– Ну, якщо є такий попит на перевірені кулінарні рецепти. То буду вас знайомити з домашнею кухнею Безсмертних. Це мікс кухонь світу і екопродукти, які ми самі вирощуємо. Одне з наших правил – сезонність.

Зараз спека. Їсти не хочеться нічогооо або щось холодненьке. Ми та родина, в якій на обід завжди є перша страва. Коли відмітка термометру сягає +40, то охолодитися можна ХОЛОДНИКОМ., – розповіла зірка телебачення Вінниці, дружина політика Романа Безсмертного – Тетяна Мокріді. – Тим більш, що зараз на городах молоденькі бурячки, свіжі хрумкі огірочки і редис (підсіваю постійно).

Що ж то за страва «холодник»?  Принаймні, три країни вважають її своєю: Білорусь, Польща і Литва. Без цієї страви не уявляю собі ресторани Білорусі.

Інгредієнти:

Буряк – 5 невеличких
Вода – 3 літра
Сметана – 400 гр
Кріп
Молода зелена цибуля
Сіль за смаком
Лимон або лимонна кислота
Огірки – 5 середніх
Редис – 10 штук
Яйця – 5-6 штук

Приготування:

  1. Відварити буряк. Почистити, нарізати кубіками, відправити в кастрюлю. Можна використовувати консервований маринований буряк з супермаркетів, але я варю сама.
  2. Закип‘ятити воду. Остудити. Залити буряк.
  3. Порізати дрібно кріп, зелену цибулю. Посолити суміш. Почавити макогоном. Відправити в кастрюлю.
  4. Додати до води, буряку і зеленої суміші сметану. Перемішати. Додати за смаком сіль, сік лимона або 1/4 чайної ложки лимонної кислоти. Залишити кастрюлю на ніч в холодильнику.
  5. Порізати огірки і редис кубиками. Відправити в кастрюлю.
  6. Відварити яйця круто, розрізати навпіл або кубиками ( як вам подобається). Додати до холодника.

Подавати можна в льодяних тарілках або з кубиками льоду. В Польщі холодник популярний з раковими шийками. В білоруських ресторанах часто супутником холодника є гаряча молода картопля в окремій тарілці. Але ми любимо без картоплі.

Смакуйте і охолоджуйтеся.

Роман Ковальський