14 липня у Вінницькій міській раді презентували результати аудиту земель сільськогосподарського призначення поза межами населених пунктів ВМТГ. За результатами якого зібрали відомості про 7225 земельних ділянок, площею 11 185,41 га. Створили електронну карту 708 полів площею 8 182,46 га та виявили 5323 землевласники. Аудит дозволив визначити реальну кількість ділянок, зрозуміти, кому вони належать. А також – перевірити, чи використовуються ці землі за цільовим призначенням та чи збережені їхні межі. Завдяки цій перевірці можна буде максимально прозоро та якісно організувати управління земельними ресурсами на території громади.

До об’єднання Вінниці з навколишніми селами та селищем у громади було дуже обмаль земель сільськогосподарського призначення. Після об’єднання нагальним стало питання проведення аудиту земельних ресурсів. Ця перевірка дозволить систематизувати відомості про угіддя, зрозуміти, чи раціонально вони використовуються, чи є ризики та зловживання, які можуть призвести до втрат надходжень до бюджету Вінницької МТГ.

Тому у квітні цього року департамент земельних ресурсів Вінницької міської ради на офіційному майданчику електронної системи публічних закупівель України ProZorro оголосив процедуру відкритих торгів щодо закупівлі послуги з проведення відповідного аудиту. Переможцем аукціону стало ТОВ «Вкурсі Агро». Саме ця компанія й займалась аудитом.

Перевірку провели на землях Вінницької міської територіальної громади за межами сіл: Стадниця, Гавришівка, Малі Крушлинці, Великі Крушлинці, Вінницькі Хутори, Писарівка, Щітки та смт Десна. А також – на території в межах Вінниці, що обмежена  Житомирським шосе, межею Вінницьких Хуторів, Немирівським шосе, мікрорайоном «Східний», вул. Ватутіна, вул. Гонти, вул. Стадницька, вул. С. Зулінського, проєктною дорогою Львівське шосе.

Представник компанії «Вкурсі Агро» Вадим Цирканюк розповів, що такий аудит – це, в першу чергу, інструмент для ефективного управління ресурсами. «Вінничани як завжди у лідерах. Дуже добре, що громада перша дає запит на проведення аудиту, а не робить це через те, що нав’язали чи примусили. Добре, коли громада хоче дізнатись, яка ситуація з землями, щоб зрозуміти, які подальші дії потрібно робити, адже такий аудит – це інструмент управління землями. Міська рада замовила цей продукт, розмістила своє технічне завдання, ми виграли тендер і зробили звіт, – каже Вадим Цирканюк. – Щодо аудиту, то його результати хороші. Недонадходження до бюджету – це близько 1,8 мільйона гривень, а для такої територіальної громади це невелика сума. Міський голова сьогодні висловив побажання оцифрувати також водні ресурси і саме місто, тож будемо працювати далі і розвиватись у цьому напрямку».

Результати дослідження представив директор ТОВ «Вкурсі Агро» Роман Граб. «Наразі ми можемо виділити чотири основні групи втрат, які має громада від того, що землями неефективно управляють: орендна плата за землю державної та комунальної власності; єдиний податок четвертої групи, який сплачують користувачі земельних ділянок; земельний податок; податок на доходи фізичних осіб від орендної плати. Для того, щоб це виправити, і потрібно проводити аудит, щоб зібрати всю необхідну інформацію про ризики», – каже Роман Граб.

За його словами, у Великій Вінниці у рамках аудиту були проаналізовані 7225 земельні ділянки площею 11 185,41 га. При цьому, сформовано 708 полів на 8 тисяч гектарів. «На території Вінницької МТГ переважна більшість земельних ділянок площею від 1 до 2 гектарів. Переважає приватна форма власності – 73,3 %, державна форма власності – 19 %. Але ця інформація буде змінюватись, через два місяці ми зробимо оновлення звіту. В основному, землею володіють фізичні особи – 7700 гектарів. Серед землевласників є і юридичні особи, але землі у них небагато у власності: лідер має 27 гектарів. Є й таке, що інформація про власника взагалі відсутня: таких 511 ділянок. Тут потрібно фактично проводити інвентаризацію, встановлювати, хто ж є власником, відшукати документи в органах місцевої влади, у Держгеокадастрі, щоб встановити, хто фактично володіє землею».

Директор департаменту земельних ресурсів міської ради Сергій Кушнірчук розповів, як будуть використовувати у роботі результати аудиту. «Відділ землеустрою вноситиме пропозиції по переукладанню діючих договорів оренди для того, щоб угоди були укладені не з попередніми розпорядниками, а з Вінницькою міською радою. Також внесуть пропозиції по формуванню вільних земельних ділянок, права на які виставлять на торги у формі аукціону. Будемо також проводити інвентаризацію на основі отриманих даних», – каже Сергій Кушнірчук.

А відділ використання земель департаменту земресурсів буде усувати виявлені помилки щодо земельних ділянок, що відображені на Публічній кадастровій карті України. Відділ охорони земель проводитиме заходи щодо обстеження ділянок Вінницької МТГ на предмет дотримання вимог земельного законодавства і нормативних актів Вінницької міської ради.

Департамент економіки та інвестицій міської ради зможе застосовувати результати аудиту у напрямку розвитку аграрного сектору економіки. Зокрема, сільського господарства та сільськогосподарської діяльності: виробництва продукції рослинництва, тваринництва, збирання врожаю тощо. ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області вживатиме заходи державного контролю щодо фактів використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, забур’янення, використання угідь за відсутності неоформлених або незареєстрованих договорів оренди. А ГУ Державної податкової служби у Вінницькій області за результатами опрацювання отриманих відомостей здійснить звірку інформації про суб’єкти та об’єкти оподаткування, які є на обліку ГУ ДПС у Вінницькій області.

Міський голова Сергій Моргунов, підсумовуючи результати презентації, зазначив, що далі усім службам потрібно ефективно працювати з цим масивом отриманих даних та аналітики. «Щоб правильно розподіляти ресурси і розуміти, на що спроможна та чи інша громада, потрібно знати, що вона має. Для Вінниці важливо розуміти, які землі сільськогосподарського призначення є на її території та як вони використовуються, де є самозахоплення або нецільове використання. Сьогодні на нараді підняли питання і земель водного фонду, над чим теж потрібно попрацювати. Наша громада з 2006 року постійно працює над тим, щоб ефективно використовувати землю. Досить складним є процес моніторингу земель, аналізу земельних податків, але саме від сплати оренди, податків залежить наповнення місцевого бюджету. А це – розвиток інфраструктури, забезпечення соціальної сфери, зокрема, закладів охорони здоров’я та освіти, підтримка незахищених верств населення. Це все взаємопов’язано. Наша команда останні роки якісно працювала у цьому напрямку. І нам необхідно працювати далі щодо ефективного використання всіх земель у Вінниці», – каже Сергій Моргунов.

У Великій Вінниці понад 8 тисяч гектарів земель сільгосппризначення, з яких 2,3 тисячі гектарів – це землі, по яких є ризики тіньової оренди, необґрунтованого використання, або необхідно проводити інвентаризацію. «Це стосується земель, що в оренді – фактично, йдеться про паї. Це 82 гектари угідь, які ніде не обліковані. Також потрібно облікувати державні землі, які згідно законодавства мають бути передані в комунальну власність. І саме застосування таких прозорих механізмів моніторингу дає можливість вчасно реагувати на всі виклики неефективного використання земель і надходжень до місцевих бюджетів», – зазначив міський голова.