаціональному ґрунті відбулися збройні сутички у Сухумі, столиці Абхазької АРСР. Приводом для них стали розбіжності між абхазьким і грузинським населенням у зв’язку з організацією в Сухумі філії Тбіліського державного університету. При зіткненні в хід пішли каміння, палиці, холодна і вогнепальна зброя — 11 людей загинули, 127 госпіталізували.

15 липня 1997 року біля входу до свого дому в Майямі застрелено відомого італійського кутюр’є 51-літнього Джанні Версаче. Вбивця Ендрю К’юнанен вистрілив два рази в голову Версаче і зник. Його було знайдено мертвим через вісім днів.

В 1998 –му – В Єкатеринбурзі почалась триденна церемонія з перепоховання залишків останнього російського царя та його сім’ї, розстріляних більшовиками у 1918 році.

2006 – Американський програміст Джек Дорсі публічно представив сервіс «Твіттер» для публічного обміну короткими (до 140 символів) повідомленнями, використовуючи веб-інтерфейс, SMS, засоби миттєвого обміну повідомленнями або сторонні програми-клієнти.

2016 – У Туреччині невдачею закінчилась спроба військового перевороту, організованого старшими офіцерами для повалення влади президента Реджепа Ердогана.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА